Vai zīdaiņmeitenīte jāģērbj tikai rozā un puisēns - tikai zilā?

Atbilde ir - nē. Krāsu terapijas speciāliste Elizabete Ozola norāda, ka zīdaiņa apģērbā krāsas jāizvēlas nevis pēc dzimuma, bet pēc krāsu enerģijas. Padomi arī krāsu izvēlē, iekārtojot bērnistabu.

Krāsas bērna apģērbā ieteicams izvēlēties neatkarīgi no dzimuma: rozā, gaiši zilo, maigu, siltu gaiši zaļo vai silto dzelteno.

FOTO: Shutterstock.com

Krāsas bērna apģērbā ieteicams izvēlēties neatkarīgi no dzimuma: rozā, gaiši zilo, maigu, siltu gaiši zaļo vai silto dzelteno.

 

Bēbja apģērbā nevajadzētu būt pārāk daudz zīmējumiem 

Krāsas bērna apģērbā ieteicams izvēlēties neatkarīgi no dzimuma: rozā, gaiši zilo, maigu, siltu gaiši zaļo vai silto dzelteno. Bērnam nav ieteicams apģērbs (arī cepurīte) ar pārāk daudz un košiem zīmējumiem.

 

Pats zelta likums attiecībā par krāsu izvēli zīdaiņa vecuma bērniem -  visām krāsām mazuļa dzīvē jābūt daudz. Ja ievēro to saprātīgu līdzsvaru gan dzīvoklī, bērna rotaļlietās un apģērbā. Savu mīļāko krāsu bērns izvēlēsies, kad izaugs, bet vecākiem ir uzdevums ļaut bērnam mācīties izvēlēties viņa personīgās krāsas.

 

Sarkanā - apātiskiem mazuļiem, zilā - hiperaktīvajiem

Vecākiem būtu ieteicams ņemt vērā to, ka mazuļa telpu krāsu gamma, apģērba krāsu gamma, košas rotaļlietas ne tikai ietekmē viņa redzes un runas attīstību, bet arī spēcīgi ietekmē bērna psihi.

 

Ja mazulis ēdīs no oranžas krāsas pudelītes vai dzeltenas krāsas šķīvīšiem, ja viņam noliks priekšā košu paplāti, bērniņam uzlabosies apetīte. 

 

Sarkanu, dzeltenu, oranžu krāsu labi izmantot apātiskiem, neaktīviem bērniem, jo viņiem paaugstinās aktivitāte un komunikablitāte, uzlabojas garastāvoklis. Ja mazulis ēdīs no oranžas krāsas pudelītes vai dzeltenas krāsas šķīvīšiem, ja viņam noliks priekšā košu paplāti, bērniņam uzlabosies apetīte. 

 

Zila, gaišzila - tās savukārt ir nomierinošas krāsas un padara pasīvāku jebkuru uztveri. Šīs krāsas ieteicams izmantot hiperaktīviem bērniem, lai neitralizētu pārlieko uzbudinājumu.

 

Ko krāsas nozīmē mazuļa attīstībā?

E.Ozola uzsver, ka krāsām ir spēcīga ietekme uz bērnu un tāpēc, zinot krāsu pozitīvās un negatīvās ietekmes, mēs varam labvēlīgi ietekmēt bērna emocionālo stāvokli un veselību.

Reklāma
Reklāma

 

Protams, bērnība vienmēr asociējas ar košām krāsām, tas daļēji saistīts ar to, ka krāsa ir pirmais, ko bērns ierauga.

 

Sākumā viss, kas nāk no ārpuses, bērnam redzams kā vai nu tumšs vai gaišs, ap diviem mēnešiem mazuļa krāsu palete sāk pakāpeniski paplašināties. Pirmā "atnāk" sarkanā - kā pati intensīvākā, pēc tās visas pārējās kontrastkrāsas. Ņemot vērā šīs likumsakarības, krāsas var izmantot kā vizuālus simbolus, tad bērns sāk ātrāk atcerēties savas rotaļlietas un atšķirt  sadzīves priekšmetus.

 

Kļūdams vecāks, bērns arvien vairāk ar redzes līdzdalību iepazīst pasauli. Vecums no viena līdz trim gadiem ir pats optimālākais, lai izmantotu krāsu sarežģītāko priekšmetu un jēdzienu iegaumēšanai. Krāsu nosaukumus var izmantot runas attīstībai. Piemēram, var izmantot tiešas asociācijas: tomāts - sarkans, ābols - zaļš, mīļākās bikses - dzeltenas. Savukārt, ja vecāki vēlas mazulim novadīt tādu kā mācību stundu, ieteicams lietot sarkanus un oranžus flomāsterus.

 

Vispārējie likumi krāsu izmantošanai mazulim:

  • No piedzimšanas līdz divu gadu vecumam bērna apkārtnē jābūt tikai nepiesātinātām krāsām. Jaundzimušā istabai jābūt ērtai, mierīgos ieturētos toņos. Piemēram, var tikt kombinēti siltie zilie un pasteļa dzeltenie toņi, pateicoties tam rodas komforta un aizsargātības sajūta.
  • Nav ieteicams bērna istabai izvēlēties tumšos toņus. Jo tuvāk krāsa melnajai, jo nomācošāk tā iedarbojas uz cilvēka psihi. Savukārt gaišakas krāsas veicina pozitīvas emocijas, jo tās asociējas  ar spēku, attīstību, jaunību.
  • Labs, interesants variants ir divu krāsu sienas, piemēram, kombinēt gaiši zilu ar gaiši dzeltenu vai uz rozā fona baltas (vai pasteļa dzeltenas svītriņas).
  • Mazuļa istabā griestus un sienu augšējo daļu ieteicams krāsot baltus vai ļoti gaišus, nav ieteicami aukstie toņi, jo tie rada patumšinātu apgaismojumu,kam ir nelabvēlīga ietekme.

 

Par konkrētu krāsu ietekmi uz mazuli:

Sarkana. Nav ieteicama bērnistabā, jo negatīvi iedarbojas uz bērna psihi: uzbudina, turklāt kā likums - paaugstinās asinsspiediens un var sākties galvas sāpes, kā arī nakts murgi.

Zila. Bērnistabā zilo krāsu ieteicams lietot mazos daudzumos. Piemēram, bērna pidžama, halātiņš, segas malas krāsa.

Dzeltena. Ļoti labvēlīgi ietekmē bērna dzīves visus aspektus. Tā ir lieliska krāsa, lai noformētu bērna istabu. Nav ieteicama tikai tajos gadījumos, kad bērnam ir nosliece uz pāruzbudinājumu un neiralģiju.

Zaļa. Bērnam ieteicami zīmējumi, rotaļļietas un grāmatu vāki šajā krāsā.

Oranža.Bērnistabā šajā krāsā ieteicamas tikai pāris rotaļlietas.

Nokrāsas.

Pasteļi-bāli dzeltens, bāli-gaišzils, bāli gaišzaļs vai rozā ideāli der bērnistabai. Tie atsvaidzina istabu, rada labu noskaņojumu.Tāpēc ieteicams bērnistabas sienas krāsot dažādās krāsās. Piemēram, lai mazinātu gaismas košumu un radītu vēsuma sajūtu. Saulaina siena var būt zilgana vai zaļgana, bet siena, kas atrodas ēnā, var būt persiku vai kremkrāsas.