No septembra policisti skolās meklēs narkotikas: cik ētiski tas ir pret bērnu privātumu?

Pēc Iekšlietu ministrijas (IeM) iniciatīvas, Latvijas skolās, sākoties jaunajam mācību gadam, notiks sistemātiskas narkotiku pārbaudes. Sīkāka informācija par to, kā tieši tās izpaudīsies, līdz šim gan ir izpalikusi, liekot uzdot jautājumu – kā uz nepilngadīgo pakļaušanu šādām pārbaudēm raugās bērnu tiesību aizstāvji.

 

Organizētā noziedzība labprāt izmantojot pusaudžus narkotiku izplatīšanā. Šāds dīleru tīkls pamatā tirgojot marihuānu.

FOTO: Shutterstock.com

Organizētā noziedzība labprāt izmantojot pusaudžus narkotiku izplatīšanā. Šāds dīleru tīkls pamatā tirgojot marihuānu.

Saskaņā ar iekšlietu ministru Sandi Ģirgenu, Valsts policija (VP) jau ir veikusi pirmās narkotiku pārbaudes atsevišķās skolās, lai arī to aktīvā fāze sāksies vien jaunajā mācību gadā. Konkrētas skolas, kurās policija jau ieradusies, preses konferencē gan netika atklātas. Ministrs jau iepriekš skaidroja, ka iespēju realizēt šādu programmu sniegusi vienošanās ar Izglītības un zinātnes ministriju (IZM).

Ģirģens arī norādīja, ka skolas, kurās tiks veiktas pārbaudes, tiks izvēlētas pēc noteikta algoritma, tādēļ nevienam iepriekš nebūs zināms, kurās skolās notiks preventīvie pasākumi. Mērķis neesot sodīt, bet izskaust apreibinošo vielu problēmu skolās.
 

Policija iecerēto pārbaužu metodes neatklāj
Nekas konkrētāks publiski par pārbaudēm un tajās izmantotajām metodēm nav izskanējis. Nevar arī izdarīt galējus secinājumus no tā, ka VP preses konferencē, kurā ziņots par iecerēto programmu, piedalījās arī policijas dienesta suns.

IeM Komunikācijas nodaļas vadītāja Gunta Skrebele uz Jauns.lv lūgumu skaidrot šādas pret nepilngadīgajiem vērstas kampaņas juridisko pusi, atbildēja lakoniski: “Policijai ir tiesības veikt noziedzības novēršanas un atklāšanas pasākumus, kas izriet no likumā “Par policiju” noteiktajām funkcijām.”

Savukārt VP Sabiedrisko attiecību nodaļas vecākā speciāliste Gita Gžibovska informēja, ka VP šobrīd nesniegs sīkākus komentārus par metodēm ar kādām plānots veikt skolu pārbaudes.


Mērķi cēli, taču primāras ir bērnu intereses un tiesības
Lai noskaidrotu, ko par šādu IeM iniciatīvu domā bērnu tiesību aizstāvji, Jauns.lv vērsās Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijā (VBTAI). Inspekcijas Juridiskās nodaļas juriskonsults Sindijs Logins skaidroja, ka, vērtējot konkrētās policijas darbības (pārbaužu veikšanu izglītības iestādēs) no bērnu tiesību aizsardzības viedokļa, izriet, ka, saskaņā ar Bērnu tiesību konvencijas 3. panta 1. punktā noteikto visās darbībās attiecībā uz bērniem neatkarīgi no tā, vai šīs darbības veic valsts iestādes vai privātas iestādes, kas nodarbojas ar sociālās labklājības jautājumiem, tiesas, administratīvās vai likumdevējas iestādes, primārajam apsvērumam jābūt bērna interesēm.

 

Nezinot precīzas metodes, ir grūti konkretizēt – ja tie ir suņi, kas tiek izmantoti, vēlams ar uzpurņiem, lai neapdraudētu bērnu drošību, ir jāparedz dažādi riski, nedrīkstētu traucēt mācību procesu, jāpamato konkrētu darbību veikšana 

 

“Saskaņā ar Bērnu tiesību aizsardzības likuma 4. panta 4. punktā un 5. punktā noteikto, bērna tiesības tiek aizsargātas, lai nodrošinātu bērna orientāciju uz veselīgu dzīvesveidu, bērna drošību, kā arī viņa veselības un dzīvības maksimālu aizsardzību. Saskaņā ar Bērnu tiesību aizsardzības likuma 49. panta pirmajā daļā noteikto bērns ir aizsargājams no narkotisko, psihotropo, toksisko un citu tādu apreibinošu vielu lietošanas, kurām ir negatīva ietekme uz organismu, no šādu vielu izgatavošanas, tirdzniecības un jebkāda veida izplatīšanas,” VBTAI nostāju izklāstīja Logins.

Reklāma
Reklāma

VBTAI ieskatā policijas pārbaudes skolās tiek veiktas ar mērķi, lai bērnus pasargātu no narkotisko vielu lietošanas, kas ir leģitīms mērķis.

“Vienlaikus policijai, veicot plānotās pārbaudes skolās, jānodrošina, lai policijas darbību rezultātā, piemēram, pārbaužu veikšana skolās, netiktu aizskartas bērna tiesības un intereses. Nezinot precīzas metodes, ir grūti konkretizēt – ja tie ir suņi, kas tiek izmantoti, vēlams ar uzpurņiem, lai neapdraudētu bērnu drošību, ir jāparedz dažādi riski, nedrīkstētu traucēt mācību procesu, jāpamato konkrētu darbību veikšana,” pauda VBTAI pārstāvis.
 

Alkohols tomēr lielākā problēma skolās
Ja policija pārbaudēs atradīs narkotikas vai konstatēs to lietošanu, atbilstoši nodarījuma smagumam būs administratīvais sods vai kriminālatbildība. Lai arī pārbaudes būs koncentrētas uz narkotiku apkarošanu, policija arī atbilstoši reaģēs, ja skolēns būs ieradies mācību iestādē alkohola reibumā. VP skolās ne tikai veiks pārbaudes, bet arī pārrunās ar skolas vadību to, kā atbilstoši reaģēt un kam pievērst uzmanību.

Ģirģens arī atklāja, ka organizētā noziedzība labprāt izmantojot pusaudžus narkotiku izplatīšanā. Šāds dīleru tīkls pamatā tirgojot marihuānu. Ģirģens atcerējās gadījumu no laika, kad vēl darbojies kā advokāts, - pie 16 gadus veciem jauniešiem atrasti līdz pat 1000 eiro skaidrā naudā un mājās uzietas narkotikas. VP Rīgas reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas pārvaldes 1. biroja 3. nodaļas priekšnieks Aleksandrs Kaštaļjans informēja, ka saskaņā ar iepriekšējo praksi narkotikas nereti uzietas koledžās, internātskolās, kopmītnēs.

Tāpat jaunieši ir pietiekami zinoši, lai narkotikas pasūtītu internetā. Ministrs arī informēja, ka patlaban gan aktuālākā problēma skolēnu vidū ir alkohola lietošana, un to apliecina 1. septembris, kad tiek aizturēti pamatīgā reibumā esoši pusaudži.

 

No portāla Jauns.lv