Kam jāpievērš uzmanība, pērkot slidas?

Ziemas atnākšana nozīmē to, ka beidzot var pievērsties ziemas sporta veidiem. Aktīva sportošana ziemā ļaus vieglāk pārvarēt tumšo un auksto gadalaiku, sagādājot prieka pilnus brīžus gan lieliem, gan maziem. Ziemai piestāv gan slēpošana, gan snovošana, gan arī slidošana. Doties slidot var gan uz tuvāko slidotavu, gan piemājas dīķīti, ja tāds ir. 

Ziemai piestāv gan slēpošana, gan snovošana, gan arī slidošana.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Ziemai piestāv gan slēpošana, gan snovošana, gan arī slidošana.

Lai slidošana sagādātu patiesu prieku un gandarījumu, jānodrošinās ar pareizi piemeklētām slidām. Protams, publiskajās slidotavās slidas iespējams izīrēt, tomēr, ja slidojat bieži, ir vērts padomāt par slidu iegādi.

Tāpēc esam sagatavojuši dažu padomus, kam pievērst uzmanību pērkot slidas:
    • Kvalitāte
Pērkot slidas, svarīgi pievērst uzmanību to kvalitātei. Protams, cenu amplitūda slidām ir ļoti plaša, un arī lielveikalos tās ir nopērkamas, tomēr, ja gribat, lai slidas kalpotu pēc iespējas ilgāk un kalpotu vairāk par vienu sezonu, ir svarīgi, lai tās būtu izgatavotas no laba un kvalitatīva materiāla, piemēram, ādas. Slidošanas entuziastiem un amatieriem, protams, nav obligāti jāpērk profesionālas slidas, kas maksā diezgan dārgi, tomēr ir vērts slidas iegadāties veikalos, kuros tirgo arī sporta preces, tostarp arī internetā.

Iesācējiem nevajadzētu slidas uzasināt pārāk asas, lai vieglāk būtu saglabāt līdzsvaru.


    • Slidu asmeņi
Iegādājoties slidas, uzmanība jāpievērš slidu asmeņiem, jo tie ir dažādu veidu. Vieni būs vairāk piemēroti iesācējiem, savukārt citi būs piemēroti sarežģītām piruetēm. Slidu asmeņi jāpiemeklē atbilstoši katra slidotāja individuālajām prasmēm un vajadzībām. Uzmanība arī jāpievērš slidu asināšanai, jo uzasinātas slidas nodrošinās to, ka slidu asmens netiks sabojāts slidojot. Tāpēc, pērkot slidas, jāpārliecinās, vai slidas ir uzasinātas, vai arī tas būs jāizdara pašam, jo lielākoties slidas tiek tirgotas ar neuzasinātiem asmeņiem. Tomēr iesācējiem nevajadzētu slidas uzasināt pārāk asas, lai vieglāk būtu saglabāt līdzsvaru.

Vispareizākais ir iegādāties slidas dažus centimetrus lielākas nekā pēdu garums, lai slidās iekšā varētu pavilkt vilnas zeķes.


    • Pareizais izmērs
Slidu izmērs ir viens no pamatiem, lai slidošana sagādātu prieku nevis liekas galvas sāpes. Jāraugās, lai slidas nebūtu par mazu un nespiestu. Vispareizākais ir iegādāties slidas dažus centimetrus lielākas nekā pēdu garums, lai slidās iekšā varētu pavilkt vilnas zeķes. Vilnas zeķes nodrošinās ne tikai to, lai kājas nesaltu, bet arī kalpos kā dabisks termoregulētājs. 

Reklāma
Reklāma


Arī bērniem slidas vajadzētu pirkt atbilstošā izmērā, neraugoties uz to, ka bērnu kāja ir augoša. Ja ar domu ekonomēt tiks iegādātas slidas vairākus izmērus par lielu, bērnam būs grūti paslidot un prieks par slidošanu izpaliks. Savukārt pēc tam mazlietotās slidas ir iespējams pārdot tālāk, kādam citam bērnam, kuru vecāki nevar atļauties nopirkt jaunas slidas. Savukārt, ja nav iespējams finansiāli atļauties katru gadu pirkt jaunas slidas, var nopirkt bērniem nedaudz lielāka izmērā slidas, ievelkot iekšā papildu vilnas zeķes vai purngalos ieliekot avīzi; 
 

Potītes atbalstam jābūt pietiekami stingram, lai potīte neļodzītos uz vienu vai otru pusi, tai pašā laikā potītes atbalsts nedrīkst būt par stingru un ciešu.

 

  • Atbalsts potītei
Lai slidošana būtu komfortabla, potītei nepieciešams stabils atbalsts, tapēc piemērot slidas, jāraugās, lai noskatītās slidas šo atbalstu dotu. Potītes atbalstam jābūt pietiekami stingram, lai potīte neļodzītos uz vienu vai otru pusi, tai pašā laikā potītes atbalsts nedrīkst būt par stingru un ciešu. Ja iegādātajām slidām veiksmīgi izvēlēts potītes atbalsts, tad atrašanās uz slidām pat vairāku stundu garumā nesagādās diskomfortu;
 

  • Daiļslidošanas vai hokeja slidas
Tradicionāli izveidojusies situācija, ka daiļslidošanas slidas tiek iegādātas meitenēm un sievietēm, savukārt hokeja slidas zēniem un vīriešiem. Tomēr mūsdienās svarīgāk par slidu iedalīšanu noteiktos dzimumos, ir mērķis, kam slidas paredzētas. Labas slidas var iegādāties arī internetā, piemēram, izdevīgi var iegādāties dažādas sporta preces interneta veikalā 220.lv.