"TikTok" ievietots video, kurā redzams, kā latviešu ģimenē kliedz un sit bērnu

Šonedēļ vietnē "TikTok" bija ievietots video, kurā redzama vardarbība kādā latviešu ģimenē. Patlaban šo situāciju skaidro Valsts policija (VP) un Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija.
TikTok ievietots video, kurā redzams, kā latviešu ģimenē kliedz un sit bērnu

FOTO: Shutterstock.com

Video, kas kādu brīdi bija pieejams sociālajos tīklos, bet vēlāk tika dzēsts, dzirdams kāda vīrieša sacītais, ka puika atkal šodien slikti uzvedies, par ko viņš saņem kliedzienus un sišanu.
 

Policija izvērtēs šo situāciju

VP pārstāve Krista Andersone Jauns.lv pavēstīja, ka policija reaģēja uz saņemto informāciju sociālajos tīklos un nodeva to tālākai izskatīšanai, lai skaidrotu notikušā apstākļus. Katrs gadījums ir individuāls, un šobrīd nevar komentēt, cik laika prasīs pārbaudes veikšana.

Andersone norādīja, ka šādos gadījumos nekavējoties notikuma brīdī jāinformē policija, zvanot pa tālruņa numuru 110. Tāpat viņa aicināja saglabāt visu pieejamo informāciju, kas var palīdzēt pārbaužu veikšanā.
 

Bērni tiesību aizstāvji saskata vardarbības pret bērnu pazīmes

Savukārt Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas Bērnu tiesību aizsardzības departamenta direktore Evija Rācene Jauns.lv atzina, ka šajā video viennozīmīgi saskatāmas gan fiziskas, gan emocionālas vardarbības pret bērnu pazīmes. Iespējams, ka to veic bērna vecāki vai likumiskie pārstāvji.

 

"Tā noteikti ir nosodāma rīcība, kurai var būt arī pavisam konkrētas sekas. Tā kā vardarbību veic fiziska persona, šādus gadījumus atbilstoši kompetencei izskata Valsts policija."

Rācene norādīja, ka inspekcija diezgan bieži saņem no sociālajiem tīkliem iesūtītu informāciju par dažādiem pārkāpumiem pret bērniem.

"Saņemot šādu informāciju, mēs par to informējam Valsts policiju, kam ir daudz plašākas iespējas veikt izmeklējošās procedūras, un sekojam līdzi konkrētās lietas gaitai. Arī šajā gadījumā Valsts policijai ir nosūtīta visa pieejamā informācija."
 

Šādas audzināšanas metodes ir kategoriski nepieņemamas

Reklāma
Reklāma

Viņa uzsvēra, ka šādas audzināšanas metodes ir kategoriski nepieņemamas, un nodara bērnam kaitējumu, kas var izpausties visas turpmākās dzīves laikā.

"Mēs ceram, ka izdosies atrast video redzamo ģimeni un sniegt tai nepieciešamo palīdzību, iesaistot arī bāriņtiesu un sociālo dienestu, jo var secināt, ka ģimenē ir ielaistas un nerisinātas problēmas, kuru risināšanā noteikti var palīdzēt arī pašvaldībā pieejamie resursi.

Būtu derīgi arī pieprasīt informāciju no izglītības iestādes, vai bērnam skolā nav novērota seksualizēta uzvedība, un mēģināt interneta resursos noskaidrot, vai bērns jau iepriekš nav nokļuvis līdzīgās situācijās." [No video dzirdētā noprotams, ka, iespējams, zēns demonstrējis savus dzimumorgānus internetā - red]. 
 

Cilvēki aktīvi ceļ trauksmi

Vairāki portāla Jauns.lv lasītāji ziņoja un cēla trauksmi par iespējamu emocionālu un fizisku vardarbību ģimenē. Kāds lasītājs šo video uz brīdi bija pamanījis "Facebook" grupā "Atsaucīgo māmiņu forums", bet "Facebook" video dzēsis par neatbilstības dēļ.

 

Sieviete, kura ievietoja video "Atsaucīgo māmiņu forumā", portālam Jauns.lv skaidroja, ka viņa video pirmdienas rītā pamanīja "TikTok". Viņa video arī nosūtīja Valsts policijai.

Viņa uzskata, ka nav pareizi sist bērnu. Ar bērnu ir jārunā un, ja nepieciešams, jāved pie speciālistiem, nevis jāsit.