Eksperimenti ar kartupeļu cieti

Daba ir brīnumaina, līdz ar to arī ar vielas, ko no tās iegūstam, ir pārsteigumu pilnas. Atliek vien uzmanīgi vērot, taustīt un izbaudīt. 

FOTO: Shutterstock.com

Daba ir brīnumaina, līdz ar to arī ar vielas, ko no tās iegūstam, ir pārsteigumu pilnas. Atliek vien uzmanīgi vērot, taustīt un izbaudīt. 

Ikdienā bieži izmantota un savdabīga viela ir kartupeļu ciete, kura dažādās situācijās "uzvedas" atšķirīgi. 

Kartupeļu cietes iepazīšanai jums vajadzēs ūdeni un veselu paciņu kartupeļu cietes jeb, kā vecmāmiņas mēdz sacīt, stērķeles. Sajauciet paši vai ļaujiet bērnam sajaukt ūdeni ar cieti. Parādiet, kā mainās cietes īpašības, kad ūdens ir mierīgs – stērķele it kā sacietē, kļūst staigna, līdzīga plastilīnam. Bet uzsitot pa trauku un ūdeni iekustinot, mainās arī cietes īpašības, tā it kā sairst. Varat pa kartupeļu cietes virsmu pabraukāt ar karoti un mēģināt tajā iebāzt pirkstu. Pieaugušo uzraudzībā varat pamēģināt stērķeli izmantot kāda auduma gabaliņa iestīvināšanā vai arī izvārīt ķīseli. 

Reklāma
Reklāma

Lai jauka darbošanās!