Kāpēc bērna sapurinšānas dēļ mazais var nomirt. VIDEO

Dusmu uzplūdu dēļ vecāki savam bērnam var nodarīt pāri ne tikai emocionāli, bet arī fiziski. Un šoreiz nav run par pēršanu un sišanu, bet it kā „tikai” mazuļa sapurināšanu dusmās. Latvijas mediķi stāsta, kāpēc bērna spēcīga purināšana rada tik nopietnas traumas kā garīgu atpalicību un pat nāvi.

Kāpēc bērna sapurinšānas dēļ mazais var nomirt. VIDEO

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Portāls mammam.lv/tetiem.lv jau rakstījis par Kratītā bērna sindromu — traumām, ko bērns gūst, kad vecāki mazo dusmās spēcīgi sapurina, sakrata. Tādējādi bērns var pat nomirt.

Guntis Rozentāls, Bērnu neiroloģijas virsārsts skaidro, kāpēc kratīšanas rezultātā var iegūt tik nopietnus bojājumus: „Galvas smadzenes apņem smadzeņu šķidrums, kas atrodas brīvajā telpā starp galvu un smadzenēm. Ja bērns tiek kratīts, smadzenes kā tāda želejveida viela kustās, sitas pret cieto galvaskausu, notiek atsitieni pret kaulu. Tādā veidā var plīst asinsvadi, kas apasiņo smadzenes, var veidoties asinsizplūdums apvalkos, dažreiz pat smadzeņu vielā un attīstīties šie smagie stāvokļi kā koma, pacienta bojāeja...”

Gada laikā ar Kratītā bērna sindromu Latvijas slimnīcās nonāk vidēji divi bērni, taču patiesie cietušie cipari noteikti ir daudz lielāki. "Vecāki un aukles nav ieinteresētas stāstīt — jā, es to bērnu kratīju, purināju tā, ka viņam palika slikti," teic dr. Rozentāls.

Pirms kāda laika slimnīcā nonācis 6 mēnešus vecs mazulis, kurš esot kļuvis apātisks. Ārsti ir pārliecināti, ka zīdainītim ir Kratītā bērna sindroms, jo smagi cietušas smadzenes. "Smaga invaliditāte," ārsts komentē bērna turpmākās izredzes.

Vairāk par kratītā bērna sindromu un pareizu bērna mierināšanu skaties Degpunktā sižetā.

Reklāma
Reklāma