Riski, ko pārdomāt, lai bērns savā istabā negūtu traumas

Iespējams, kamēr bērns bija pavisam mazs, istaba bija iekārtota pietiekami droši. Izvērtē, vai tā ir droša joprojām! „Dažkārt, kad ģimene nolemj iegādāties citu televizoru, vecais dāsni tiek nolikts bērnistabā. Taču diemžēl bieži vien to aizmirst nofiksēt. Tas ir ļoti bīstami! 

Iegādājies kvalitatīvas, bērnam drošas rotaļlietas. Pirms izvēlies pirkumu, mācies izprast un paredzēt, vai un kādas traumas rotaļlieta var radīt.

FOTO: Shutterstock.com

Iegādājies kvalitatīvas, bērnam drošas rotaļlietas. Pirms izvēlies pirkumu, mācies izprast un paredzēt, vai un kādas traumas rotaļlieta var radīt.

Ņemot vērā esošo situācija, vecāku organizācija Mammamuntetiem.lv veidot rakstu sēriju "Bērna drošība mājās". Rakstu sērijas izveidi atbalsta Rimi Bērniem.

 

Diemžēl Latvijā ir bijuši gadījumi, kad bērns gūst nopietnas un pat nāvējošas traumas tieši šā iemesla dēļ,” atgādina speciālists Edgars Sīmanis. Viņš norāda, ka šādā pašā veidā tiek grēkots arī ar skapjiem – ja to ir paredzēts pieskrūvēt, tad dari to un neriskē ar sava bērna dzīvību! Tā vietā paredzi un ierīko mēbeles atbilstīgi to instrukcijai. 


Pašvērtējuma testa jautājumi: 
• Vai bērnistabā atrodas salūzušas rotaļlietas, kas var radīt kādu savainojumu?
• Vai visas mēbeles bērnistabā ir nostiprinātas tā, kā paredzēts instrukcijā?
• Vai bērnistabā neatrodas kādi vadi, piemēram, kontaktā ieslēgts lādētājs? To var ne tikai aptīt ap kaklu, bet arī pārgriezt, gūt elektrotraumu (kontaktā lādētāju nedrīkst atstāt, tas nav droši).
• Vai, vēdinot istabu, logu ir iespēja atvērt vēdināšanas režīmā? Ja atver šajā režīmā, cik viegli vai grūti bērnam ir logu pilnībā atvērt?


Paklājs. Mājās, kurās ir mazi bērni un gados veci cilvēki, vajadzētu iztikt bez paklājiem – tie rada paslīdēšanas un aizķeršanās risku. 
Riski: kritieni, sasitumi, lūzumi.


Bērnam drošas rotaļlietas. Iegādājies kvalitatīvas, bērnam drošas rotaļlietas. Pirms izvēlies pirkumu, mācies izprast un paredzēt, vai un kādas traumas rotaļlieta var radīt. Tāpat jāizvērtē, vai tiešām konkrētais pirkums, kas palielina traumatisma risku, tiešām ir nepieciešams? Piemēram, iekštelpu batuts un šūpoles. Ja ģimenē aug vairāki bērni, ir grūti izvairīties no tā, lai mājoklī nebūtu mazākajam bērnam vecumam neatbilstošas rotaļlietas. Situācijā, ja mazais pie tādām nokļūst vai grib ar tām spēlēties, vecākiem ir jābūt klāt, bērns jāuzrauga. 
Riski: aizrīšanās, smakšana, savainošanās. 

 

Vairākstāvu gultas. Dažkārt, lai mājoklī iegūtu vairāk telpas, esam spiesti rīkoties tā, ka palielinās bērnu traumu risks. Piemēram, tiek ieviesta gulta ar vairākiem stāviem. Pirms tas tiek darīts, izvērtē atvašu vecumu. Bērns, kurš labāk prot kāpt pa trepēm, var gulēt augstāk. Savukārt tas, kurš naktī ceļas, lai dotos uz tualeti vai vienkārši bieži mostas, labāk lai guļ lejasstāvā. 
Riski: kritieni, sasitumi, lūzumi. 

 

Reklāma
Reklāma

Logi. „Drošības vadlīnijās ieteikts bērniem neradīt interesi par logiem un kāpšanu uz palodzes. Taču realitāte ir cita: bērni gaida mājās tēti un mammu, stāvot pie loga vai uz palodzes, mēs uzkaram zīlītēm speķi ārā pie loga. Jāparedz, ka interese būs. Iespēja – slēdžu sistēmu nomainīt pret atslēgu. Proti, ja logu atver vēdināšanas režīmā, var nospiest pogu, lai logs nofiksējas. Tādu atslēgu var iegādāties jebkurā būvmateriālu veikalā,” savā pieredzē dalās Edgars Sīmanis.
Risks: sasitumu un nosišanās risks. 

 

Žalūziju striķi ir tie, kurus bērni nereti aptin sev ap kaklu, tādējādi apdraudot savu dzīvību. Šobrīd ir nopērkamas žalūzijas ar pavilkšanas sistēmu, kas ir ievērojami drošāka. „Jautājums – cik nelaimēm jānotiek, lai nedrošās žalūzijas mājās nolemtu nomainīt uz drošām?” 
Risks: smakšanas risks. 

 

___________________________________________

Reklāmas informācija 

Rimi bērniem

 

Rimi Bērniem programma sniedz iespēju vecākiem smelties idejas un uzzināt vērtīgus ekspertu padomus par to, kā aizraujošā veidā kopā ar saviem bērniem izzināt šo pasauli, spert pirmos soļus pretim jaunām lietām un radoši darboties kopā.