Splendid Garden kino dārzā skatāms šīs sezonas hīts – Fransuā Ozona skandalozais jaunības mīlas stāsts ETE 85!

Kinoprovokators Fransuā Ozons atgriežas jaunībā – astoņdesmito gadu mūzika un stils, brīvdienas Francijas piekrastē un saules pielietas jūtas.
85. Gada Vasara ir stāsts par Aleksi, kurš dzīvo Normandijas piekrastes pilsētiņā. Kādudien puiša laiva jūrā apgāžas un Dāvids viņu izglābj. Aleksis iegūst sapņu draugu.

FOTO: Publicitātes foto

85. Gada Vasara ir stāsts par Aleksi, kurš dzīvo Normandijas piekrastes pilsētiņā. Kādudien puiša laiva jūrā apgāžas un Dāvids viņu izglābj. Aleksis iegūst sapņu draugu.

85. Gada Vasara ir stāsts par Aleksi, kurš dzīvo Normandijas piekrastes pilsētiņā. Kādudien puiša laiva jūrā apgāžas un Dāvids viņu izglābj. Aleksis iegūst sapņu draugu. Abi ar motociklu trakā ātrumā brauc pa šauriem celiņiem, metas pārgalvīgos piedzīvojumos un kaismīgi pavada 1985. gada vasaru, it kā tā viņiem būtu pēdējā.  

 

Lai arī filmas pamatā ir Aidana Čambersa grāmata “Deja uz mana kapa”, tā ir ļoti autobiogrāfiska. 1985. gadā pats F. Ozons bija pusaudzis un vasaru pavadīja Spānijā kopā ar draugu. Daudzas filmā iekļautās emocijas ir kā atmiņu spogulis režisora paša piedzīvotajam. 

 

“Filmu bija paredzēts saukt par 84. Gada Vasaru. Taču Es nomainīju nosaukumu Robert Smith of the Cure dēļ. Es ļoti vēlējos kino lentē iekļaut dziesmu In Between Days, taču viņš teica: "Atvaino, bet šī dziesma iznāca 1985. gadā." Tāpēc es nomainīju nosaukumu, un mums atļāva iekļaut šo dziesmu. Man pašam filma patiešām ir par 1984. gadu, jo tieši, tad man bija 16, ” filmas nosaukumu skaidro F. Ozons.

 

Reklāma
Reklāma

Galvenās lomas atveido divi jauni un talantīgi aktieri Fēlikss Lefebvre un Bendžamins Voizins. “Es meklēju sinerģiju, jūtu ķīmiju – es gribēju, lai skatītāji vēlas redzēt viņus abus kopā. Agrāk, filmējot filmas, esmu saskāries ar problēmu, kad aktieri saka: "Es nevaru spēlēt homoseksuāļa lomu." Taču šoreiz, kad es vaicāju galvenās lomas atveidotājiem “Vai tev nebūs neērtas ainas, kur būs jāskūpsta otrs puisis?”, viņi abi teica vienkāršu: Nē. Jaunieši mūsdienās ir ļoti atvērti, viņiem nav tādu aizspriedumu, kādi bija aktieriem kādreiz. Iespējams, to var izskaidrot ar apstākli, ka viņi jau ir redzējuši tādas filmas kā “Zilā krāsa ir vissiltākā” un “Sauc mani savā vārdā” – viņiem šis lēmums bija ļoti vienkāršs,” par aktieru attieksmes maiņu stāsta režisors.
 

Kannu kinofestivāla 2020. gada programmā iekļautā filma ETE 85 ir skatāma:

  • Splendid Garden kino terasē, katru vakaru plkst. 22.20;
  • dažos seansos Splendid Palace Mazajā zālē no 01.07.


 

Kino dārza jaunumiem un repertuāram iespējams sekot līdzi www.splendidpalace.lv un Facebook profilā: @kinosplendidpalace