Kā attiecībām palīdz pāru terapija?

Pāru terapija ir vērtīgs ieguldījums attiecībās, lai tās ilgtermiņā būtu pozitīvas un galvenais - abi tajās laimīgi. Ko gaidīt no konsultācijas pie psihoterapeita? Vai tā var glābt laulību? Un ko darīt, ja partneris nepiekrīt šādai terapijai? Skaidro klīniskā psiholoģe, kognitīvi biheiviorālā psihoterapeite Marija Ābeltiņa.

Pāru attiecībās bieži vien trūkst tādu sarunu, kurā partneris izjustu otra atbalstu un tiktu izprasts.

FOTO: Shutterstock.com

Pāru attiecībās bieži vien trūkst tādu sarunu, kurā partneris izjustu otra atbalstu un tiktu izprasts.

Atrast cēloni 
Efektīva terapija var mainīt veidu, kā partneri izturas viens pret otru, un palīdz sākt skatīties uz attiecībām, cienot gan savas, gan otra vajadzības. Ir dažādi iemesli tam, kāpēc mēs attālināmies viens no otra un vairs nespējam sadzirdēt, ko mums saka otrs un jūtam, tikai savu sāpi, aizvainojumu vai bezspēcību. Terapeits mēģina palīdzēt, lai partneri pārstāj vainot viens otru, ja kaut kas neizdodas vai nav tā, kā gribētos, un sāk atkal dzirdēt viens otru. Speciālists, uzsākot terapiju, „ievāc informāciju” no pāra ne tikai par problēmām attiecībās, bet arī par blakus lietām, piemēram, par ikdienu, par attiecību pieredzi bērnībā ar tēvu, māti utml. Sarunas ne tikai par problēmām pāru starpā palīdz psihoterapeitam atrast iemeslus, kāpēc tad partneri vispār ir nonākušo pie tām. Kā arī sarunu gaitā terapeits novēro, kurš pārī uzņemas iniciatīvu, kurš no kura prasa vairāk, kā otrs reaģē uz mīļotā cilvēka sacīto un rīcību, kā partneri interpretē viens otra vārdus un darbus. Vai pāris prot sadarboties? Galu galā - kas ir viņu attiecību problēmu cēloņi un kādi uzvedības ieradumi uztur problēmu pie dzīvības. Un tikai tad, izvērtējot šos cēloņus un esošo situāciju, terapeits saprot, kādos punktos attiecības nepieciešams salabot vai uzlabot. Ar saviem novērojumiem terapeits godīgi dalās ar partneriem, neslēpjot informāciju un attiecoties pret katru terapijas dalībnieku ar cieņu, nemēģinot nostāties vienā vai otrā pusē. Terapeits nepamāca, kā ir pareizi dzīvot, bet, daloties savos novērojumos, piedāvā jaunu skatījumu un jaunus vai sen aizmirstos efektīvos uzvedības modeļus.

Svarīgs pāru terapijas uzdevums ir palīdzēt partneriem saprasties savā starpā un efektīvi sarunāties, neizmantojot izsmieklu vai pārmetumus.

Iedrošina būt atklātiem 
Nereti pieaugušie baidās atklāt savas jūtas tāpēc, ka nevēlas dzirdēt noraidījumu, jo, iespējams, ko tādu ir saņēmuši iepriekš kādās citās attiecībās vai ģimenē, kurā auguši. Taču attiecībās, kur partneri patur sevī emocijas un baidās būt emocionāli atklāti un stāstīt otram, ko domā un, galvenais, – kā jūtas, ir lielāks risks vienam no otra attālināties. Psihoterapeits konsultācijas laikā cenšas pāri iedrošināt paust savas jūtas un emocijas. Tādējādi bieži vien tiek atklāts, ka pēc emocionālas tuvības patiesībā ilgojas abi partneri. 

 

Uzlabo saskarsmi 
Viens no attiecību stūrakmeņiem ir spēja izrunāties. Tāpēc svarīgs pāru terapijas uzdevums ir palīdzēt partneriem saprasties savā starpā un efektīvi sarunāties, neizmantojot izsmieklu vai pārmetumus. Pāru attiecībās bieži vien trūkst tādu sarunu, kurā partneris izjustu otra atbalstu un tiktu izprasts. Psihoterapeits var parādīt, kā pārim komunicēt savā starpā, kā otru uzklausīt un sadzirdēt, lai saruna nepārvērstos konfliktā, bet gluži otrādi – attiecības uzlabotos. 

 


LASI ARĪ: Viens otru aizvainojam, kritizējam un plēšamies. Kā pareizi strīdēties, lai uzlabotos attiecības

Septiņi laulības dzīves posmi, kuros var pazaudēt vai atrast mīlestību

Vīra un sievas sarunāšanās ABC. Kā pateikt, lai neaizvainotu?


 

Reklāma
Reklāma

Atrod stiprās puses
Konsultācijas laikā psihoterapeits noteikti centīsies saskatīt attiecību stiprās puses un norādīs uz tām. Proti, terapijas laikā daudzkārt tiek “celtas” problēmas, kā rezultātā viss labais var piemirsties. Tāpēc psihoterapeita uzdevums ir atgādināt visu labo, kas pārim ir un kas viņus stiprina, un izcelt katra partnera labās īpašības un rīcību. 
Psihoterapija parāda pārim, ka ir iespējamas pozitīvas un tuvas attiecības. Iemāca uz tām paskatīties objektīvāk un palīdz tikt galā ar partneru rīcību, kas attiecībām traucē. Savukārt, atgādinot, ka katrās attiecībās ir kaut kas unikāls un īpašs, tas sniedz ticību tam, ka šīs attiecības ir spējīgas izdzīvot un būt pozitīvas ilgtermiņā. 

 

Kā runāt ar partneri? 
Ja viens no pāra ir gatavs uzsākt terapiju, kā pierunāt otru doties līdzi? Tas nebūt nav viegli, jo kā gan otrs reaģēs. Iemesli, kāpēc partneris, iespējams, atsakās, var būt pavisam cilvēcīgi – ir kauns un neērti ar svešinieku runāt par kaut ko tik intīmu kā attiecības. Ir bail, ka psihoterapeita kabinets būs vēl viena vieta, kur viņi tiks kritizēti un vainoti samilzušo problēmu dēļ. Tāpēc, sākot sarunu par šo ideju apmeklēt speciālistu kā pārim, pirmkārt, to nedarīt uzbrūkoši, pārmetoši vai uzstājot. Saki: “Es vēlos būt tev labāka sieva/ labāks vīrs, un man nepieciešams, lai kāds to iemāca. Tāpēc es vēlos Tev piedāvāt iet kopā uz psihoterapiju. Ko Tu par to domā?”

 

Vai doties vienam? 
Abi partneri ir atbildīgi par to, kādas tiek veidotas attiecības. Ja viens vēlas ko mainīt, bet otrs nē vai vēl ļaunāk – ir vienaldzīgs, tad, iesaistoties tikai vienam no pāra, tā noteikti nebūs pāra terapija, cik efektīva tā var būt, ja uz konsultāciju nāk abi. Taču, protams, psihoterapeits arī vienam var ieteikt labākos risinājumus un veidu, kā komunicēt ar otru, kā viņu iedrošināt  tomēr atnākt uz konsultāciju kopā. 

 

Avoti:

1. https://psychcentral.com/blog/what-to-do-when-your-partner-doesnt-want-to-attend-couples-counseling/
2. https://www.psychologytoday.com/blog/fulfillment-any-age/201203/5-principles-effective-couples-therapy

 

Akcija #MīlaRestart. Iemīlies no jauna!
Ģimene ir tik stipra, cik laimīgi jūtas vecāki, jo tieši viņi veido ģimenes pamatu. Taču, cik bieži ikdienas rutīnā vecāki atceras par savām - vīra un sievas - attiecībām, to veidošanu un stiprināšanu? Par tuvām, mīļām sarunām un smiekliem, kultūras pasākumu apmeklēšanu, randiņiem? Lai pāriem atgādinātu, ka mīlestība ir kas īpašs, sargājams un lolojams, Latvijas vecāku organizācija Mammamuntetiem.lv aicina iesaistīties pāra attiecību stiprināšanas akcijā “#MīlaRestart. Iemīlies no jauna!”. Akcija sākas 14.02.2018., un tās ietvaros ikviens aicināts, ievietot tematisku foto vai video savā sociālo tīklu kontā, pievienojot tēmturi #MīlaRestart. 

MīlaRestart