Kā iekārtot istabu skolasbērnam? Profesionāļu padomi

Pagājušoreiz ar kompānijas Davanti vadītāja Riharda Bizika palīdzību stāstījām par to, kā vislabāk iekārtot istabu vismazākajam ģimenes loceklim – jaundzimušajam. Šodien sarunu ar speciālistu turpinām. Atgādināsim – viņam ir vairāk nekā 12 gadu pieredze mēbeļu izgatavošanā un tirdzniecībā un 14 gadus stāžs tēva lomā, tāpēc par vides iekārtojumu bērniem viņš nebūs lasījis tikai grāmatā Šoreiz runāsim par skolēniem paredzētu istabu.

Publicitātes foto.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Publicitātes foto.

Komfortabli apstākļi
Tātad skolēna istaba... Kas tajā būtu pats galvenais? Skola ir mācīšanās sākums. Tātad istabā noteikti jāparādās darba vietai. Un nevis vienkāršai, bet pareizai. Ko tas nozīmē? To, Tas nozīmē, ka bērnam būs jāstrādā jeb jāgatavo stundas komfortablos apstākļos un bez kaitējuma veselībai. Ko tas nozīmē? Piemēram, to, ka darba vietai jābūt labi apgaismotai, mēbelēm ērtām un piemērotām vecumam.

Galējas nepieciešamības gadījumā
Tāpat viņu neviens nedrīkst traucēt mācībās. No šejienes izriet pirmais padoms – nenovietojiet bērnistabā datoru! Mēs, protams, saprotam, ka tas ne vienmēr izdodas. Ja nu tomēr elektronika bērna istabā ir, tad vajadzētu stingri raudzīties, lai mazais to ieslēgtu tikai īstas vajadzības gadījumā. Spēles, internets un tamlīdzīgi "prieki" bērnam ir kaitīgi. Jo īpaši tad, kad sākas skolas laiks.

Saiešanās ar vienaudžiem neizbēgami noved pie jaunām interesēm un vaļaspriekiem. Tāpēc vecākiem nāktos ļoti iecietīgi izturēties pret bērna vēlmi izdaiļot istabu ar zīmējumiem, plakātiem u.tml.

Grāmatas un spēles
Daudz svarīgāk būtu sagādāt bērna istabai bibliotēku ar grāmatām, kas viņam būs nepieciešamas mācībām. Istabu varētu "apdzīvot" attīstošās spēles un intelektuālu ievirzi. Starp citu, vislabāk būtu, ja tās izliksit visu acu priekšā. Ar tādu aprēķinu, ka slinkošanas brīdī bērns noteikti kādu no tām pamanīs un ieinteresēsies kā tā spēlējama/darbojas.

 

SKATIES IDEJAS, KĀ IEKĀRTOT ISTABU SKOLASBĒRNAM!


Mieru, tikai mieru
Sagatavojieties tam, ka skolā mazais cilvēks taps patstāvīgs un pieaudzis. Tāpēc bērnistabu vēlams atbrīvot no spilgtiem, raibiem priekšmetiem un krāsām. Skolā bērns tāpat iegūs bezgala daudz iespaidu un stresu. Tāpēc būtu labi vienkārši atjaunot interjeru – apstrādāt virsmas ar materiāliem mierīgākos toņos.

Mēbeļu jautājums
Bez tam skolnieka rīcībā būs jānodod jaunas mēbeles: galds, krēsls, plaukti, taburetes u.c. Skolas vecum bērnam droši vien parādīsies vēl citas: iešanai uz skolu/skolas apmeklējumam, svinīgiem pasākumiem, sporta nodarbībām u.c. Tāpēc jau laikus der padomāt par jauna skapja vai bufetes iegādi. Šie priekšmeti prasīs savu vietu. Iekārtojot skolēna darba vietu, jāiegaumē pamatprincips: rakstāmgaldam jākalpo tikai darbam! Pie tā jāsagatavo stundas, bet ieturēt maltītes un spēlēties bērnam vajadzētu citur.

Reklāma
Reklāma

Skolā bērns tāpat iegūs bezgala daudz iespaidu un stresu. Tāpēc būtu labi vienkārši atjaunot interjeru – apstrādāt virsmas ar materiāliem mierīgākos toņos.

Neizlaist no acīm
Jāpiebilst, ka skolēna patstāvība izpaužas arī mājas apstākļos. Viņš nedzīvo vairs tikai savā istabā, bet jau pa visu māju vai dzīvokli. Līdz ar to bērnam domāta dzīves telpa jāparedz visās istabās. Tāpēc katrā no tām bērnam vajadzētu atvēlēt zonu, kur viņš varētu nodarboties ar savām lietām. Tā, piemēram, viesistabā noteikti jārada spēļu zona.
Bez tam vecākiem noteikti jāmāca saviem bērniem pareizi apieties ar dažādiem sadzīves priekšmetiem. Nāksies vairāk uzmanības veltīt tam, kur un kā bērns pārvietojas. Ziņkārība un pirmie patstāvības iedīgļi – šis komplekts nereti izrādās īsta "pulvermuca". Galvenais, lai bērns nenodarītu pāri savai veselībai.

Neignorējiet vaļaspriekus
Un visbeidzot gribam atgādināt to, ka saiešanās ar vienaudžiem neizbēgami noved pie jaunām interesēm un vaļaspriekiem. Tāpēc vecākiem nāktos ļoti iecietīgi izturēties pret bērna vēlmi izdaiļot istabu ar zīmējumiem, plakātiem u.tml. Bet lai tas izskatītos skaisti, jādodas mazajam/bērnam palīgā un savlaicīgi jāparedz pienācīga vieta viņa hobijam.
Ar to arī beigsim mūsu skolas tēmu. Taču turpinājums par bērnistabām vēl sekos.

 

IZLASI ARĪ: BĒRNISTABA. PROFESIONĀĻU PADOMI

Ieskaties: www.davanti.lv