Ergosomā, slingā vai ratiņos? Kā labāk transportēt zīdaini

Šaubu nav, vasara ir ceļojumu laiks. Kā labāk ģimenei, kurā ir zīdainis, pārvadāt mazuli? Skaidrs, ka ne visas ģimenes vēlēsies tālus un eksotiskus ceļojumus bērna pirmajā vasarā, tomēr tuvākā vai tālākā ekskursijā mēģināt doties var.
  • Gunita Krilova

    Gunita Krilova

    žurnāliste

  • Jekaterina Bovtramoviča

    Jekaterina Bovtramoviča

    Fizioterapeite

Raugoties no fizioterapijas viedokļa, jāatceras, ka bērnu pārnēsāšanas līdzekļus nevajadzētu lietot bieži un ilgstoši.

FOTO:

Raugoties no fizioterapijas viedokļa, jāatceras, ka bērnu pārnēsāšanas līdzekļus nevajadzētu lietot bieži un ilgstoši.

Pastaiga gar jūru, brauciens uz meža taku vai ekskursija uz kaimiņu valsti ģimenei, kurā aug zīdainis, prasa lielāku plānošanu un sagatavošanos. Par to, kas jāatceras, transportējot mazuli vasaras sezonā, stāsta “Rimi Bērniem” kustības un stājas eksperte, sertificēta fizioterapeite Jekaterina Bovtramoviča.

 

Ergosoma un slings – vietās, kur nevar piekļūt ar ratiem

Cik idilliski fotogrāfijās var izskatīties bērniņš, kas saldi dus, iesiets slingā, kamēr vecāki bauda saulrietu, tik reālajā dzīvē šāda pastaiga var izvērsties citādi. Protams, jaunie vecāki var lietot gan slingus, gan ergosomas, tomēr ievērojot dažus principus. Kā norāda Jekaterina Bovtramoviča, speciālistu domas par šiem palīglīdzekļiem dalās – ir tādi, kas atbalsta slingu lietošanu jau no pavisam maza bērnu vecuma, pamatojot to ar pētījumiem, kas atklāj mammas saklausāmo sirdspukstu labvēlīgo ietekmi. Tomēr, raugoties no fizioterapijas viedokļa, jāatceras, ka šos bērnu pārnēsāšanas līdzekļus nevajadzētu lietot bieži un ilgstoši. 

 

“Vai tas būtu slings vai ergosoma, bērns tajā atrodas piespiedu fiksācijas pozā, tiek imobilizēts. Iespējams, ka mazs bērns, esot slingā vai ergosomā, gulēs, jo kustības ir ieaijājošas. Lielākam bērnam būs ierobežots skata leņķis, kustības. 

Ilgstoši atrodoties slingā vai ergosomā, mazulim tiek traucētas daudzas citas funkcijas, ir atņemts laiks rotaļām. Bet – kad bērns rotaļājas, viņš attīstās! 

Šādi bērns nevar brīvi pētīt apkārtni, trenēt muskuļus, veidot roka-mute kontaktu. Regulāra imobilizācija dod savu rezultātu – var veidoties tonuss, asimetrija, bērns nespēlējas,” stāsta Jekaterina Bovtramoviča. 

 

Protams, vietās, kur ar ratiem nevar piekļūt – kalnos, pastaigu takās – slingi un ergosomas ir ērti, tomēr jāatceras par drošu to izmantošanu.

  • Nelieto slingu un ergosomu ilgstoši un regulāri!
  • Seko līdzi tam, kāda ir bērna poza, vai viņš šajā pārnēsāšanas līdzeklī ir ievietots simetriski, vai bērnam ir ērti.
  • Slingam vai ergosomai jābūt arī ērtai vecākam! Ja mamma ir smalka, sīka un sūdzas par muguras sāpēm, jādomā, vai šo līdzekļu lietošana būs labākais bērna pārvietošanās veids. “Jaunajām māmiņām pēc dzemdībām saites mēdz būt vājākas, mīkstākas. Sievietei pēc dzemdībām ir jādod laiks, lai atjaunotos, tāpēc pēkšņi pēc dzemdībām ilgstoši nēsāt smagumu var būt grūti,” sevi pasaudzēt aicina Jekaterina Bovtramoviča.
  • Jāņem vērā, ka bērns, kas nebūs radis atrasties slingā vai somā, var protestēt pret šādu pēkšņu viņa fiksāciju un atrašanos tajos.

 

Ergosoma

Tirgū pieejamas dažādas ergosomas, un ražotājs parasti norāda vecuma amplitūdu, kāda vecuma bērnam tā ir piemērota. Salīdzinot ar slingu, somu var ātrāk uzlikt, kā arī ātrāk tajā ievietot bērnu. Tomēr tās ir grūtāk pielāgojamas – ja bērns 9 mēnešu vecumā sver tik, cik parasti bērns sver 1,5 gada vecumā, soma var būt bērnam neatbilstoša un neērta. Somu piedāvājums regulāri mainās, vecākiem jāseko līdzi un jāvērtē kritiski – vai tiešām bērns tajā jūtas labi, vai viņš tiek pareizi ievietots, vai soma izskatās ērta?

 

Slings

Atšķirībā no ergosomas slingu var pielāgot bērnam individuāli un fiksēt ergonomiskāku pozu – izvērst kājiņas, veidot atvērtu vardes poza, balstīt galvu. Tomēr arī šāda poza ilgstoši bērnam nav nepieciešama. Slingu būs grūtāk uzlikt nekā ergosomu, ir jābūt iemaņām, lai to izdarītu ātri. Vasarā slingā var būt diezgan karsti, jo augums ir ietīts daudzās auduma kārtās, arī bērna ķermenis silda pieaugušo un otrādi. 

 

Cik ilgi atrasties slingā vai ergosomā?

Bērni ir dažādi, un ne visiem var noteikt vienotu laiku, kādu ir pieļaujams pavadīt slingā vai ergosomā. Tas ir atkarīgs arī no bērna vecuma, veselības stāvokļa. Iespējams, ka jaundzimušie un mazi bēbīši mierīgāk gulēs ilgāku laiku – viņi būs tuvāk mammai, veidosies āda-āda kontakts, mazuļiem patiks dzirdēt sirdspukstus. Lielākiem bērniem, kas rāpo vai kuru vecums tuvojas gadam, var būt grūtāk uzturēties šādā pozā. “Skaidrs, ka divu trīs stundu pastaiga gar jūru vai pa kalniem bērnam var būt pārāk nogurdinoša. Aiziet līdz veikalam, doties īsā pastaigā – bērnam tas būtu izturams,” teic Jekaterina Bovtramoviča. Tāpat, domājot par to, no cik maza vecuma bērnus jau ievietot slingā vai ergosomā, vecākiem jāvērtē, cik tas ir nepieciešams, cik labi, šādi pārvietojoties, jūtas bērns un vecāks. Lai arī ražotāji piedāvā ierīces, kas domātas mazuļiem no dzimšanas, lēmums par to lietošanu jāpieņem vecākiem.

 

Ratiņi

Vietās, kur var ērti staigāt ar ratiņiem, tas būtu piemērotākais bērna pārvadāšanas veids. Vasaras mēnešos galvenais ir atcerēties, ka ratiņos temperatūra ir vēl augstāka, nekā tā ir ārā, tāpēc ratu kulbu aizsegt ar audumu noteikti nedrīkst. Īpaši uzmanīgiem jābūt dienas vidū no pulksten 11 līdz 16, kad saule ir visaktīvākā. 

Zīdaiņi no karstuma jāsargā it īpaši, jo viņu termoregulācija nav stabila, līdz ar to pārkaršana var notikt ātri. Ja mazulis jau sēž ratos, jārūpējas, lai viņam acīs nespīd saule, jālieto cepurīte. 

 

Reklāma
Reklāma
  • Aizsargā no saules! 

Nesot zīdaini pa ielu slingā vai somā vai arī stumjot ratiņos, jāatceras lietot saules aizsargkrēmu ķermeņa daļām, kurām piekļūst saules stari. Bērna āda ir plāna, un, ja saule apspīd kājiņas, rociņas vai citas ķermeņa daļas, var veidoties apdegums. Jālieto aizsargkrēms, kas ir domāts zīdaiņiem.

 

Svarīgākais par bērna pārvadāšanu auto krēsliņā

  • Atbilstošs vecumam un bērna izmēram

Svarīgi, lai bērna autokrēsls būtu atbilstošs viņa vecumam un augumam. Šobrīd speciālisti rekomendē saglabāt atmugurisku pārvadāšanas pozīciju maksimāli ilgi – līdz trim gadiem un ilgāk. Tā kā mazuļa kakla cīpslas un muskuļi nav pilnībā izveidojušies, ja frontālas sadursmes vai straujas bremzēšanas gadījumā bērns sēž ar skatu braukšanas virzienā, kakls nespēj noturēt galvu, kas tiek spēcīgi triekta uz priekšu. Ja bērns šajā situācijā sēž atmuguriski un ir pareizi piesprādzēts, trieciens vienmērīgi sadalās uz muguras daļu, mazinot iespēju gūt traumas. Bērna autosēdekli nedrīkst piesprādzēt priekšā, pirms nav atslēgti automašīnas gaisa spilveni, jo avārijas gadījumā spēcīgu triecienu saņems gan autosēdeklis, gan tajā esošais mazulis.

 

  • Pareizi uzliktas drošības jostas

Pareizi uzliktas drošības jostas ir vissvarīgākais, lai autosēdeklis pildītu pašu galveno funkciju – noturētu bērnu vietā automašīnas trieciena brīdī. Tāpēc tām jābūt pareizi nospriegotām. Vienkāršākais veids, kā pārliecināties, ka mazais piesprādzēts pietiekami stingri, ir viena pirksta tests. Proti, ja zem autosēdekļa jostām plecu daļā nevar pabāzt vairāk par vienu pieauguša cilvēka pirkstu, varat droši doties ceļā. Sēdeklītī nedrīkst likt nekādus papildu spilventiņus un siltinājums, ja vien tos nav paredzējis ražotājs. Lielākiem bērniem patīk izvilkt no siksnām rokas, tad mazais paliek piesprādzēts tikai no apakšas, un tas nav droši.

 

  • Pievērs uzmanību pozas ērtībai

Ja jābrauc ilgāk par trim stundām, bērns ir jāizņem no sēdeklīša un jāļauj viņam izkustēties. Ja mazulis guļ, modināt nevajag, bet jāpievērš uzmanība, lai viņš neguļ asimetriskā pozā, lai galva nav atmesta, ar siksnām nospiesti kādi iekšējie orgāni. Pievērs uzmanību, lai siksnas nespiež plecus, bet vienlaikus ir arī pietiekami stipri nospriegotas, lai noturētu bērnu trieciena laikā. Lielākoties mazuļi autokrēsliņā ceļojuma laikā guļ. Šūpošana, skaņas un kustību ierobežošana zīdainim palīdz iemigt. Bērniem līdz gada vecumam parasti nav nelaba dūša, biežāk šī sajūta parādās ap gada vecumu un vecākiem bērniem.

 

  • Paredzēts tikai pārbraucieniem

Ilgi bērnu turēt autosēdeklītī bez vajadzības nedrīkst. Ja nepieciešams kaut kur doties, bērns ir jāliek sēdeklītī, bet pārējā laikā viņu tajā turēt nevajadzētu. Autokrēsliņš domāts tikai, lai bērnu transportētu. Novērots, ka vecākiem patīk lietot autosēdekli arī bērna pārnēsāšanai vai kā ērtu ierīci mazuļa ierobežošanai laikā, kamēr viņu baro. To noteikti nedrīkstētu darīt. Arī autosēdeklīšu instrukcijās ir norādīts, ka bērnus mazā vecumā sēdeklī nedrīkst turēt ilgāk par 1,5 stundām. Ja brauciens paredzēts garāks, ieteicams pa vidu uztaisīt braukšanas pauzi – ļaut bērnam izkustēties, atbrīvot muskulatūru un atpūtināt muguru.

 

  • Bērnus auto atstāt nedrīkst!

Lai arī par to tiek runāts ļoti daudz, vēlreiz jāuzsver – bērnus auto vienus pašus atstāt nedrīkst! Bez visiem citiem riskiem vasarā pievienojas karstuma risks – izslēgta auto salons uzkarst ļoti ātri! 

 

  • Mazināt sakaršanu

Lielākiem zīdaiņiem vasarā regulāri jādod padzerties. Auto krēsliņa materiāli ir sviedrējoši, bet svīstot bērns ātri zaudē šķidrumu. Lai auto salons tik ātri neuzkarstu, ieteicams lietot logu aizsegus, lai noēnotu bērna seju, galvu. Ja sēdeklītis ir melns, dodoties prom no auto, to var pārklāt ar gaišu audumu, lai prombūtnē tas tik ļoti nesakarstu. Auto dzesēšana jāveic īpaši uzmanīgi. 

Saistītie raksti