Nosaukti 10 veselīgākie produkti pasaulē

Veselīgai ēšanai ir daudz pozitīvu ieguvumu gan ķermenim, gan prātam. Kad veselīgi ēdam, mēs jūtamies labi, esam laimīgāki un mūsu darba spējas pieaug. Arvien vairāk lielveikalu un restorānu visā pasaulē saviem klientiem sāk piedāvāt veselīgākas uztura alternatīvas. Medijs “Medicalnewstoday” apkopojis 10 veselīgākos pārtikas produktus pasaulē.

 

Absolūti veselīgā ēdienkarte nu ir zināma!

FOTO: Shutterstock.com

Absolūti veselīgā ēdienkarte nu ir zināma!

1. Spināti
Šis amarantu dzimtas dārzenis ir viegli pieejams svaigā, saldētā vai pat konservētā veidā. Uzturā lieto spinātu lapas, kas satur daudz olbaltumvielas, ogļhidrātus, C un B vitamīnus, karotīnu un minerālvielas, īpaši kalciju, magniju un dzelzi. Spināti tiek uzskatīti par vienu no veselīgākajiem ēdieniem uz planētas. 
 

2. Melnās pupas
Pākšaugi ir vērtīgs vitamīnu, antioksidantu un minerālvielu avots. Melnās pupiņas satur lielu daudzumu kalcija, olbaltumvielas un šķiedrvielas. Melnās pupiņas satur visvairāk magnija. Dažādās uzturvielu rekomendācijās var atrast, ka nedēļā būtu jāapēd vismaz 400 g (svars pirms pagatavošanas) pākšaugu, tomēr uzskatu, ka katram ir jāvadās pēc sajūtām, kad un cik daudz tos ēst.


3. Valrieksti
Valrieksti ir dažādu riekstkoku ģints koku augļi — rieksti, kuru sastāvā ir daudz kaloriju un kas ir lielisks E vitamīna, kā arī B vitamīna avots.  Tajos ir arī daudz olbaltumvielu un minerālvielu, tāpēc tie ir īpaši ieteicami veģetāriešiem. Valrieksti palīdz samazināt risku saslimt ar sirds slimībām.  


4. Bietes
Šis dārzenis ir viegli pieejams dažādos veidos. Bietes uzlabo smadzeņu darbību un pazemina asinsspiedienu. Košās krāsas sakņu dārzenis ir bagāts ar magniju un C vitamīnu. Bietes kopš seniem laikiem tautas medicīnā ir svarīga mājas aptieciņas sastāvdaļa, ko sekmīgi lieto gandrīz visu slimību profilaksē.


5. Avokado
Apēdod tikai vienu avokado nedēļā, jūs iegūsiet visas priekšrocības, ko sniedz veselīgās mononepiesātinātās taukskābes. Tie pazemina holesterīna līmeni asinīs un ir bagāti ar B6 vitamīnu un A vitamīnu. 


6. Melnā šokolāde
Saskaņā ar neseniem pētījumiem, melnajā šokolādē ir vairāk antioksidantu, nekā lielākajā daļā augļu. Tajā ir arī daudz mikro- un makroelementu – dzelzs, magnija, kālija, vara, cinka – un vitamīnu. Atšķirībā no citiem saldumiem šokolādē ir antiseptiskas vielas, kas novērš zobakmens veidošanos. Šis saldums pozitīvi ietekmē sieviešu hormonu darbību. Tādēļ ne mazums daiļā dzimuma pārstāvju izjūt spēcīgu tieksmi pēc šokolādes. 


7. Avenes
Tāpat kā vairums ogu, avenes ir bagāts antioksidantu avots. Tās nodrošina organismu ar C vitamīnu, kalciju un dzelzi. Meža aveņu tēju un uzlējumu izmanto saaukstēšanās slimību, gripas un angīnas ārstēšanai. 

Reklāma
Reklāma


8. Ķiploks
Jau gadsimtiem ilgi ķiploki tiek izmantoti kā slimību atvairītāji. Tie kavē baktēriju augšanu, pazemina holesterīna līmeni un asinsspiedienu, kā arī tiem piemīt pretiekaisuma īpašības. Pietiek ar vienu daiviņu svaiga ķiploka dienā, lai stiprinātu imunitāti un vispārējo veselības stāvokli. 

9. Citrons
Citronu bieži vien sauc par veselīgāko augli pasaulē. Tam piemīt spēcīgas pretiekaisuma īpašības un tas var palīdzēt kavēt vēža šūnu augšanu. Citroni satur tik pat daudz C vitamīna, kā apelsīni. No vitamīniem un minerālvielām visvairāk citronā ir C vitamīna. Nelielā daudzumā citrons satur B grupas vitamīnus, kalciju, dzelzi, magniju, kāliju un fosforu. Citronā ir arī dažādi bioloģiski aktīvi savienojumi.

10. Lēcas
Lēcas ir viens no senākajiem kultūraugiem pasaulē. Lēcas ir uzturvielām bagāts produkts. Šajā pākšaugā ir daudz šķiedrvielu un olbaltumvielu. Lēcas ir lielisks produkts, ko savā uzturā iekļaut vegāniem un veģetāriešiem, lai aizstātu gaļu. 

 

 

No portāla Jauns.lv