Zīdaiņu autiņbiksīšu dermatīta ārstēšana

Daļa jaundzimušo saskaras ar autiņbiksīšu dermatītu jau pirmajā dzīves nedēļā, dermatīta gadījumu skaits pieaug trešajā dzīves nedēļā. Kaut arī autiņbiksīšu dermatīts visbiežāk parādās pirmajā dzīves gadā, tas var radīt problēmas arī otrajā gadā, jo lielākā daļa bērnu vēl valkā autiņbiksītes.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Ar autiņbiksīšu izraisītajiem ādas bojājumiem saskaras apmēram puse visu bērnu, to ārstēšanai parasti tiek izmantotas ādas virsmai uzziežamas bezrecepšu ziedes un krēmi, kas ne tikai pasargā ādu no vides faktoru iedarbības, veidojot barjeru, bet arī veicina dzīšanu, dažkārt pat iedarbojas antiseptiski.

 

Autiņbiksīšu dermatīta rašanās

Autiņbiksīšu dermatītu izraisa ne tikai autiņbiksīšu nēsāšana, bet arī citi faktori, piemēram, urīns, izkārnījumi, berze, mitrums, mikroorganismi, kas bojā ādas aizsargbarjeru un veido labvēlīgus apstākļus dermatīta attīstībai. Visbiežāk tiek bojāta starpene, cirkšņi, augšstilbi un gūžas. Autiņbiksīšu dermatīts rodas, ja ir ādas kontakts un berzēšanās ar netīriem autiņiem. Ja autiņbiksītes ir pilnas ar urīnu, uz ādu pastāvīgi iedarbojas mitrums, tāpēc tiek bojāta āda un rodas labvēlīgi apstākļi bakteriālai un sēnīšu infekcijai. Izkārnījumos esošie fermenti, sārmains pH un žultsskābes bojā epidermas virsējo raga slāni. Citi riska faktori ir caureja, barošana ar piena maisījumiem, reta autiņbiksīšu mainīšana un vecums.

Lai izvairītos no autiņbiksīšu dermatīta, ieteicams uzturēt tīru ādu, bieži mainīt autiņbiksītes, īpaši nekavējoties pēc vēdera izejas, kā arī lietot aizsargkrēmus, kas pārklāj ādu un aizsargā no saskares ar autiņbiksītēm, mitrumu, kaitīgās izkārnījumu un urīna iedarbības. Atkarībā no ādas bojājuma smaguma ieteicama ārstēšana ar viegliem barjeru veidojošiem krēmiem, kas pasargā ādu no tālākas ārējo faktoru iedarbības un palīdz tai sadzīt, vai ar hormonu preparātiem, kas samazina kairinājuma simptomus, kā arī ar ārīgi lietojamiem preparātiem, kas likvidē infekciju (piem., Candida albicans). Viens no šādiem plaši lietojamiem krēmiem ir Sudocrem.

 

“Lai izvairītos no autiņbiksīšu dermatīta, ieteicams uzturēt tīru ādu, bieži mainīt autiņbiksītes, īpaši nekavējoties pēc vēdera izejas, kā arī lietot aizsargkrēmus, kas pārklāj ādu un aizsargā no saskares ar autiņbiksītēm, mitrumu, kaitīgās izkārnījumu un urīna iedarbības.”

 

Sudocrem sastāvs:

Sudocrem satur cinka oksīdu, benzilspirtu, benzilbenzoātu, benzilcinamātu, hipoalerģisku lanolīnu. Cinks ir cilvēkiem nepieciešams mikroelements, svarīgs komponents vairāk nekā 300 metāla fermentos un vairāk nekā 2000 transkripcijas faktoros, kas nepieciešami lipīdu, olbaltumvielu, nukleīnskābju metabolismam un gēnu transkripcijai. Cinkam ir liela loma normālas reproduktīvās funkcijas, imunitātes un brūču dzīšanas uzturēšanā, regulējot DNS un RNS polimerāzes, tiamīna kināzi un ribonukleāzi. Cinks ir svarīgs arī pienācīgai makrofāgu un neitrofilu funkcijai, galētājšūnu un komplementa sistēmas aktivitātei. Cinkam piemīt antioksidējošas īpašības, tas aizsargā no kaitīgās UV starojuma iedarbības un tā izraisīto onkoloģisko slimību attīstības riska.

 

Reklāma
Reklāma

 

Cinku saturošie preparāti tiek lietotie kopš senseniem laikiem. Dažādi cinka krēmi un ziedes tika lietotas aizsardzībai pret saules stariem kā ādas kairinājumu mazinošs līdzeklis, kā arī pretblaugznu šampūnu sastāvā. Ar laiku cinka lietošana dermatoloģijā paplašinājusies: ar to tiek ārstētas infekcijas (kārpas, leišmanioze), iekaisuma dermatozes (parastās pūtītes, rozācija), neoplāzijas (bazalioma), novērsti pigmentācijas traucējumi (melasma). Cinka oksīds dermatoloģijā tiek izmantots nomierinošās un aizsargājošās iedarbības dēļ. Āda vienmērīgi tiek pārklāta, pateicoties sastāvā esošajiem vaskiem un parafīna eļļām.

 

Zinātniski apstiprināta iedarbība:

Sudocrem efektivitāte autiņbiksīšu dermatīta ārstēšanā pierādīta jau 1982. un 1987. gadā, tomēr pētījumi tika veikti tikai ar pieaugušām personām. Pēc jaunākā pētījuma datiem, kura laikā interneta vidē (pa e-pastu vai sociālajos tīklos) tikai veikta aptauja, cenšoties novērtēt Sudocrem efektivitāti zīdaiņu autiņbiksīšu dermatīta gadījumā, krēms efektīvi un ātri samazina autiņbiksīšu dermatīta izraisītos simptomus.

Pētījumā tika aptaujātas 1818 personas no 18 līdz 85 gadu vecumam, kuras Sudocrem lietoja zīdainim (tabula). Visi aptaujātie šo preparātu lietoja sešus mēnešus (74 procenti lietoja 4 nedēļas pirms aptaujas). Vidējais bērnu vecums, kuri tika ārstēti ar Sudocrem, bija 17,9 mēneši, 1784 aptaujātie norādīja bērnu dzimumu: 873 zēni un 911 meitenes, bet 94,8 procenti apgalvoja, ka dermatīts ir viegls vai vidēji smags. Saskaņā ar Likerta skalu pētījuma dalībniekiem vajadzēja novērtēt ādas iekaisuma simptomus un sajusto diskomfortu pirms ārstēšanas ar Sudocrem un dienu pēc ārstēšanas. 94,5 procenti aptaujāto norādīja uz uzlabojumiem pirmajās trīs preparāta lietošanas dienās, bet 72,5 procenti no visiem aptaujātajiem apgalvoja, ka šajā periodā simptomi ne tikai samazinājās, bet pilnīgi izzuda.

Sudocrem nomierina un mīkstina iekaisuma bojātu ādu, anestezējošās iedarbības dēļ mazina sāpes un kairinājumu. Šis krēms noderīgs ne tikai autiņbiksīšu dermatīta, bet arī izsutumu, ekzēmas un parasto pūtīšu, virsmas apdegumu vai apsaldējumu, virsmas brūcīšu ārstēšanai. Tas ir efektīvs ne tikai zīdaiņiem, bet arī pieaugušajiem, lai samazinātu urīna nesaturēšanas izraisītu autiņbiksīšu dermatītu, ārstējot izgulējumus. Tas ir efektīvs preparāts, kas palīdz aizsargāt ādu un tiek lietots jau vairāk nekā 85 gadus.

Sagatavoja ārste J. Bazevičiene

Zīdaiņu un pieaugušo ādas kopšanai

 

 

Rakstu atbalsta UAB Sicor Biotech filiāle Latvijā