Katram mazulim ir savs stāsts. Lauž stereotipus par priekšlaikus dzimušiem bērniem

Par godu priekšlaikus dzimušo bērnu mēnesim, ir izveidots video, atspoguļojot priekšlaikus dzimušu bērnu aprūpi un mediķu atbildīgo darbu. "Joprojām daļa sabiedrības uzskata, ka priekšlaikus dzimuši bērni ir invalīdi, taču tā nebūt nav. Ar video palīdzību mēs parādām dažādos dzīves scenārijus. Katram bērnam ir savs stāsts, kas maina vecāku domāšanu un liek izvērtēt dzīves vērtības,” komentē idejas autore, priekšlaikus dzimušo bērnu vecāku biedrības “Esmu klāt” vadītāja Sanita Ziediņa. 

Novembris neonatologiem un priekšlaikus dzimušu bērnu vecākiem gan Latvijā, gan citviet pasaulē saistās ar priekšlaikus dzimušo bērnu dienas atzīmēšanu 17. novembrī.

FOTO: Shutterstock.com

Novembris neonatologiem un priekšlaikus dzimušu bērnu vecākiem gan Latvijā, gan citviet pasaulē saistās ar priekšlaikus dzimušo bērnu dienas atzīmēšanu 17. novembrī.

“Ar šo video mēs vēlamies lauzt sabiedrības stereotipus par priekšlaikus dzimušiem bērniem. Piemēram, vienā gadījumā puisītis ir ar īpašām vajadzībām, viņš neprot runāt, taču ir iemācījis savai ģimenei beznosacījuma mīlestību. Taču tikpat daudz ir gadījumi, kad jau paaugušies bērni iedrošina savus vecākus būt stipriem un raudzīties uz dzīvi pozitīvi,” video ideju komentē biedrības “Esmu klāt” vadītāja Sanita Ziediņa.   

Video piedalās gan lielāki, gan mazāki priekšlaikus dzimuši bērni. Slimnīcas epizodēs ir redzams šī gada rekordists Vilhelms ar mammu Kitiju. Viņa dzimšanas svars bija 640 grami, taču filmēšanas dienā mazulis svēra jau vairāk nekā 900 gramus.  Tāpat video piedalās arī mazais Mairis, kura dzīves sākums aizsākās salīdzinoši smagi. Pārējie bērni ir jau paaugušies - brāļi Valters (4) un Artūrs (4) piedzima 33. grūtniecības nedēļā, Elza (4) svēra mazāk nekā cukura paciņa – 760 grami, un brāļi Olivers (5) un Patriks (5) arī atsteidzās 33. grūtniecības nedēļā. Paldies visiem, kuri piedalījās video tapšanā. 


Video izveidojusi biedrība “Esmu klāt” un no šodienas to var noskatīties šeit: . 

 

 

Reklāma
Reklāma


Latvijas Neonatologu biedrības vadītāja, Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas neonatoloģe Dr. Amanda Smildzere: “Pasaulē ik gadu katrs desmitais mazulis atsteidzas pirms laika. Latvijā šie dati ir samērā stabili – aptuveni 6% bērnu dzimst priekšlaikus. 2018. gadā priekšlaicīgi, t.i. ātrāk par pilnām 37 gestācijas nedēļām, pasaulē nāca 1012 mazuļi. Arī iepriekšējos desmit gados statistika ir līdzīga - ap 1000.  Līdz 1.5kg piedzimuši 97 mazuļi, bet sevišķi maza svara bērniņi -līdz 1 kg - bijuši 47.”

Novembris neonatologiem un priekšlaikus dzimušu bērnu vecākiem gan Latvijā, gan citviet pasaulē saistās ar priekšlaikus dzimušo bērnu dienas atzīmēšanu 17. novembrī.

Arī šogad tiks svinēti “Satikšanās svētki”, kur pulcēsies ģimenes un mediķi.  Pasākums notiks Rīgas Lutera draudzes centrā no pl. 15. 00 līdz 18.00. Svētku programmā paredzēts koncerts, kurā piedalīsies Lienes Šomases bērnu un jauniešu radošā studija, kā arī māksliniece Inga Karpiča.   Tāpat bērniem būs iespēja piedalīties muzikālā nodarbībā un citās radošās aktivitātēs. Ieeja ir bez maksas.  

“Tā ir ne vien skaista satikšanās ģimenēm, bet arī ārstiem un māsiņām, kuri ir liels atbalsts no bērna piedzimšanas brīža līdz braukšanai mājās. Šī kopā sanākšana ir apliecinājums, ka arī paši mazākie aug lieli, gudri un talantīgi, taču nepieciešamības gadījumā šī tikšanās ir iespēja arī aprunāties ar speciālistu un noskaidrot atsevišķus jautājumus,” stāsta A. Smildzere. 


Par biedrību “Esam klāt”:
Biedrība “Esmu Klāt” oficiāli tika nodibināta 2017. gada 30. maijā kā kopīga platforma priekšlaikus dzimušo bērnu vecākiem. Tās primārais mērķis ir veicināt vecāku pieredzes apmaiņu un atbalstu. Ikdienā biedrība rīko tikšanās ar tām ģimenēm, kas jau devušies mājup no slimnīcas. Tiek rīkotas diskusijas, pieaicināti speciālisti, kā arī viens no galvenajiem uzdevumiem ir apmeklēt mammas nodaļā – kas ir viens no svarīgākajiem momentiem emocionālā atbalsta nodrošināšanā. Vairāk informācijas: www.piedzimuagrak.lv