Trīs maršruti Latvijas iepazīšana pa maizes, sidra un meža ceļiem

​Kamēr ceļojumi ārpus Latvijas šobrīd saistīti ar risku savai un līdzcilvēku veselībai, alternatīvai lauku tūrisma uzņēmēji tepat Latvijā piedāvā jaunumus marta brīvdienām, pavasara un vasaras ceļojumu sezonai. 

 „Rudzu ceļš” aicina pie saimniekiem, kuri cep rudzu maizi pēc tradicionālām receptēm.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

„Rudzu ceļš” aicina pie saimniekiem, kuri cep rudzu maizi pēc tradicionālām receptēm.

Brīvdienām ārpus pilsētām, Latvijas laukos, šobrīd ir vairākas priekšrocības – droša un mierīga vide, nošķirtība no masu pasākumiem un sabiedriskām vietām, silts un pavasarīgs laiks, iespēja aktīvi atpūsties dabā, baudīt kvalitatīvu ēdienu un svinēt dzīvi ar dzirkstošiem dzērieniem. Nenoliedzami, ir arī gandarījuma sajūta, atbalstot savējos – mūsu pašu Latvijas lauku tūrisma uzņēmējus, kuri strādā visu gadu, ne tikai vasaras tūrisma sezonā.


Sidra ceļš
Iniciatīva Sidra ceļa veidošanai Latvijā radusies ’’Lauku ceļotājam” un sešiem sidra darītājiem – savas lietas entuziastiem.  Ābolu audzēšana ir viena no lielākajām augļkopības nozarēm Latvijā, un šeit sastopamie āboli ir zināmi kā augstas kvalitātes un ļoti aromātiski, un tas izceļ Latvijā ražota sidra garšu. Jau šobrīd apmeklējumus ražotnēs un sidra ābeļdārzos, kā arī degustācijas piedāvā Sidra ceļa iniciatori - Abavas vīna darītava, Tālavas sidrs, Sidra darītava Abuls, Mr. Plūme sidra darītava, Naukšēnu vīna darītava, alus un sidra darītava „Turkalnes muižas klēts”. Drīzumā būs pieejama arī Sidra ceļa brošūra un karte, kas palīdzēs atrast sidra ražotājus, krodziņus, viesu mājas visā Latvijā, kas ražo vai ceļ galdā īsto Latvijas ābolu sidru un gaida ciemos. Sidra ceļa informācija jau tagad pieejama – darītavas, krodziņi, viesu mājas, kur baudīt un iepazīt īsto Latvijas abolu sidru: celotajs.lv/sidracels.


Rudzu ceļš
Šis ir stāsts par rudzu graudu – latviskās identitātes nesēju no seniem laikiem līdz mūsdienām. Šodien mums ir zināmas daudzas vērtīgas rudzu īpašības, kas iedvesmo tos vairāk lietot uzturā, izmēģinot un radot jaunas receptes – no putrām un pankūkām līdz piparkūkām un diedzētiem graudiem. Joprojām arī cepam rudzu maizi pēc sentēvu tradīcijām, jo tā mums garšo un dod spēku, to ņemam līdzi kā ceļamaizi un vedam kā ciemakukuli. Maizi latvieši liek galdā ikvienā ēdienreizē, tā ir neiztrūkstoša piedeva pie zupas, tomēr krodziņos maizi parasti atnes bez pasūtīšanas arī pie pamatēdiena. „Rudzu ceļš” aicina pie saimniekiem, kuri cep rudzu maizi pēc tradicionālām receptēm. Saimnieki apmeklētājiem rāda, kā top maize, piedāvā maizes cepšanas meistarklases, degustācijas, ceļ galdā garšīgus un veselīgus ēdienus no rupjmaizes vai rudzu miltiem, iepazīstina ar latviešu tradīcijām, kas saistās ar rudziem un maizi. Rudzu ceļa iniciatori kopā ar “Lauku ceļotāju” ir lauku sēta „Caunītes”, Āraišu vējdzirnavas, maiznīca „Dzīles", Jūrkalnes „Bērziņi”, kafejnīca „Kukaburra”, zirgu sēta „Klajumi".  Kopumā Rudzu ceļš vienos ap simts dalībniekiem, kuri gaida viesus. Rudzu ceļa informācija: celotajs.lv/rudzucels
 
Mežtaka
Mežtaka ir garās distances pārgājienu maršruts, kas iekļauta Eiropas garās distances pārgājienu maršrutā E11 un  ~1060 km garumā pa marķētām takām jau šovasar vedīs cauri skaistākajiem mežiem Latvijā un Igaunijā no Rīgas līdz pat Tallinai. Mežtaka ir sadalīta astoņos reģionos ar atšķirīgām ainavām, reljefu, dabas vērtībām un gājiena pieredzi un 50 1-2 dienu posmos. Ir izdota Mežtakas pārgājienu maršruta brošūra un pārskata karte. Lai vasarā Mežtaka būtu gatava uzņemt gājējus, turpinās darbs pie mājas lapas un ceļveža, kur būs detalizēti aprakstīts katrs maršruta posms un diena, kā arī pavasarī / vasaras sākumā notiks Mežtakas marķēšana. Informācijai par Mežtakas pārgājienu maršrutu sekojiet Facebook.com/meztaka, brošūra pdf lejupielādējama https://www.celotajs.lv/lv/p/files/foresttrail_brochure


 

Reklāma
Reklāma