No kāda vecuma bērns drīkst braukt ar velosipēdu bez pieaugušā pavadības?

Vai astoņgadīgs bērns ar velosipēdu drīkst bez pilngadīgas personas pavadības braukt pa dzīvojamo zonu, t. sk. parku? Kādi ir noteikumi, ja bērnam vienam jāšķērso iela ar regulējamu krustojumu? Pēc padoma Lvportals.lv jautā mamma Liene.
Pilngadīgas personas pavadībā: pa ietvēm, velosipēdu ceļiem u. c. vietām ceļu satiksmē, kur atļauta tikai velosipēdu un gājēju kustība, – neatkarīgi no bērna vecuma.

FOTO: Shutterstock.com

Pilngadīgas personas pavadībā: pa ietvēm, velosipēdu ceļiem u. c. vietām ceļu satiksmē, kur atļauta tikai velosipēdu un gājēju kustība, – neatkarīgi no bērna vecuma.

LV portālā skaidro, ka Ceļu satiksmes likuma (CSL) 24. panta ceturtajā daļā paredzēts:

“Piedalīties ceļu satiksmē ar velosipēdu patstāvīgi personai vecumā no 10 līdz 17 gadiem atļauts, ja tai ir velosipēda vai jebkuras kategorijas transportlīdzekļa vadīšanas tiesības.”

Personām, kuras sasniegušas 18 gadu vecumu, velosipēda vadīšanai transportlīdzekļu vadīšanas tiesības nav nepieciešamas. 

 

Piedalīties ceļu satiksmē ar velosipēdu pilngadīgas personas pavadībā pa ietvēm, velosipēdu ceļiem un citām vietām ceļu satiksmē, kur atļauta tikai velosipēdu un gājēju kustība, bērniem atļauts neatkarīgi no to vecuma, bet pa brauktuvi – no 7 gadu vecuma. 

 

Dzīvojamās zonās, daudzdzīvokļu namu pagalmos un vietās, kur nebrauc mehāniskie transportlīdzekļi, bērniem neatkarīgi no to vecuma piedalīties ceļu satiksmē ar velosipēdu atļauts patstāvīgi.”

 

Proti, ar velosipēdu drīkst piedalīties ceļu satiksmē:

  • patstāvīgi – no 10 gadu vecuma; 
  • pilngadīgas personas pavadībā: pa ietvēm, velosipēdu ceļiem u. c. vietām ceļu satiksmē, kur atļauta tikai velosipēdu un gājēju kustība, – neatkarīgi no bērna vecuma; 
  • pa brauktuvi – no 7 gadu vecuma; 
  • patstāvīgi dzīvojamās zonās, daudzdzīvokļu namu pagalmos un vietās, kur nebrauc mehāniskie transportlīdzekļi (tātad arī parkā), – neatkarīgi no bērna vecuma. 

 

Reklāma
Reklāma

Ceļu satiksmes noteikumu (CSN) 46. punktā noteikts, ka luksofora signāls ar cilvēka siluetu vai velosipēda simbolu attiecas tikai uz gājējiem, velosipēdu un elektroskrejriteņu vadītājiem. CSN 202. un 212.2 punktā minētajā gadījumā, kad velosipēda vai elektroskrejriteņa vadītājs šķērso brauktuvi pa regulējamu gājēju pāreju, viņam jāievēro gājējiem paredzētā luksofora signāls.

 

CSN 202. punktā paredzēts, ka velosipēdu vadītājiem jābrauc ar ātrumu, kas neapdraud ceļu satiksmes drošību. Velosipēdu vadītājiem atļauts šķērsot brauktuvi pa ietves vai nomales iedomāto turpinājumu, kā arī, netraucējot gājējus, – pa gājēju pārejām. 

 

 

Pirms brauktuves šķērsošanas velosipēdu vadītājiem laikus jāsamazina braukšanas ātrums un, ja tas nepieciešams ceļu satiksmes drošībai, jāaptur velosipēds. Šķērsojot brauktuvi pa ietves iedomāto turpinājumu, velosipēdu vadītājiem jābrauc ar ātrumu, kas nepārsniedz gājēju pārvietošanās ātrumu un jādod ceļš transportlīdzekļiem, kas brauc pa šķērsojamo ceļu. 

 

Avots: LVportals.lv

Saistītie raksti