No maija vidus skolēni varēs pieteikties darbam vasarā

Labā ziņa skolēniem un viņu vecākiem – šovasar pēc 5 gadu pārtraukuma Nodarbinātības valsts aģentūra (NVA) atjauno skolēnu nodarbinātības pasākumu vasaras brīvlaikā! Ar NVA atbalstu vasaras mēnešos strādāt un iegūt darba pamatprasmes, iemaņas un pirmo darba pieredzi varēs jaunieši vecumā no 15 gadiem, kuri mācās vispārējās, speciālās vai profesionālās izglītības iestādēs. Pasākums norisināsies no 2.jūnija līdz 29.augustam, viena skolēna dalības ilgums - 1 mēnesis. 

NVA darba devējam nodrošinās dotāciju skolēna ikmēneša darba algai 50% apmērā no valstī noteiktās minimālās mēneša darba algas. Otru pusi algas skolēnam maksā darba devējs, arī nodokļus no darba algas nomaksā darba devējs.

FOTO: Marika Eglīte

NVA darba devējam nodrošinās dotāciju skolēna ikmēneša darba algai 50% apmērā no valstī noteiktās minimālās mēneša darba algas. Otru pusi algas skolēnam maksā darba devējs, arī nodokļus no darba algas nomaksā darba devējs.

 

Skolēnu pieteikšanās plānota no maija vidus, paredzot, ka pieteikties pasākumam jaunieši varēs elektroniski NVA mājas lapā vai klātienē filiālē. „Nodarbinātības pasākumu vasaras brīvlaikā personām, kuras iegūst izglītību vispārējās, speciālās vai profesionālās izglītības iestādēs” īstenošanai piešķirts finansējums 2 miljonu eiro apmērā. Tiek plānots, ka kopumā darbā vasaras brīvlaikā varēs iesaistīties vairāk nekā 10 000 skolēnu.


Darba devēji - pašvaldības, biedrības, nodibinājumi un komersanti – jau ir aicināti pieteikt darba vietas skolēniem vasaras brīvlaikā. Lai pieteiktos, darba devējam jāaizpilda NVA mājaslapā ievietotā pieteikuma veidlapa un jāiesniedz NVA filiālē, kuras administratīvajā teritorijā plānots izveidot darba vietu skolēnam.

 

NVA darba devējam nodrošinās dotāciju skolēna ikmēneša darba algai 50% apmērā no valstī noteiktās minimālās mēneša darba algas. Otru pusi algas skolēnam maksā darba devējs, arī nodokļus no darba algas nomaksā darba devējs. Protams, darba devējs skolēnam var maksāt arī vairāk nekā minimālo darba algu.

 

Reklāma
Reklāma

NVA nodrošinās dotāciju ikmēneša darba algai arī skolēnu darba vadītājam. Par 10 skolēnu darba vadīšanu dotācijas apmērs būs vienas valstī noteiktās minimālās mēneša darba algas apmērā, attiecīgi dotācijas apmērs par viena skolēna darba vadīšanu būs viena desmitā daļa no valstī noteiktās minimālās mēneša darba algas. Tātad, par viena skolēna nodarbināšanu darba devējs saņems 160 eiro skolēna darba algai un 32 eiro skolēna darba vadītāja darba algai pirms nodokļu nomaksas.

 

Tāpat NVA apmaksās skolēna veselības pārbaudes, ja to paredz normatīvie akti par obligātajām veselības pārbaudēm. Pasākuma laikā NVA nodrošina skolēnu apdrošināšanu pret nelaimes gadījumiem darba vietā.

 

Uzziņa: Skolēnu nodarbinātības pasākumu vasaras brīvlaikā NVA ik vasaru organizēja sākot ar 2004.gadu. 2004. gadā ar NVA starpniecību bija nodarbināti 3 225 skolēni, 2005. – 9 198, 2006. – 11 552 un 2007. – 7 781 skolnieks, 2008. gadā - 11 222 skolēni. 2009.gadā saistībā ar budžeta optimizāciju pasaules ekonomiskās krīzes  iespaidā NVA aktīvais nodarbinātības pasākums "Nodarbinātības pasākumi vasaras brīvlaikā personām, kuras iegūst izglītību vispārējās, speciālajās vai profesionālajās izglītības iestādēs" tika iesaldēts.