Nedēļas nogalē dažādos pasākumos sagaidīs Lielo dienu jeb pavasara atnākšanu

Oficiāli pavasaris iestāsies 20.martā plkst.18.57, liecina ieraksts kalendārā. Lielo dienu jeb kā to dažādi sauc - Pavasara saulstāvji, Pavasara svētki un varbūt vēl citādi - dažādos pasākumos sagaidīs galvenokārt nedēļas nogalē. Tomēr pašiem nepacietīgākajiem pavasara sagaidītājiem šāda iespēja būs arī 20.martā.

Šonedēļ oficiāli iestājas pavasaris. Cerams, to drīz arī jutīsim laika apstākļos...

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Šonedēļ oficiāli iestājas pavasaris. Cerams, to drīz arī jutīsim laika apstākļos...

 

Pavasaris Arkādijas parkā un Līvu laukumā

Sagaidot Pavasara saulstāvjus, folkloras kopas aicina Rīgas iedzīvotājus uz Lielās dienas svinībām ceturtdien, 20.martā, Arkādijas parkā, bet sestdien, 22.martā - Līvu laukumā, piedāvājot veikt tradicionālos pavasara atnākšanas rituālus - šūpošanos, olu krāsošanu un ripināšanu, kā arī kopīgu Lielās dienas dziesmu dziedāšanu.

 

20.martā Lielās dienas svinības sāksies agri no rīta plkst.6, kad Arkādijas parkā ikviens interesents tiek gaidīts uz Saules sveikšanas rituālu. Līdz pat plkst.8 folkloras kopas "Grodi" vadībā taurētāju, dūdinieku un stabulētāju orķestris, Rīgas folkloras kopas un pasākuma dalībnieki varēs iepazīt un piedalīties tradicionālajos auglības, veselības un skaistuma veicināšanas rituālos. 

 

22.martā Lielās dienas svinēšana notiks pašā pilsētas sirdī – Vecrīgā, kur no plkst.12 līdz pat plkst.16 Līvu laukumā kopā ar folkloras kopām būs gan šūpoļu pušķošana, gan šūpošanās, olu krāsošana, ripināšana, Lielās dienas dziesmu skandēšana, apdziedāšanās, kā arī rotaļas un kopīga sadancošanās. Pasākumā gaidīts ikviens iedzīvotājs, bet jo īpaši ģimenes ar bērniem. Pasākumā piedalīsies Rīgas folkloras kopas: „Budēļi”, „Dandari”, „Garataka”, „Grodi”, „Krulla”, „Lāns”, „Rija”, „Skandinieki”, „Berendejka” un „Iļjinskaja pjatņica”.

 

 

Pavasaris dabas muzejā

Sestdien, 22.martā plkst.13 aicinām apmeklēt tematisku pasākumu Dabas muzejā, kurā muzeja speciālisti stāstīs par senām Lielās dienas tradīcijām un pavasara norisēm dabā.

 

Lieldienas pieņemts uzskatīt par pavasara svētkiem, un šodien cilvēki visbiežāk tās saista ar baznīcu un Kristus augšāmcelšanos. Tomēr jau pirms kristietības ienākšanas Latvijas teritorijā vietējie iedzīvotāji svinēja Lielo dienu, kas iezīmēja laiku, kad diena un nakts kļuva vienādi garas.

 

Reklāma
Reklāma

Pasākumu vadīs un ar stāstījumu par pavasara svētku svinēšanas nozīmi un tradīcijām seno cilvēku dzīvē uzstāsies muzeja antropoloģe Aili Marnica. Janta Meža, Botānikas nodaļas speciāliste, iepazīstinās ar tradīcijām, kas tautas mantojumā saglabājušās no nesenākiem laikiem – 19. gs. beigām un 20. gs. sākuma. Savukārt muzejpedagoģe Una Bērziņa pastāstīs, kuri dzīvnieki mostas jau agrā pavasarī un kuri turpina gulēt ziemas miegu, kā arī par augiem, kas uzskatāmi par pavasara vēstnešiem. Muzeja speciālisti skaidros, kā cilvēkiem rīkoties, lai neizjauktu trauslo līdzsvaru apkārtējā dabā. Pasākumā skanēs pavasara un Lielās dienas tautasdziesmas. Ieejas maksa 1,42 € (1,00 Ls).

 

Pavasaris Brīvdabas muzejā

Svētdien, 23. martā no plkst.12 līdz 16 Brīvdabas muzejs aicina uz pavasara saulstāvju svētkiem – Lielo dienu. Pavasara atnākšanas svētki tiks svinēti Gadatirgus laukumā. Visa pasākuma garumā būs iespēja šūpoties šūpolēs, krāsot olas sīpolu mizās, vizināties haskiju pajūgā un jāšus zirga mugurā, mēroties spēkiem koka olu ripināšanā, kā arī vērot un piedalīties putnu būrīšu darināšanā.

 

No plkst.13 līdz 14.30 ar Lielās dienas svinēšanas tradīcijām iepazīstinās Launkalnes mūsdienu folkloras kopa „Rudzupuķe”. Pušķosim un iesvētīsim šūpoles, apdziedāsimies, piedalīsimies olu kaujās un izspēlēsim senās rotaļas. Apmeklētāji tiek aicināti ņemt līdzi pērnos Jāņu vainagus, dzīparus šūpoļu dekorēšanai, olas ziedošanai un ēšanai, kā arī pūpolu zarus veselībai.

 

No plkst.14.30 līdz 15.30 kopā ar folkloras kopu „Rija” rotaļājoties, dziedot un dancojot modināsim zemi un priecāsimies par pavasara atnākšanu.

 

Savukārt no plkst.13 Priedes krogs apmeklētājiem piedāvās gardu bukstiņputru.

 

Visa pasākuma garumā būs iespēja šūpoties šūpolēs, krāsot olas sīpolu mizās, vizināties jāšus zirga mugurā, mēroties spēkiem koka olu ripināšanā, spēlēt senās koka spēles kopā ar Aldoni Baldiņu, kā arī Rūdolfa Drevinska vadībā izgatavot ekoloģiskos putnu būrīšus.

 

Pasākumā piedalīsies arī Brīvdabas muzeja amatnieki – tāsiķis Zvirbuļu Pēteris, pinēja Inta Lūse, adītāja Baiba Kabuce un pinumu meistars Juris Milčs.

 

Muzejā viesosies arī ziemeļnieku vilcējsuņi haskiji. Bērniem būs iespēja izvizināties haskiju vilktā pajūgā.