NoMadi - teātra festivāls, kurā gaida ģimenes!

Šogad Valmierā (7. – 10. augusts) un Rīgā (13. – 16. augusts) noritēs trešais starptautiskais Teātra festivāls jauniem cilvēkiem NoMadi, kura programmā iekļautas izrādes ģimenēm ar dažāda vecuma bērniem – mazuļiem, pusaudžiem un jauniešiem. 

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Šis ir vienīgais teātra festivāls Latvijā, kura mērķis ir piedāvāt dažāda žanra laikmetīgās skatuves mākslas darbus tieši ģimenēm. Kopīgs mākslas darba piedzīvojums stiprina bērnu un vecāku emocionālo vienotību, dod iespēju domāt un sarunāties ne tikai par ikdienišķiem sīkumiem, bet par to, kas notiek ar mums, kad mēģinām saprast sevi pasaulē. Tāpēc festivāla programmu veido izrādes, kuru tematika un forma spēj aizraut un pārsteigt gan mazos, gan lielos skatītājus.  Katrā gadījumā šīs nebūs parastas teātra izrādes, kurās rātni un klusi jāsēž, vērojot darbību uz skatuves. Teātris ir dzīvs un intīms process, kurā ir iespējams satikt un atrast domubiedrus, varbūt pat draugus, ar kuriem mainīties  domām,  pārdzīvojumiem, kopīgi spēlēt un spēlēties. Bet draugi jau nekad nav skaitāmi simtos, vai ne? Tāpēc festivālā ir iekļautas izrādes nelielam skatītāju lokam. Tā, lai aktieri, bērni un viņu vecāki varētu atklāt dvēseliska tuvuma pieredzi.

 

Ģimenēm, kurās ir divus līdz piecus gadus veci mazuļi, noteikti patiks kustību izrāde no Igaunijas “Zuga zuug zuh-zuh-zuh”, kura saņēmusi arī Labākās izrādes bērniem titulu. Tā ir izrāde, kas pilnībā atbilst mazo skatītāju kustīgajam dzīves ritmam un pasaules izzināšanas veidam. Tajā visi sēž uz grīdas un tie, kas vēlas, var darboties kopā ar trīs aktrisēm, kuras skatītājiem piedāvā vai nu iepazīt, vai atklāt no jauna visu to, ko mazs un liels cilvēks spēj izdarīt ar savu ķermeni. Nākot uz šo izrādi, esiet gatavi piedzīvojumiem, kas saistīti ar ceļošanu!

 

FOTO no izrādes “Klusais sējums”

 

Divu festivālā iekļauto Latvijas neatkarīgo profesionālo teātru izrāžu režisori paši ir vecāki četrgadniekiem. Savā ziņā tieši spēles ar saviem bērniem ir ierosinājušas viņus veidot izrādes, kurās ar ikdienišķu darbību un lietu palīdzību tiek izzināti lielie pasaules jautājumi.

Režisore Inga Tropa izrādi “Kā saule gadījās” izdomāja darbojoties kopā ar dēlu virtuvē. Kā cepumu cepšana var palīdzēt pasaules rašanās noslēpumu izzināšanā? Nāciet un skatieties – latviešu teikas un pasakas te tiks jauktas un mīcītas kopā ar miltiem, riekstiem un rozīnēm! Turklāt mazie skatītāji visā varēs līdzdarboties – gan izspēlējot Saules, Mēness, zvaigžņu rašanos, gan vēlāk nogaršojot sevis radītos gardumus. 

FOTO no izrādes “Kā saule gadījās”

 

Savukārt, režisors Mārtiņš Eihe būs aizņēmies no savas meitas rotļļietas, lai ar to palīdzību arī citiem bērniem pastāstītu par laiku, kad viņš pats bija maziņš un dzīvoja kopā ar stipro, gudro un mīļo vecotēvu. Tieši festivālā pirmo reizi lielie un mazi skatītāji tiek aicināti uz izrādi “Ziemas māja”, kurā varēs vērot ne tikai to, kā rodas sniegs un aisbergi, bet kopā ar mazo puiku iepazīt dabas ritus, draudzības noslēpumus un mīlestības pilnu prieku.

Ja jums mājās ir kāds spurains pusaudzis, aicinām kopā atnākt uz režisora Leona Leščinska veidoto izrādi par meiteni un trīs puišiem “Tikai nesaki nevienam”, kas stāsta par saprašanās mākslu. 

Par to, ko nozīmē būt uzmanīgam vienam pret otru un pasauli, vēsta arī pasaulē slavenie jaunā cirka mākslinieki Patriks Elmnerts un Ves Pedens no Zviedrijas aizraujošā teātra, žonglēšanas un dejas  izrādē “Vidū dzimušais”.

Reklāma
Reklāma

Savukārt, ja jūs ar savu nu jau gandrīz pieaugušo bērnu mēdzat pārrunāt izlasītās grāmatas, tad jums daudz ko nozīmēs Anta Hemptona un Tipa Etčela pašradošā jeb autoteātra izrāde “Klusais sējums”, kas lasoša cilvēka apziņai piedāvā neticami spēcīgu un intīmu piedzīvojumu. 

Saviem vecākiem mēs esam bērni arī tad, ja mums jau sen vair nepietiek vietas visām svecītēm uz dzimšanas dienas tortes. Tāpēc, domājot par pieagušajiem , kas grib atvest uz izrādi ne tikai savus bērnus, bet arī vecākus, festivāls piedāvā ironisko  Jāņa Baloža un Valtera Sīļa monoizrādi  “Nacionālās attīstības plāns”, kura pēta to, ko  nozīmē būt laimīgam.   

Uz tikšanos trešajā starptautiskajā Teātra festivālā jauniem cilvēkiem NoMadI!

Izrādes Valmierā notiek Dīvaliņa pļavās, Valmieras integrētajā bibliotēkā un Valmieras teātrī. Izrādes Rīgā notiek Latvijas Nacionālajā bibliotēkā. 

Festivāla programma: http://festivals.nomadi.lv/programma

Biļetes iegādājamas - Biļešu paradīzes kasēs.

Biļešu cenas:

Festivāla abonements 

Festivāla abonements (7 izrādes + festivāla vakara pasākumi) – 18 LVL

1 izrāde Dīvaliņa pļavās: 3 LVL

Izrāde “Klusais sējums” Valmierā un Rīgā:  3 LVL

Izrāde “Vidū dzimušais” Valmieras drāmas teātrī: 3 – 5 LVL

Festivāla vakara pasākumi (koncerts, aktieru DJ cīņas):  2 LVL

NB!! Vietu skaists izrādēs Dīvaliņa pļavās ir ierobežots (50 cilvēki). 

Izrādi “Klusais sējums”  stundas laikā redz 8 cilvēki. 

 

Festivālu organizē radošā apvienība "Nomadi" sadarbībā ar Valmieras Pilsētas pašvaldību un Valmieras Kultūras centru.