Skolas aicina iesaistīties kustībā #Neklusē ar mērķi mazināt mobingu skolēnu vidū

Sociālais projekts Neklusē aicina skolas pieteikties sadarbībai 2021./2022.mācību gadā un iegūt bezmaksas rīkus mobinga mazināšanai, kā arī noslēdz memorandu par sadarbību ar nodibinājumu “Centrs Dardedze” un biedrību “Centrs MARTA”, lai kopīgi veicinātu mērķtiecīgas mobinga prevencijas un novēršanas sistēmas ieviešanu Latvijā.
Mobinga problēma Latvijas skolās ir tik izplatīta, ka šobrīd ar atsevišķu kampaņu vai mācību stundu to nebūs iespējams samazināt - nepieciešama sistēmiska pieeja valsts un katras skolas līmenī.

FOTO: Shutterstock.com

Mobinga problēma Latvijas skolās ir tik izplatīta, ka šobrīd ar atsevišķu kampaņu vai mācību stundu to nebūs iespējams samazināt - nepieciešama sistēmiska pieeja valsts un katras skolas līmenī.

 

Vēl pirms pandēmijas Latvija ieņēma 1. vietu pēc mobinga rādītājiem skolās OECD valstu vidū [1]: teju katrs trešais skolēns Latvijā cieta no mobinga. Tā kā jau gadu skolēni lielāko daļu laika pavada mājās, ekspertu vidū rodas pamatotas bažas par skolēnu spēju atgriezties “normālajā” dzīvē. #Neklusē līdzdibinātāja Marika Andžāne norāda, ka visā sabiedrībā valdošā spriedze un attālinātās mācības vēl vairāk padziļina skolēnu komunikācijas problēmas, tāpēc pastāv risks, ka mobinga līmenis skolās pieaugs vēl vairāk. Lai mazinātu un preventīvi novērstu vardarbību skolas vidē, atbalsts būs nepieciešams ne tikai skolēniem, bet arī skolotājiem un vecākiem.


 

#Neklusē aicina pieteikties jaunas sadarbības skolas

#Neklusē 2019./2020.mācību gadā veiktais pētījums liecina, ka seši no desmit skolotājiem Latvijā nav piedalījušies apmācībās par mobingu, un 72% vecāku pēdējā gada laikā laikā nav saņēmuši informāciju no skolas par mobingu un tā prevenciju.2 Lai novērstu mobingu un mazinātu pandēmijas negatīvo ietekmi, svarīgi iesaistīt skolas personālu, kā arī vecākus un skolēnus, tāpēc #Neklusē piedāvā dažādus rīkus visām iesaistītajām pusēm. Ikviens var pieteikt savu skolu sadarbībai ar sociālo projektu #Neklusē līdz šī gada 30.aprīlim mājaslapā www.nekluse.lv.

 

2021./2022.mācību gadā #Neklusē uzsāks sadarbību ar 50 skolām, nodrošinot bezmaksas aptauju mobinga situācijas novērtējumam skolā un mobilo lietotni, kurā skolēni var ziņot par pāridarījumu un saņemt profesionālu psihologa palīdzību. Tāpat tiek nodrošināta bezmaksas mācību metodoloģija klases audzināšanas stundām un apmācības skolas personālam, izglītojoši pasākumi vecākiem un skolēniem, kā arī komunikācijas materiāli par mobingu un atbalstu skolas vadībai un personālam.


 

#Neklusē, biedrība “Centrs MARTA” un centrs “Dardedze” uzsāk kopēju sadarbību

Citu valstu pieredze liecina, ka veiksmīgai mobinga mazināšanai bērnu un jauniešu vidū ir nepieciešams stratēģisks plāns un cieša sadarbība starp skolām, valsts iestādēm, NVO un citām iesaistītajām pusēm, tādēļ sociālais projekts #Neklusē, nodibinājums “Centrs Dardedze” un biedrība “Centrs MARTA” ir noslēguši memorandu par savstarpēju sadarbību, kurā apņemas ieguldīt savu laiku, zināšanas un uzkrāto pieredzi, lai kopīgi veicinātu mērķtiecīgas mobinga prevencijas un novēršanas sistēmas ieviešanu Latvijā. Ar sadarbības memorandu iespējams iepazīties #Neklusē mājaslapā.

Reklāma
Reklāma

 

Kā norāda #Neklusē, “Centrs Dardedze” un centrs “MARTA” pārstāvji, mobinga problēma Latvijas skolās ir tik izplatīta, ka šobrīd ar atsevišķu kampaņu vai mācību stundu to nebūs iespējams samazināt - nepieciešama sistēmiska pieeja valsts un katras skolas līmenī. 

 

“Uzskatām, ka lielākais spēks ir mērķtiecīgā sadarbībā, tāpēc aicinām apvienot nevalstiskā sektora pieredzi un valsts iestāžu ietekmi, lai panāktu sistēmiskas pārmaiņas, veidojot skolu kā drošu vidi ikvienam bērnam. Parakstot memorandu, apliecinām savu gatavību aktīvi iesaistīties arī ministriju sadarbības grupā un sniegt savu ieguldījumu šo pārmaiņu veicināšanā,” uzsver Agnese Sladzevska, "Centrs Dardedze" valdes locekle.

 

Plašāka informācija par sociālo projektu #Neklusē: mājaslapā un sociālajos tīklos: Facebook, Instagram, Youtube.

1 OECD PISA 2018.gada pētījums

2 Neklusē pētījums par mobingu 2019./2020.mācību gadā