Pētījums: Nepakļāvīgi bērni, kas runā pretim vecākiem, izaug veiksmīgāki

Ir tik kaitinoši, kad mazās atvases runā pretī - apstrīd vecāku lēmumus, strīdas pretī, apšauba soda nepieciešamību vai diskutē vai tikai gulētiešanas laiks nav noteikts par agru...

Uztveriet bērna runāšanu pretī nevis kā nepaklausību, bet kritiskās domāšanas treniņu

FOTO: Shutterstock.com

Uztveriet bērna runāšanu pretī nevis kā nepaklausību, bet kritiskās domāšanas treniņu

Lai arī ikdiena ar šādiem bērniem ir sarežģītāka un grūtāka nekā ar paklausīgiem mazuļiem un tīņiem, tomēr, skatoties ilgtermiņā, viņi izaug veiksmīgāki un dzīvē sasniedz vairāk. Viņiem izdodas realizēt savus sapņus un mērķus, novilkt skaidrākas savas robežas un pastāvēt par savām interesēm. 


Klīniskais psihologs, bērnu uzvedības speciālists Kellijs M. Flanagans skaidro "Nespēja pateikt  striktu "Nē"  ir viens no izplatītākajiem ciešanu cēloņiem pieaugušajiem cilvēkiem".
 

Bērni, kas runā pretī, jau no bērnības trenējas aizstāvēt savas tiesības un intereses. Pirmie, kas saskaras ar šo neērto uzvedību, ir vecāki.  Neapšaubāmi, daudz ērtāk un mierīgāk ir audzināt bērnu, kas ir pakļāvīgs, bet jautājums ir - vai šādu pakļāvīgu bērnu, kas neprot kritiski domāt, mēs vēlētos redzēt arī tad, kad viņš jau ir pieaudzis?
 

Tas, kas ir jāiemāca vecākiem - aizstāvot savas intereses, respektēt arī citu intereses un vajadzības. Iemācīt uzņemties atbildību par savas izvēles sekām, atrast piemērotu komunikācijas veidu, lai izteiktu savas vajadzības. 

Reklāma
Reklāma