Pasākumi ģimenēm iekšā, ārā, pilsētā un pie jūras

Gaidīts vai negaidīts, bet rudens beidzot šajās brīvdienās tiešām būs klāt. Ar mierīgi sirdi nu var nodoties apcerīgām un radošām nodarbēm telpās. 

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Vai arī siltāk saģērbjoties, noteikti ir vērts doties uz Kurzemes jūrmalas pusi, kur notiks Ābolu balle ar dažādiem gardumiem, vai arī atzīmēt Baltu vienības dienu Rīgas centrā. 
 

Eiropas Leļļu mākslas festivāls
Latvijas Dzelzceļa vēstures muzejā 21., 22. septembrī no 10.00 līdz 19.00, 23. septembrī no 10.00 līdz 18:00. visi interesenti aicināti uz Eiropas Profesionālās Leļļu mākslas festivālu. Izstādes apmeklētājus iepriecinās vairāki simti profesionālu mākslinieku darbi. Šogad būs iespēja personīgi satikt darbu autorus no Latvijas, Igaunijas, Lietuvas, Nīderlandes, Polijas, Čehijas, Ukrainas, Krievijas, Baltkrievijas, Kazahstānas, Austrijas, Francijas, Kipras, ASV un Japānas. Festivāla izstādes tēma ”Pasaka par pasaku” vedinās jūs iepazīt, sadzirdēt, sajust, sasmaržot un izdzīvot tos stāstus un notikumus, kuri tiek mākslinieku gatavoti īpaši mūsu jubilejas festivāla izstādei. Krāšņas porcelāna princeses, muzikāli skanošas leļļu galvas, sirsnīgas filca skulptūras un pasaku varoņi, buduāra lelles, filozofiski izjusti un autoru emociju radīti tēli, pārsteidzoši koka, stikla, papīra eksponāti, grafikas, gleznas, tekstila darbi! Unikāls Igauņu Studio14 projekts – “Skrējiens ar vilkiem”.   Kā ik gadu, piedāvājumā plaša kultūras programma un meistarklases. Sīkā informācija šeit.


Mākslas un dzejas darbnīca "Klau, klau: Čir! Čir!"
22. septembrī plkst. 11 Raiņa un Aspazija mājā klausīšanās un zīmēšanas darbnīca, kurā caur skaņām, formām un tekstūrām atdzīvojas dažādu putnu tēli. Kopā ar vizuālo mākslinieci Evu Vēveri lasīsim Raiņa dzejoļus par putniem no dažādiem krājumiem un izmēģināsim frotāžas tehniku, lai atklātu reljefa un grafīta neparasto saderību.

Darbnīcā paredzēts zīmēt ar ogli un citiem mīkstajiem zīmēšanas materiāliem, tāpēc ieteicams ierasties apģērbā, kuru nav bail nosmērēt. Pieteikties iepriekš, rakstot uz e-pastu dora.pauzere@memorialiemuzeji.lv vai zvanot pa tālruni 29572469



Brain Games spēļu vakars
21. septembrī spēļu vakars LELB Jauniešu centrā (Mārstaļu iela 10, Rīga ). Būs iespēja spēlēt dažādas spēles - gan vieglāk izspēlējamas ballīšu spēles, gan arī grūtākas stratēģijas spēles, kas aizņem vairāk laika.’Ierašanās sākot no plkst, 18. Pasākums ir bez maksas.



Par to "Kā un ar ko Rīgu senāk sargāja" - muzeja Ģimenes dienā
23. septembrī ģimenes dienas “Kā un ar ko Rīgu senāk sargāja – ieroči, mūri, vīri” programma muzejā visu paaudžu interesentiem piedāvā piedalīties ekskursijā “No akmens cirvjiem, zobeniem, lielgabaliem un Rīgas aizsargmūriem līdz…” (11.00 un 15.00 - latviešu valodā,13.00 - krievu valodā), no 10.00 līdz 15.30 bērni varēs ļauties iztēles priekam radošajā darbnīcā “Princeses, bruņinieki, ieroču nesēji”, kā arī muzejs dāvā īpaši draudzīgo Ģimenes dienas ieejas maksu. Radošajā darbnīcā „Princeses, bruņinieki, ieroču nesēji” lieli un mazi bērni savus muzejā gūtos iespaidus, savas fantāzijas par tēmu, varēs izteikt krāsās un formās. Kā atzinis leģendārais gleznotājs Pablo Pikaso: “Visi bērni ir mākslinieki. Problēma ir, kā palikt māksliniekam, kad jūs izaugat”. 


Rīgas Biennāles Ģimeņu svētdiena 
23. septembrī plkst. 11.00 bērnus un pieaugušos aicina uz darbnīcu bērniem un vecākiem “Pēdas/Nospiedums”, ko vadīs mākslinieces Ella Mežule. Darbnīcā caur poētisku un individuālu pieeju ģipsī tiks veidoti pašu izvēlēti nospiedumi mazās formās. Darbus katrs dalībnieks pēc nodarbības varēs paņemt sev līdzi. Līdz pat oktobra beigām darbnīcas atvērtas svētdienās no plkst. 12.00 līdz 15.00 un ir bez maksas!



ZOOobjektu darbnīca bērniem: Kurš kuram draugs?
23. septembrī plkst. 12. 00 ģimenes ar bērniem Latvijas nacionālais mākslas muzejs aicina uz radošām darbnīcām, kurā, iedvesmojoties no izstādē "Kurš kuram draugs?" redzamo mājdzīvnieku tēliem, dalībnieki veidos objektus no izstādes draugu, zīmola Dabas Dots draudzīgo un dabīgo sulu tetrapakām. 


Ābolu balle Jūrkalnē
22. septembrī plkst. 12.00 Jūrkalnes Ugunspļavā pasākums visai ģimenei "Ābolu balle ar ķiļķenu un klimpu danci". Ugunspļavā varēs iesaistīties ēdienu gatavošanas meistarklasēs, kurās tiks pētītas un izzinātas suitu ēdienu receptes un gatavoti ēdieni, kuru galvenā sastāvdaļa būs ķiļķeni un klimpas. Savukārt kokles spēles meistarklasē būs iespēja uzzināt instrumenta vēsturi, muzicēšanas tradīcijas un to, kāda ir kokles nozīmi mūsdienās. Katram, kurš vēlēsies, būs iespēja pieskarties instrumentam, sajūtot kokles skaņu spēku. Būs pieejama no Pūres atvesta mobila ābolu sulas spiede, kurā varēs izspiest sulu no līdzi paņemtajiem augļiem un to pasterizēt. Tirgū pārdos ābolus, koku stādus, ievārījumus, ābolu vīnu, keramiku un dažādus gardumus.  Pasākuma lustīgā daļa uzticēta etnogrāfiskā ansambļa "Maģie suiti" dziedātājām, Jūrkalnes vidējās paaudzes deju kolektīvam, koklētājiem Dacei Nastevičai un Guntim Niedoliņam. Īpašie pasākuma viesi – Andris Daņiļenko un Valdis Zilveris. Vakarā notiks lielā rudens balle, muzicēs grupas "Zelta kniede" un "Neoplāns".

Reklāma
Reklāma


Rudens saulgrieži Pastariņa muzejā
22. septembrī plkst. 13.00  Pastariņa muzejā Bisniekos, Dzirciemā, Zentenes pagastā, Tukuma novadā Interesenti aicināti izzināt un svinēt Rudens saulgriežus latviskās tradīcijās. Saulgriežu pasākumā apmeklētāji aicināti lasīt ābolus un gatavot ābolu virtenes, cept tradicionālos Rudens saulgriežu gardumus, tajā skaitā arī īpašo saulgriežu maizīti un nobaudīt to. Latviskās rotaļās aicināti piedalīties gan mazi, gan lieli. Dzejas dienu ietvaros notiks dzejas lasījumi par rudens tēmu.

 

Baltu vienības diena 2018 Rīgā
22.septembrī plkst. AB dambī, Rīgā notiks Baltu vienības dienai veltīts pasākums. Baltu vienības diena tiek atzīmēta pieminot 1236.gada 22.septembra vēsturiskos Saules kaujas notikumus, kad žemaiši un zemgaļi kopīgi sakāva Zobenbrāļu ordeņa bruņiniekus. 13.gadsimtā Baltijas jūras dienvidu un austrumu krastus apdzīvoja Baltu tautas: aukstaiši, žemaiši, jātvingi, skalvji, kurši, zemgaļi, sēļi, latgaļi, galindi un prūši. Vēlākā laikposmā, apvienojoties mazākām tautām, izveidojās latvieši, lietuvieši un prūši. Pasākuma laikā tiks iededzinātas trīs īpaši veidotas ugunszīmes, kā arī notiks Rīgas folkloras kopu „Banga”, „Grodi”, „Vilkači” un dūdu un bungu mūzikas grupas „Auļi” koncerts. Latvijas ugunszīmi veidos māksliniece Maija Puncule, Lietuvas – mākslinieki Vitauts un Ķestutis Musteiķi, bet prūšiem veltītās ugunszīmes autors ir spāņu mākslinieks Jordi NN.