Paziņo Baltvilka balvai 2019 nominētos bērnu rakstniekus un māksliniekus

8. jūlijā izziņoti Jāņa Baltvilka balvas bērnu literatūrā nominanti un starptautiskā laureāte – itāļu rakstniece Andžela Naneti (Angela Nanetti), kuras grāmatu "Mans vectēvs bija ķiršu koks" latviski tulkojusi Dace Meiere.

Publicitātes foto.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Publicitātes foto.

Šis Baltvilka balvai ir īpašs gads, jo Jānim Baltvilkam šogad apritētu 75, savukārt viņa vārdā nosauktā balva tiks pasniegta jau 15. reizi. Balvas ieguvēji tiks atklāti svinīgā sarīkojuma laikā Jāņa Baltvilka dzimšanas dienā 24. jūlijā LU Botāniskajā dārzā.

Uz Jāņa Baltvilka balvu bērnu literatūrā pretendē:
Inese Paklone par dzejoļu krājumu "Es picas brālēnu cepu" ("Pētergailis", 2019),
Anna Strautniece par grāmatu "Kaķi, kamoli un sapņi" ("Alis", 2018),
Aivars Kļavis par triloģijas "Ceļš uz nezināmo zemi" ("Zvaigzne ABC", 2018) grāmatām "Melnais akmens", "Bēgšana no čūsku valstības" un "Asinis uz dzintara",
Lilija Berzinska par grāmatu "Skelets skapī" ("Dienas Grāmata", 2018),
Juris Zvirgzdiņš par grāmatu "Zvaigžņu tramvajs" ("Pētergailis", 2018).

 

Uz Jāņa Baltvilka balvu grāmatu mākslā pretendē Gundega Muzikante par ilustrācijām Jura Zvirgzdiņa grāmatai "Zvaigžņu tramvajs" ("Pētergailis", 2018), Rūta Briede par ilustrācijām Sergeja Timofejeva grāmatai "Pasaka par bruņinieku, kuram sāpēja zobi" ("Liels un mazs", 2018), Vivianna Maria Stanislavska par ilustrācijām Ievas Samauskas grāmatai "Vecis iet pa dārzu, pankūkas bārdā" ("Latvijas Mediji", 2018) un Ineses Paklones grāmatai "Es picas brālēnu cepu" ("Pētergailis", 2019), Anita Paegle par ilustrācijām grāmatai "Rožu spoks" ("Liels un mazs", 2018), Anete Melece par ilustrācijām savai grāmatai "Kiosks" ("Liels un mazs", 2019) un Laura Gundara grāmatai "Vaļa balss" ("Liels un mazs", 2018), Juris Petraškevičs par ilustrācijām savai grāmatai "Ērika un bailes" ("Liels un mazs", 2018).

 

Reklāma
Reklāma

Pretendenti AS "Latvijas Valsts meži" balvai "Jaunaudze" par debiju bērnu literatūrā un grāmatu mākslā ir Sergejs Timofejevs ar grāmatu "Pasaka par bruņinieku, kuram sāpēja zobi" ("Liels un mazs", 2018), Juris Petraškevičs par tekstu grāmatai "Ērika un bailes" ("Liels un mazs", 2018), Ilmārs Ziemanis par grāmatu "Peļķīte" ("Zvaigzne ABC", 2018), Līva Ozola par grāmatu "Eju meklēt!" ("Liels un mazs", 2019).

Ar 2019. gadu balva tiek piešķirta latviski tulkotam Eiropas valstu rakstniekam un šī darba tulkotājam. Līdz šim tās bija Baltijas jūras reģiona valstis.

Baltvilka balvas žūriju vada Latvijas Universitātes profesore Ilze Stikāne, žūrijas komisijā ir Latvijas Mākslas akadēmijas, Rakstniecības un mūzikas muzeja eksperti Aiga Dzalbe un Liega Piešiņa, kā arī mākslinieks un rakstnieks Agris Liepiņš un sabiedrības pārstāvji, kuri ieinteresēti bērnu literatūrā, Dagnija Baltiņa un Toms Grēviņš.


Starptautiskās Jāņa Baltvilka balvas uzdevums ir fokusēt sabiedrības uzmanību uz pozitīvu mērķi – bērnu literatūras attīstību Latvijā, tās starptautisko atpazīstamību un lasītveicināšanu. Darbu vērtēšanas galvenie kritēriji ir teksta un ilustrāciju estētiskā un literārā kvalitāte; spēja redzēt pasauli no bērna skatpunkta; spēja rosināt bērna zinātkāri un radošo iztēli; mākslinieciski estētiskās kultūras savdabība, kas vairo daudzveidību bērnu grāmatu izvēlē; svaigums un novatorisms; tuvība Jāņa Baltvilka tradīcijai un garam – drosmīga valodas spēle, gudrs dabas vērojums, ētiski jūtīgs pasaules redzējums.