Pārvietošanās ar velosipēdu būtiski samazina iespēju saslimt ar koronvīrusu

Pats nepiemērotākais transportlīdzeklis, ar ko pārvietoties pandēmijas laikā, ir sabiedriskais transport - vilcieni un autobusi. Bet pats drošākais - velosipēds, raksta vācu izdevums "Der Spiegel".  

 Braukšana ar velosipēdu veicina plaušu ventilēšanos un labāku skābekļa apmaiņu.

FOTO: Shutterstock.com

Braukšana ar velosipēdu veicina plaušu ventilēšanos un labāku skābekļa apmaiņu.

Braukšanai ar velosipēdu ir dubults efekts, skaidro respiratorās medicīnas eksperts, pulmonologs, Mihaels Baršok. Viņš stāsta, ka iespēja "noķert" koronvīrusu braukšanas laikā līdzinās nullei. 

Pirmkārt, pats velosipēds liek ieturēt vēlamo distanci no pārējiem sabiedrības locekļiem.  Mazāk kontaktu, mazāk iespēju saslimt. 

Ir retāka saskarsme ar virsmām, ko ir aiztikuši sveši cilvēki. Tas ir svarīgi, jo ir daži pētījumi, kas atklāj, ka vīruss uz dažām virsmām spēj palikt dzīvs pat deviņas dienas. 

Bet vēl viens svarīgs aspekts ir pati braukšana ar velosipēdu un kustība - tā ir veselību saglabājoša profilaktiska aktivitāti, kas samazina asinsspiedienu. Kustēties iesaka arī diabētiķiem, sirds un asinsvadu slimību pacientiem, kas ir tās fona saslimšanas, kuras ievērojami paaugstina risku saslimot ar COVID-19 smagi vai pat letāli.

Arī pavisam veseliem un jauniem cilvēkiem velobraukšana palielina izturību, trenē muskuļus, uzlabo plaušu darbību. Braukšana ar velosipēdu veicina plaušu ventilēšanos un labāku skābekļa apmaiņu. Tieši tas ir tas, kas nepieciešams veselības uzturēšanai. 

Kā zināms, visaugstākajā riska grupā ir cilvēki, kuri slimo ar dažādām plaušu saslimšanām un smēķētāji. Koronvīrusa upura portrets ir smēķējošs vīrietis, kas ir vecāks par 65 gadiem, un slimo ar HOPS jeb hroniska obstruktīva plaušu slimību. Šādiem cilvēkiem braukšana ar velosipēdu ir labākā profilakse.

Lasi arī: Bīstamā smēķētāju slimība HOPS jeb hroniska obstruktīva plaušu slimība  

Reklāma
Reklāma

Saistītie raksti