Pirmais upuris Latvijā ir sieviete, kas inficējusies Itālijā ar "Covid-19" un ielidojusi Rīgā no Minhenes

Pirmais ar jauno koronavīrusa slimību "Covid-19" inficējies Latvijas iedzīvotājs sestdien, 29.februārī, ielidojis no Minhenes, pirms tam ceļojot vīrusa skartajā Itālijas reģionā, žurnālistus informēja SPKC Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs.

Lidsabiedrības airBaltic lidmašīna ar reisa numuru BT-226 29.februārī izlidojusi no Minhenes uz Rīgu un šī sieviete ir oficiāli inficējusies

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Lidsabiedrības "airBaltic" lidmašīna ar reisa numuru "BT-226" 29.februārī izlidojusi no Minhenes uz Rīgu un šī sieviete ir oficiāli inficējusies

Lidsabiedrības "airBaltic" lidmašīna ar reisa numuru "BT-226" 29.februārī plkst.15.40 izlidojusi no Minhenes un plkst.17.55 ielidojusi Rīgā. Perevoščikovs skaidroja, ka inficēšanās notikusi Itālijā. Sieviete kopā ar ģimeni ceļojusi no Itālijas uz Minheni Vācijā un tad ar lidmašīnu uz Rīgu.

 

Pirmais saslimšanas gadījums Latvijā laboratoriski apstiprināts pirms aptuveni divām stundām. Persona tikusi izmeklēta ambulatori, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta mediķiem analīzes paņemot cilvēka mājās, rezultātam apstiprinoties.

 

Ar "Covid-19" saslimusi kāda sieviete, un viņa ir nogādāta Latvijas Infektoloģijas centrā ārstēšanai un izolēšanai. Kopā ar sievieti slimnīcā ievietots arī viņas bērns, kuram gan minētā slimība nav konstatēta.

 

Speciālisti jau ir ieguvuši visu nepieciešamo informāciju par ceļojumu, kā arī lidmašīnas pasažieriem. Identificētas tuvākās kontaktpersonas, kas sēdējušas tuvu saslimušajai personai.

 

Perevoščikovs skaidroja, ka reisā bija 145 pasažieri, 24 no kuriem atzīti par tuvajām kontaktpersonām, proti, cilvēkiem, kuri atradušies divu metru rādiusā no saslimušās Latvijas iedzīvotājas. Šo cilvēku vidū bija astoņi Latvijas pilsoņi, tostarp saslimušās sievietes ģimene. Tuvā kontaktā bijušie cilvēki būs medicīniskajā novērošanā un karantīnā ārstu uzraudzībā.

 

Tā kā paciente nebija slima ceļojuma laikā, risks inficēties pārējiem pasažieriem esot niecīgs, akcentēja Perevoščikovs, gan piebilstot, ka cilvēkiem ir jānovēro savs veselības stāvoklis un simptomu gadījumā jāvēršas pie mediķiem.

Reklāma
Reklāma

 

Kā ziņots, Latvijā apstiprināta pirmā saslimšana ar jaunā koronavīrusa izraisīto slimību "Covid-19", aģentūru LETA informēja VM.

 

Jaunais koronavīruss pirmo reizi konstatēts 2019.gada 31.decembrī Ķīnā. Kopš tā laika tas reģistrēts vēl vairākos desmitos valstu.

Tomēr jaunais koronavīruss ceturtdien tika konstatēts Igaunijā, bet piektdien - arī Lietuvā un Baltkrievijā. Igaunijā konstatētajā gadījumā saslimušais Irānas pilsonis uz Tallinu bija ceļojis caur Rīgu. Visos šajos gadījumos inficētās personas kaimiņvalstīs ieradušās no vīrusa skartajām valstīm un teritorijām, konkrētajos gadījumos - no Irānas un Itālijas.

 

Latvijā no 28.februāra īpaši piesardzības pasākumi ir attiecināti uz personām, kuras ir atgriezušās no Itālijas Lombardijas, Veneto, Emīlijas-Romanjas, Pjemontas apgabaliem, Japānas, Singapūras, Dienvidkorejas, Irānas un Ķīnas.

 

Avots: Jauns.lv