Zīmīšu kods, slepenām ģimenes sarunām

Vai Tev ir gribējies savai meitai, dēlam vai mīļotajam cilvēkam uzrakstīt zīmīti, kuru nevar izlasīt kurš katrs? Sapulcējieties kopā un izstrādājiet savu slepeno alfabētu jeb slepenrakstu! 

Zīmīšu kods, slepenām ģimenes sarunām

FOTO: Shutterstock.com

Vai Tev ir gribējies savai meitai, dēlam vai mīļotajam cilvēkam uzrakstīt zīmīti, kuru nevar izlasīt kurš katrs? Sapulcējieties kopā un izstrādājiet savu slepeno alfabētu jeb slepenrakstu! 

Ir dažādi veidi, kā savu vēstījumu vari kodēt tā, lai citiem tas nebūtu atšifrējams un saprotams:

  • Ačgārnie vārdi. Raksti vārdus no otras puses, sākot ar pēdējo burtu, piemēram, vārdu "ģimene" raksti šādi "enemiģ". 
     
  • Alfabēta burtu aizstāšana ar cipariem. Sarakstiet stabiņā alfabēta burtus, bet tiem pretī ciparus no 1 līdz 33. Rakstot vārdus, burtus aizvieto ar skaitļiem. Lai būtu vieglāk saprast, vai esi uzrakstījis 23 vai 2 un 3, atdali ciparus ar punktiem, piemēram, vārdu "ģimene", tu rakstīsi "11.13.20.7.21.7". 
     
  • Stabiņu metode. Jums būs nepieciešamas rūtiņu lapiņas, bet, kad būsiet ievingrinājušies, varēsiet tās neizmantot. Rakstiet vārdus vertikāli tā, lai veidotos stabiņi, pirms tam kopīgi vienojaties par burtu skaitu vienā stabiņā. Kad viens stabiņš pilns, turpini vārdus rakstīt nākamajā stabiņā, tieši blakus iepriekšējiem. 
     
  • Neredzamā tinte. Veikalos ir nopērkamas arī neredzamās tintes pildspalvas, uzraksti zīmītes vēstījumu uz lapas, zīmītes saņēmējs to varēs izlasīt, noklājot lapu ar citrona sulu. Šo metodi varat izmantot, tikai rakstot zīmītes uz papīra, bet iepriekšminētās varat izmantot mobilajos telefonos un datoros.
Reklāma
Reklāma

Izvēlieties savai ģimenei piemērotāko veidu un rakstiet slepenas zīmītes!