Vecākus aicina izvairīties no tik populārajiem bērnu sūcamajiem biezeņiem

Veikalos nopērkamie bērniem domātie biezeņi, ko iecienījušas daudzas jaunās māmiņas, var veicināt bērnu zobu bojāšanos. Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) docente un pētniece, RSU Stomatoloģijas institūta bērnu nodaļas zobārste Ilze Maldupa intervijā portālam Jauns.lv teic, ka mūsdienās bez biezeņiem var mierīgi iztikt.
Tad, kad bērns ir spējīgs noturēt vertikālo pozīciju, viņam var piedāvāt to pašu ēdienu, ko mēs vārām sev, tikai ar samazinātu sāls daudzumu vai vispār bez sāls, uzskata zobārste.

FOTO: Shutterstock.com

Tad, kad bērns ir spējīgs noturēt vertikālo pozīciju, viņam var piedāvāt to pašu ēdienu, ko mēs vārām sev, tikai ar samazinātu sāls daudzumu vai vispār bez sāls, uzskata zobārste.

Runājot par maziem bērniem paredzētajiem biezeņiem, zobārste skaidro, ka tie bija ļoti populāri pagājušā gadsimta 70. un 80.gados, kad jaunajām māmiņām jau drīz pēc dzemdībām bija jāatgriežas darbā. 

 

“Bija mīti par barošanu ik pa trīs stundām. Mammām ļoti ātri beidzās piens, parasti ap bērna trīs mēnešu vecumu, kad ir pirmā lielā piena krīze. Lielākā daļa mammu tolaik beidza barot, jo vienkārši nemācēja uzturēt krūts barošanu. 

 

Vienlaikus maisījums, kas tajā laikā tika gatavots maziem bērniem, bija ļoti nabadzīgs ar uzturvielām. Māmiņām nekas cits neatlika, kā mazajam bēbītim gatavot biezeņus, lai viņš kaut kādā veidā iegūst uzturvielas. Viņš bija tajā vecumā, kad jau vajag uzturvielas, bet vairs nav mammas piena. Viņš vēl nebija spējīgs sakošļāt barību un norīt to, tāpēc viņam deva biezeņa konsistences ēdienu, kas, turot bērnu pusguļus pozīcijā, pats ietek kaklā. 

 

No tā laika industrija palika pie šiem principiem, jo tas ir kaut kas ļoti vienkāršs. Sabiedrībā paaudzēs pamazām tas tika pieņemts, un tagad mums ir ļoti grūti no tā atradināties, jo šobrīd biezenis ir pilnībā nevajadzīgs produkts. 

 

Tagad bez biezeņiem var iztikt 

Barojot gan ar mammas pienu, gan maisījumu, bērnam līdz 6-9 mēnešu vecumam var pietikt uzturvielas tikai no tā. Tad, kad bērns ir spējīgs noturēt vertikālo pozīciju, viņam var piedāvāt to pašu ēdienu, ko mēs vārām sev, tikai ar samazinātu sāls daudzumu vai vispār bez sāls. Ēdienu var saspaidīt ar dakšiņu vai vienkārši piedāvāt gabaliņos, kā notiek bērna vadītā ēšanā.”

 

Nav jāieiet galējībās un nav jādod zīdainim grauzt pilnībā svaigus dārzeņus, bet mūsdienās nav arī vairs jāgatavo biezeņi. 

 

“Bērns ir gatavs ēst cietāku barību tad, kad viņš var noturēt vertikālu pozīciju pats. 

 

Tajā brīdī viņš pamazām mācās ēst. Viņš var divas nedēļas košļāt un spļaut ārā ēdienu, un tā arī ir norma. Bet tas nebūs ilgāk par divām nedēļām, un vienā brīdī viņš iemācīsies norīt. 

 

Tad mums nav fāzes ar biezeņiem un visiem produktiem, kas ir veikalos, piemēram, burciņas un bezkonsistences putriņas. Tie ir pilnībā mūsdienās nevajadzīgi produkti! Tie tikai bojā veselību.”

Reklāma
Reklāma

 

Smalki samaltie biezeņi veicina zobu bojāšanos 

Runājot par tām māmiņām, kas katru dienu saviem bērniem iegādājas dažādus biezeņus nevis burciņās, bet viegli izspiežamajos plastmasas iepakojumus, Maldupa atzina, ka arī bez šiem biezeņiem bērni var ļoti labi izaugt. 

 

“Tie noteikti ir saistāmi ar skābākas vides attīstību organismā. Kad šie produkti ir samaltā un ļoti pārstrādātā veidā biezeņa konsistencē, tad visi cukuri, kas tajos produktos ir (gan augļos, gan dārzeņos, piemēram, burkāni un ķirbji ir ļoti bagāti ar cukuru), izpeldina mutē esošās baktērijas. Tās var savākt visu cukuru savās šūnās, un tad, kad bērns beidz ēst, baktērijām vēl ir daudz rezervju un tās turpina augt un vairoties. 

 

Ir ļoti svarīgi saprast, ka tas pats notiek arī zarnās. 

Kariess patiesībā ir indikators, ka ir kaut kāda disbakterioze arī zarnās, ka nav ideālās, labās mikrofloras. 

Ja ēdiens izgāja caur muti un sabojāja mikrofloru tur, tad zarnās notiek tas pats.”

 

Labāk vienkārši pavārīt ķirbi un burkānu 

Tādējādi, ja mēs gribam bērnam dot veselīgo ķirbi vai burkānu, tad labāk ir to nedaudz pavārīt, līdz tas ir mīksts, bet neblendēt smalkā putriņā un tad nedot bērnam kā biezeni. Arī veikalā nopērkamie biezenīši ir smalki blendēti un gatavoti pirms ilgāka laika. 

 

Zobārste, kura arī pati ir mamma, pauda sapratni tam, kāpēc daudz jauno vecāku izmanto izspiežamos biezeņus, “bet man nav bijusi vajadzība, man liekas, ka var iztikt bez tiem”. 

 

“Ja nu kādam ļoti gribas, es teiktu, ka tos var dot pēc bērna divu gadu vecuma. Zinu bērnus, kuri arī lielākā vecumā grib ēst šos biezeņus, jo ir pieraduši pie tiem. Tiešām, mašīnā ar tiem ir ļoti viegli, ir mazāka netīrība.”

 

Regulāra sūkšana nav laba mutes muskuļiem 

No izspiežamajiem biezeņiem varētu izvairīties, arī domājot par mazāku atkritumu daudzumu. “Neredzu īpašu vajadzību pēc šiem produktiem. Turklāt bērni tā iemācās arī nepareizu sūkšanas veidu. Tā darbība, sūcot putriņu no iepakojuma kakliņa, nav īsti laba mutes muskuļiem.” Ja šos sūcamos biezeņus bērnam dod ļoti agrā vecumā, tas var negatīvi ietekmēt arī zīdīšanas procesu, Maldupa atzīst.