Ar sēnēm saindējušās meitenītes donors būs viņas tēvs

Piecus gadus vecā meitenīte Airita no Smiltenes, kura saindējusies ar sēnēm, šonakt veiksmīgi nogādāta Hamburgas klīnikā, bet par aknu donoru kļūs meitenes tēvs. Bērna stāvoklis ir smags, bet stabils, ziņo www.kasjauns.lv.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Bērnu slimnīcas pārstāve Romēna Namniece informēja, ka sadarbojoties Bērnu slimnīcas, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) un Veselības norēķinu centra speciālistiem un sazinoties ar dažādu Eiropas valstu medicīniskās evakuācijas kompānijām, izdevies īsā laikā noorganizēt ātrāko specializētā medicīniskā transporta reisu, lai mazo meitenīti jau aizvadītajā naktī nogādātu uz Hamburgas klīniku.

Pateicoties visu iesaistīto pušu un dienestu precīzai un operatīvai sadarbībai, jau pēc vieniem naktī specializētā  lidmašīna ar meitenīti un viņas tēvu no Rīgas lidostas devās ceļā uz Hamburgu.

Operācijas risks ir augsts, bet tā ir vienīgā iespēja glābt meitenes dzīvību.

Meitenītes veselības stāvoklis ir smags, bet stabils. Situācijās, kad aknu darbības funkcija ir smagi bojāta, vienīgais palīdzības veids ir aknas transplantācija, ko veic atsevišķos specializētos centros. Operācijas risks ir augsts, bet tā ir vienīgā iespēja glābt meitenes dzīvību. Par donoriem piekrita būt abi bērna vecāki, bet par piemērotāku tika izvēlēts bērna tēvs.

Meitenītei aknu transplantācijas paredzēts veikt Hamburgas Universitātes klīnikas Pediatriskās aknu transplantācijas centrā.
Paredzamie izdevumi, ieskaitot pirms un pēcoperācijas aprūpi, orientējoši ir 150 000 eiro (105 300 lati), kurus segs valsts. Vecāku uzturēšanās izdevumus Hamburgā segs Bērnu slimnīcas fonds no ziedojumiem ārkārtas gadījumiem.

Bērnu slimnīcas medicīnas direktors Andis Lācis izsaka lielu pateicību visiem kolēģiem, kuri iespējami īsā laikā, savstarpēji sadarbojoties, atraduši optimālāko no risinājumiem slimās meitenītes glābšanai. Slimnīcas administrācijas vārdā Lācis pateicas Veselības norēķinu centra speciālistiem, kuri izrādīja visdziļāko izpratni un pretimnākšanu, ārpus sava darba laika atrodot steidzamus un nestandarta risinājumus šajā gadījumā.

NMPD mediķi un slimnīcas ārsti ir domās ar mazo meitenīti un viņas ģimeni, vēlot izturību un izveseļošanos, uzsvēra Namniece.

Valsts apmaksā aknu transplantācijas operācijas bērniem. Latvijā šādas operācijas nav iespējams veikt, tādēļ valsts izsniedz šādiem pacientam garantiju operācijas apmaksai jebkurā Eiropas Savienības dalībvalstī. Savukārt NMPD nodrošina neatliekamo medicīnisko palīdzību, ja no Latvijas uz Eiropas Savienības, Eiropas Ekonomikas zonas dalībvalsts vai Šveices Konfederācijas ārstniecības iestādi dzīvībai kritiskā stāvoklī nepieciešams neatliekami pārvest bērnu.

Meitene slimnīcā nokļuva pēc tam, kad kopā ar vēl četriem pieaugušajiem bija ēdusi sēņu karbonādes. Tajās pārskatīšanās dēļ bija ieceptas arī baltās mušmires.
Mammam.lv/tetiem.lv jau ziņoja, ka pēdējo dienu laikā NMPD mediķu palīdzība bijusi nepieciešama deviņos gadījumos, kad notikusi saindēšanās ar sēnēm, tāpēc mediķi aicina cilvēku uzmanīties un lasīt tikai pazīstamas sēnes.

Avots: www.kasjauns.lv

Reklāma
Reklāma