Vai mācībām skolā jāsākas stundu vēlāk? Vērtē Latvijas skolotāji un vecāki

Blatchington Mill skolas, kas atrodas Saseksā (Lielbritānija), vadība veiks pārrunas ar darbiniekiem, skolniekiem un vecākiem par plāniem skolas dienu uzsākt par stundu vēlāk.

Ja stundas sāktos vēlāk, vai skolēniem būtu labākas atzīmes?

FOTO: Shutterstock.com

Ja stundas sāktos vēlāk, vai skolēniem būtu labākas atzīmes?


Šobrīd skola sākas 8:30 un beidzas ap 15:00, bet ja jaunais plāns tiks apstiprināts, skolniekiem būs jāierodas 9:25 un jāmācās līdz 16:00. Skolas vadību iedvesmoja pētījums, kas apgalvo, ka agra celšanās neatbalsta bioloģiskos ritmus jauniešos.
Viņi uzskata, ka šis varētu uzlabot koncentrēšanās spējas, punktualitāti un gala rezultātā - atzīmes.
Pārrunas tika veiktas pēc skolas snieguma eksāmenos - rezultāti bija virs vidējā līmeņa.


Mācību daļas vadītāja saka: "Papildus visam, ko jau skolā darām, mēs vēlamies izmantot šo pētījumu un ieviest to mūsu darba ikdienā, lai redzētu, kā tas varētu uzlabot jauniešu un viņu vecāku dzīvi. Mēs neuzskatām, ka skola ir tāda, kāda tā ir un ka to nedrīkst mainīt. Varētu būt arī izmaiņas mūsu loģistikas jautājumos. Mūsu pieredze ir tāda, ka skolnieki diezgan labi koncentrējas no rītiem un attiecīgi nav lielu problēmu ar rīta stundām. Taču mēs meklējam veidus, kā izveidot harmonisku mācību pieredzi. Varētu būt, ka viss ir labi jau tagad, bet varbūt būs vēl labāk, ja stundas sāksim nedaudz vēlāk."
Pārrunas ilgs divus mēnešus pirms gala lēmuma pieņemšanas šī gada nogalē. Skola apgalvo, ka izmaiņas varētu notikt 2018. gada septembrī.

 

Ko domā pedagogi un vecāki Latvijā?
Iespējamās misijas absolvente, kuratore un atlases vadītāja, komercdarbības programmas vadītāja un ekonomikas, matemātikas skolotāja, mācību materiālu autore, Bērnu Universitātes ekonomikas nodarbību pasniedzēja Agnese Slišāne:
„Mans personīgais viedoklis ir tāds, ka stundas var sākties arī 8:00. Nav nekāda zinātniska pamatojuma, kāpēc ne. Pēc maniem novērojumiem arī plkst. 9 00 skolēni ir miegaini, viss atkarīgs no tā, cik labi viņi spēj plānot savu rītu - vai ir fiziskas aktivitātes, vai ir paēduši un laicīgi aizgājuši gulēt, tas, cik kvalitatīvs miegs ir bijis un kāda ir motivācija atrasties skolas solā.“

Reklāma
Reklāma


Divu bērnu mamma Kristīne Ošiņa: „Dēlam (1. klase) stundas sākas 8.30. Atbalstu šo laiku, jo viņš ceļas septiņos, mierīgi paēd, sagatavojas gājienam uz skolu. Pieļauju, ka pēc pāris gadiem, kad būs lielāks, celsies vēlāk. Laika tāpat pietiks, tāpēc atbalstu principu- ka skolai jābūt pēc iespējas tuvāk mājai, lai var īsākā laika periodā nokļūt tur.  Bioritmi tāds stiepjams jautājums - mani bērni ceļas agri, tas nozīmē, ka, piemēram, pusdesmitiem viņi jau būtu izdzīvojušies un noguruši.
Lielākiem bērniem tas nozīmētu, ka stundas beidzas stundu vēlāk pēcpusdienā. Vai tas vajadzīgs, nezinu... jo tad ārā vairs nav laika nav iziet kaut bumbu paspārdīt. Tas nozēmē, ka pulciņi sāksies vēlāk, mājās būs vēl vēlāk.
Kad strādāju skolā, redzēju, kādi nāk bērni uz otro maiņu, kur stundas sākās 11-12. Ļoti daudzi bija jau piekusuši, bez intereses mācīties, jo rīta cēlienu lielākoties pavadījuši pie tv, cits ēdis, cits neēdis brokstis, iztrakojušies... utt.
Ja škola sāktos stundu vēlāk, būtu labi, ja arī vecāki varētu uz darbu iet vēlāk. Tā teikt - ģimene kopā mierīgi paēd, saplāno dienu. Kā filmās.“


5. klases skolēna mamma Elīna: „Ja stundas sāktos vēlāk, lielākais mīnuss būtu meklējams faktā, ka vecākiem darbs sākas tikpat ātri, kā iepriekš. Man dēlu tik un tā nāktos vest uz skolu laikus. Tātad – viņš nīktu skolā. Ja vecāku darba dienas sākumu varētu saskaņot ar stundām, tad cita runa.  Un vēl svarīgi, lai stundas katru dienu sāktos vienā laikā, citādi grūti veidot kādu režīmu. Un bioritmi tiek vēl vairāk jaukti.“ 

 

Avots: www.thesun.co.uk