Kā iekārtot istabu pusaudzim?

Turpinām sarunu par bērnistabām. Iepriekšējā rakstā runājām par bērnudārznieka un skolēna istabas iekārtojumu. Par mūsu ekspertu joprojām ir kompānijas Davanti vadītājs vadītājs Rihards Biziks, kuram ir 12 gadus ilga pieredze mēbeļu biznesā, bet tēva stāžs – 14 gadi. Šoreiz runāsim par svarīgākajiem pieturas punktiem, kas jāievēro, iekārtojot dzīves telpu pusaudzim.

Publicitātes foto.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Publicitātes foto.

Vecāku pieeja
Pusaudžu gadi ir vissarežģītākais posms personības veidošanās procesā. Bērna viedokli vairs nedrīkst ignorēt, pat tad, kad tas ir aplams. Tieši tas pats attiecas uz jūsu dēla vai meitas istabas interjeru. Pusaudzis jau daudz ko ir redzējis un pamanījis, kaut vai, ciemos iedams. Viņam jau ir savs viedoklis un idejas, kuras gribas realizēt.
Tāpēc jūsu gandrīz pieaugušie bērni noteikti jāiesaista savas dzīves telpas veidošanā. Vecākiem jāaprunājas un jāprasa viņiem padoms. Tikai tā varēs noskaidrot, ko jūsu bērns īsti vēlas redzēt savā istabā.

Virzīt vēlmes vēlamā virzienā
Protams, bērna iegribas vajadzētu arī apdomīgi regulēt un ievirzīt vajadzīgā virzienā. Jo īpaši attiecībā uz krāsu izvēli. Nedrīkst pieļaut, ka modes tendenču iespaidā pusaudzi uzstātu, piemēram, uz tumšiem drūmiem toņiem. Vēlāk vecāki nespēs vien nobrīnīties, kāpēc bērns ir nomāktā, depresīvā noskaņojumā. Tomēr ir svarīgi noskaidrot jauno cilvēku gaumi. Un ne mazāk būtiski – ievērot, ka zēniem un meitenēm tās ir ļoti atšķirīgas.

Pats galvenais – skapis
Meiteņu istabas parasti atšķiras noteiktu krāsu gammu – viņam patīk rozā, violeta un ceriņkrāsa. Domājot par mēbelēm, vislielākā uzmanība jāpievērš skapim. Pusaudžu vecumā meitenes savai ārienei pievērš ļoti lielu uzmanību. Un kā rāda pieredze, tad patstāvīgas gaumes veidošanos apģērbā pavada nemitīgi dažādu lietu pirkumi. Tās, protams, prasa savu vietu.

Vēl tikai bērns
Skaidrs, ka meitenei istabā vajadzēs vietu eksperimentiem kosmētikas jomā. Patīk tas vecākiem vai ne, bērns šo sfēru noteikti apgūs. Tāpēc prātīgāk būtu šo nodarbi akceptēt, paredzot meitenei ērtu darba vietu ar spoguli un labu apgaismojumu. Bet atcerieties – jūsu meita ir vēl tikai bērns. Tāpēc viņas istabā noteikti jāatstāj kaut kas bērnišķīgs. Piemēram, stūrītis iemīļotajām rotaļām.

 

SKATIES BILŽU GALERIJU!


Tehniskās dvēseles
Ar puikām viss ir citādi. Vairākums pusaudžu pēc savas dabas ir pētnieki. Viņiem patīk tehniskas interjera detaļas, tāpēc liela nozīme tiek veltīta funkcionālismam. Skaistums un tamlīdzīgi „sīkumi” viņiem šķiet maznozīmīgi. Galvenais, lai varētu uzaicināt pie sevis draugus un visiem būtu kur apmesties. Un tomēr Davanti dizaineri iesaka zēna istabas interjeru izturēt šādās krāsu gammās: zila, zaļa, pelēka un bēša (ar pēdējām divām gan nepārspīlējot).

Iekšējā pasaule

Pusauga zēna istaba ir viņa iekšējā pasaule. Tāpēc to vajadzētu iekārtot pēc iespējas atbilstošāku bērna raksturam. Vecākiem vajadzētu laikus ieraudzīt un saprast, kādas aizraušanās zēns vēlas ieraudzīt/attēlot savā istabā – mūziku, glezniecību, sportu, zinātni u.c. Te nu mūsu galvenais padoms: ļaujiet pusaudzim pafantazēt par savas istabas nākamo interjeru! Redzēsiet, cik tas būs izglītojoši/zinoši.

Reklāma
Reklāma

 

IZLASI ARĪ: Bērnistaba. Profesionāļu padomi

Kā iekārtot istabu skolasbērnam? Profesionāļu padomi

 

Ieskaties: www.davanti.lv