Plāno aizliegt bērnu staigulīšu tirdzniecību Eiropā

Eiropas Bērnu drošības alianse (ECSA) un Eiropas Patērētāja balss standartizācijā (ANEC) ir paudušas vienotu nostāju par bērnu staigulīšiem kā bīstamiem un aizliedzamiem. Šim viedoklim pievienojusies arī Latvija.

Foto no www.diytrade.com

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Foto no www.diytrade.com

Bērnu staigulīši Amerikā sen jau ir aizliegti — tie ir atzīti par traumatiskiem ir ļoti bīstamiem bērna veselībai un dzīvībai. Vecāki uzskata, ka šāda ierīce ir ļoti laba, jo bērns var doties, kurp vien vēlas, tajā pašā laikā galdiņš bērnu pasargā, turklāt bērns ātrāk iemācoties staigāt. Bet patiesībā bērns ar to var gūt nopietnas traumas — nejauši nobraukt pa kāpnēm, piebraukt pie cepeškrāsns vai kamīna un pēc tam netikt projām. Noteikti būs mammas, kas teiks — man ir divistabu dzīvoklis, kurā nav kāpnes un viss bīstamais ir norobežots. Taču jāatceras, ka šādus aizliegumus nepieņem, balstoties uz individuāliem rādītājiem, bet gan, vērtējot kopējo statistiku,” mammam.lv/tetiem.lv teic habilitētais medicīnas doktors, profesors, BKUS Bērnu ķirurģijas klīnikas vadītājs Aigars Pētersons.

Pieredze rāda, ka daudzās Eiropas valstīs bērnu staigulīši ir iemesls bērnu traumatismam, salīdzinot ar jebkurām citām bērnu aprūpes precēm. Eiropas Bērnu drošības alianse (The European Child Safety Alliance) un Eiropas Patērētāja balss standartizācijā (The European Consumer Voice in Standardization) norāda, ka bērnu staigulīši ir bīstami bērniem saistībā ar traumatisma risku gan apgāžoties, gan arī uzraujot virsū smagus vai karstus priekšmetus un šķidrumus, kā arī nelabvēlīgi ietekmē bērna skeleta attīstību. Eiropas dati rāda, ka 90% bērnu staigulīšu izraisītās traumas ir galvai, no kurām vairāk kā 30% gadījumos tiek traumētas smadzenes.

Bērnu staigulīši ir bīstami bērniem saistībā ar traumatisma risku gan apgāžoties, gan arī uzraujot virsū smagus vai karstus priekšmetus.

Diemžēl lielākā daļa vecāku uzskata, ka bērna staigulītis ir droša vieta, kurā atstāt bērnu, tāpat daudzi vecāki tic, ka šī ierīce palīdzēs bērnam iemācīties staigāt. Diemžēl — neviens no šiem uzskatiem nav patiess. Bērna staigulīši var nedaudz ietekmēt bērna spēju mācīties staigāt, tajā pašā laikā būtiski palielinot risku iegūt traumu. Lielākā daļā staigulīšos iegūtās traumas ir saistītas ar kritieniem, arī lejup pa kāpnēm. Otra biežākā trauma ir apdegumi un applaucējumi, jo pēkšņi bērnam ir iespēja tikt pie bīstamiem priekšmetiem, kuri pirms tam mazajam bija nesasniedzami, piemēram, katli un sildītāji. Visbiežāk applaucējumu un apdegumu gadījumos tiek traumēta seja un krūšu rajons.

Ņemot vērā faktu, ka bērna staigulīši nav ne pārvietošanās līdzeklis, ne arī svarīga ierīce bērna attīstībai, un tā lietošana var novest pie pēkšņiem nelaimes gadījumiem, ECSA un ANEC neiesaka to lietošanu.

„Bērna attīstība notiek pakāpeniski, tādēļ bērnam pašam jāļauj attīstīties, šo attīstību veicinot ar rotaļām, dažādām šķēršļu joslām, nevis mākslīgi, piemēram, ar šādiem staigulīšiem. Vecāki nevar zināt, cik attīstīti konkrētā laika posmā bērna muskuļi ir, un ja viņam rodas pārslodze, parasti bērns pats vai nu apsēžas, apguļas vai pāriet rāpus, bet, esot staigulītī, viņam tādas iespējas nav,” mammam.lv/tetiem.lv skaidro klīnikas Premium Medical fizioterapeite Ilze Minkevica. „Visbiežāk viņš piekusis staigulītī sakņūp, un tas bērna attīstībai var tikai kaitēt. Kad bērns mācās staigāt, viņš vispirms, pie kaut kā pieturoties, iet sāņus, pamazām iemācoties noturēt līdzsvaru. Tikai tad, kad tas ir izdarīts, viņš var sākt mēģināt spert soļus uz priekšu, kā mēs to darām. Tādēļ staigulīša izmantošana bērna attīstībai kaitē. Ja vecāki šādus staigulīšus izmanto, lai bērns liktu mierā, būtu nodarbināts un ļautu mierīgi vai nu kaut ko darīt vai atpūsties, tad iesaku šādiem nolūkiem meklēt citus, bērnam nekaitīgus veidus,” rekomendē fizioterapeite I.Minkevica.

Bērnam pašam jāļauj attīstīties, šo attīstību veicinot ar rotaļām, dažādām šķēršļu joslām, nevis mākslīgi, piemēram, ar šādiem staigulīšiem.

Reklāma
Reklāma

ECSA direktors Johans Vincents (Joanne Vincenten) apgalvo: „Ir traģiski, ka šis patiesībā nevajadzīgais produkts ir iemesls tik daudziem smagi traumētiem bērniem ne tikai Eiropas valstīs, bet arī citviet pasaulē. Mēs aicinām mediķus un veselības aprūpes speciālistus izglītot vecākus par draudiem, ko rada bērnu staigulīši, un tā vietā ieteikt nekaitīgākas alternatīvas, piemēram, stacionāros bērnu aktivitāšu centrus.”

ANEC ģenerālsekretārs Stefans Rasels (Stephen Russell) uzsver: "Mēs priecātos, ja Eiropas Komisija pilnībā aizliegtu bērnu staigulīšus. Kamēr bērnu staigulīši vēl joprojām atrodas pārdošanā Eiropas tirgū, vecākiem būtu jāpārliecinās, ka mājās ir uzstādītas drošības barjeras, kuras nepieļauj bērna nokrišanu lejup pa kāpnēm, kā arī ierobežo piekļuvi bīstamām vietām, piemēram, virtuvei."


Sīkāku informāciju par bērnu staigulīšu radītajām traumām un ieteicamajām aizsardzības normām varat lasīt www.childsafetyeurope.org un www.anec.eu.