Prāta spēles – 7 iemesli papildināt savus krājumus

Runājot par bērnu garīgo veselību un emocionālo labsajūtu, arvien vairāk speciālistu norāda, ka svarīgi pēc iespējas ierobežot laiku, kas tiek pavadīts ar dažādām digitālajām ierīcēm. Kādas ir alternatīvas tumšajos un garajos rudens un ziemas vakaros? Vislabākās – galda spēles, kas izklaidēs, izglītos un uzjautrinās gan bērnus, gan pieaugušos. Tādēļ tālāk – lasiet 7 iemeslus, kādēļ galda spēles ir lieliska investīcija kopīgajā ģimenes labsajūtā!

Prāta spēles bērniem ir ne tikai labs laika kavēklis, bet arī iespēja trenēt noteiktas prasmes, piedāvājot interesantu un saistošu nodarbi.

FOTO: Shutterstock.com

Prāta spēles bērniem ir ne tikai labs laika kavēklis, bet arī iespēja trenēt noteiktas prasmes, piedāvājot interesantu un saistošu nodarbi.

1.      Galda spēļu renesanse
Dažādas galda spēles un prāta spēles bērniem mūsdienās ir pieejamas neiedomājami plašā klāstā. Ja agrāk mājās bija labi ja Cirks, Riču-raču un kārtis, tad tagad – visdažādāko veidu spēles, kas būs piemērotas pat viskaprīzākajiem. Gan ātri, gan ilgi spēlējamas. Gan solo, gan lielām grupām. Gan pieaugušajiem, gan ģimenēm. Tādas klasiskas spēles kā Monopols pie spēļu galda noturēs visu ģimeni stundām ilgi, savukārt Dixit ļaus izsmieties daudz īsākā seansā. IceCool un Mistakos ļaus panākumus gūt tiem, kam veiklas rokas, savukārt Scrabble un Alias vislabāk padosies vārda meistariem. Katamino un Rubiks Cube var spēlēt arī vienatnē, savukārt Uno un Halli Galli derēs arī lielākam spēlētāju skaitam. Un šīs ir tikai dažas no plašā klāsta.
2.      Laiks ar ģimeni
Galda spēļu klāsts ir tik plašs, ka ikviens spēs atrast kaut pāris spēles, kas patiks visai ģimenei. Piemēram, Mondo ir individuālistiem piemērota spēle, savukārt Funny Bunny – nav nekas īpaši jādomā, tik jāgriež! Klasiskā Jenga lieliski der arī tad, ja fonā ieslēgta kāda ģimenes filma.
3.      Prāta treniņš
Spēles nav tikai izklaide, tās ļauj asināt prātu. Un tas ir svarīgi ne tikai bērniem, bet arī pieaugušajiem, kam ikdienā daudz laika paiet rutīnā.
4.      Mūžīgā klasika
Ja bail mesties jauno spēļu noteikumu virpuļos, ir pieejamas arī klasiskas prāta spēles bērniem – šahs, dambrete, domino, Cirks un citas.
5.      Attiecību veidošana
Prāta spēles bērniem ļauj modelēt un piedzīvot pavisam citādas attiecības ar ģimenes locekļiem. Galu galā – katrā spēlē ir uzvarētāji un zaudētāji. Prasme sadzīvot ar sakāvi ir svarīga ikvienam. Un kur gan labāk to apgūt, ja ne pie spēļu galda ar tuvākajiem, kas ļauj justies emocionāli droši un palīdz saprast, kā tikt galā ar vilšanos, ja spēlē nav veicies?
6.      Prasmju uzlabošana
Prāta spēles bērniem ir ne tikai labs laika kavēklis, bet arī iespēja trenēt noteiktas prasmes, piedāvājot interesantu un saistošu nodarbi. Piemēram, rēķināšanas prasmes var trenēt, spēlējot kārtis, kur gatavu vērtību vietā ir īsas izteiksmes, kas jāatrisina. Valodas prasmes lieliski palīdz asināt gan Scrabble, gan Alias, gan citas līdzīgas spēles. Jaunas valodas palīdzēs apgūt Lexico. Spēles Pasaule un Latvija ļauj uzzināt daudz jaunu faktu par dažādām tēmām.
7.      Ziemas vakaru rituāls
Bērniem patīk kārtība un saprotami laika pavadīšanas plāni. Garajā un tumšajā ziemā pāris vakarus nedēļā var pasludināt par galda spēļu vakariem. Piemēram, vienā vakarā spēlēt kādu ātri izspēlējamu spēli, kā Mondo, Memory, Twister. Savukārt kādā brīvdienu vakarā izvēlēties ilgāk spēlējamu spēli, kā Alhambra, Katana vai Oligo.

galda spēles ģimenei

Kā izvēlēties spēles mājas krātuvei?
Spēļu klāsts ir plašs. It visos veikalos, kur ir bērnu preces, ir pieejamas arī prāta spēles bērniem un pieaugušajiem. Ko ņemt? Iesākumā var izvēlēties to, ko ņēmuši citi. Piemēram, internetveikalā 1a.lv spēles var sakārtot pēc popularitātes. Attiecīgi populārākajām spēlēm būs vieglāk atrast arī komentārus tiešsaistē no citiem spēlētājiem.
Tāpat ir daudz spēļu tipu – pasaules būvēšanas, individuālas, atmiņas, veiklības (Saderēsim). Gan ar spēles laukumu, gan kartīšu spēles (Uno, Sabotieris, 6. ņem). Katra galda spēle piedāvā kaut ko atšķirīgu, tādēļ jāsāk vien būvēt sava spēļu bibliotēka! Prāta spēles bērniem ir arī lieliska dāvana, kas der visdažādākajos vecumos. 

Reklāma
Reklāma