Pumpas mazulim trīs nedēļu vecumā

Uz vecāku jautājumiem par bērna aprūpi un rīcību dažādās situācijās, kas iesūtīti portālam „Mammamuntetiem.lv”, atbild medicīnas sabiedrības „ARS” pediatre Astrīda Dzirniece. 

Hormonālās pumpiņas parādās visiem zīdainīšiem un parasti pāriet bez īpašas kopšanas

FOTO: Shutterstock.com

Hormonālās pumpiņas parādās visiem zīdainīšiem un parasti pāriet bez īpašas kopšanas

„Man ir trīs nedēļas veca meita. Viņai ir parādījušās jocīgas pumpiņas, galvenokārt uz sejas. Uztraucos, vai tā nav kāda pārtikas alerģija. Kopumā mazulīte ir mierīga, temperatūras nav.”
 
Šajā vecumā zīdaiņiem var parādīties pumpiņas (Acne neonatorum). Tās rodas hormonālo izmaiņu dēļ un vizuāli atšķiras no alerģiskiem elementiem vai atopiskā dermatīta. Šie elementi uz ādas ir sarkani, piepacelti, ar „baltām galviņām” – pūtītes. Visbiežākā lokalizācija – vaigi, piere, zods, mēdz būt arī galvas matainajā daļā. Ja tā ir zīdaiņu akne, tad nekas nav jādara – aptuveni pusotra mēneša laikā tā mazināsies pati no sevis. Tajā pašā laikā ikviens elements, kas ir parādījies uz ādas, ir jāvēro dinamikā – paliek vairāk/mazāk, sausāks/ sulojošs, iekaisis vai tomēr ne. Un ir svarīgi, lai vecāki par dinamiku spētu pastāstīt konsultācijā pie ārsta. Jāvērtē, vai mazuļa ādas izmaiņas ir notikušas pēc tam, kad mamma ir atsākusi lietot uzturā kādu produktu vai arī kādu no produktiem apēdusi vairāk. 

 

 

Izglītojošs žurnāls “Topošajām Mammām un Tētiem”

Fonds “Mammām un Tētiem” sācis izdot žurnālu topošajiem un jaunajiem vecākiem ar mērķi sniegt izglītojošu, uz pētījumiem bāzētu informāciju par priekšnosacījumiem veselīgai grūtniecībai, par dzemdību norisi, pāra attiecību stiprināšanu laikā, kad ģimenē ienācis bērniņš, un drošu, pareizu jaundzimušā aprūpi.
Žurnāls bez maksas pieejams ārstu praksēs un dzemdniecības iestādēs.

lejuplādēt PDF formātā

Reklāma
Reklāma

atvērt lasīšanai online