Kamēr vakari vēsi, ejam uz kino! Repertuārs līdz 25. aprīlim

Kinoteātrī "Splendid Palace" kritiķu un skatītāju atzītas filmas.

adrs no filmas Miglā.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

adrs no filmas "Miglā".

LIELAJĀ ZĀLĒ:
MIGLĀ. Latvija, Vācija, Nīderlande, Baltkrievija, Krievija, 2012. Kara drāma

Režisors: Sergejs Loznica
Garums: 127 min.
Filma tiks demonstrēta gan latviešu, gan krievu valodās
Filma par centieniem pieņemt morālu lēmumu amorālā situācijā.
Kannu kinofestivāla 2012.gada oficiālā konkursa filma, kura šajā festivālā ieguva ārvalstu kino kritiķu FIPRESCI balvu kā labākā filma.
Spēlfilma, kas stāsta par partizānu cīņām Otrā pasaules kara laikā, uzņemta Daugavpils apkārtnē kopskaitā 27 dienu laikā, filmēšanas starptautiskajā komandā iesaistot piecu valstu - latviešu, krievu, vācu, poļu un balkrievu - kino profesionāļus.
MIGLĀ ir Latvijas (producents Vilnis Kalnaellis), Vācijas, Nīderlandes, Baltkrievijas un Krievijas kopražojums. Filma uzņemta pēc baltkrievu rakstnieka Vasilija Bikova stāsta motīviem. Ir 1942.gads un apkārt norit spraigas partizānu cīņas ar iebrucējiem. Šajos notikumos tiek iejaukts arī Sušķenja, filmas galvenais varonis, kurš tiek apvainots vilciena spridzināšanā. Patiesībā viņam ar to nav nekāda sakara, taču partizāni uzskata, ka Sušķenja ir nodevējs un alkst viņam atriebties. Kad Sušķenja vēlas pierādīt savu nevainību, viņam nākas pieņemt morālus lēmumus amorālās situācijās. Viņš ir nelabvēlīgu apstākļu upuris, kas tikai cīnās par savām tiesībām izdzīvot.
Filmā filmējušies profesionāli aktieri no Krievijas un Vācijas, epizodiskās lomās un masu skatos piedalījušies 128 Latgales iedzīvotāji. Galveno lomu - Suščeņja - uzticēts spēlēt jaunajam Baltkrievu aktierim Vladimiram Svirskim.  
Filmu latviski ierunājuši aktieri Egils Melbārdis (Suščeņja), Andris Keišs (Burovs), Edgars Lipors (Voitiks), Jānis Skanis, Armands Berģis, Gints Andžāns, Gints Grāvelis, Arturs Krūzkops, Aija Dzērve, Imants Vekmanis, Pēteris Šogolovs, Indra Burkovska un Jēkabs Duburs.
Spēlfilma MIGLĀ izpelnījusies augstu novērtējumu starptautisko mediju vidū:
„Spēcīgs kino materiāls (cilvēki, kas dodas uz mežu, pretī nāvei), kurš rada milzīgu morālu abstrakciju. Jo vairāk sabiezinās migla kino ekrānā, un  neskaidrākas kļūst robežas starp taisnīgo un nelietīgo, jo skaidrāk skatītājs apjauš kara postu,- ka jāsaglabā cilvēciskums,” Žaks Mandelbaums (Jacques Mandelbaum, Le Mond).
„Filma ir par karu, kur pirmā plānā izvirzās individuālie pārdzīvojumi, nevis kaujas skati. Lozņica zina, ka karš pastāv un turpinās. Un izvairoties no patriotiskām banalitātēm režisors cenšas parādīt, ko tas dara ar mūsu dvēselēm,” Džehs Endrjū (Geoff Andrew, Time Out London).
Lielajā zālē: 19.04 seansi 15:30 (Krievu valodā ar latviešu subtitriem); 20:30 (Dublēta latviski); 22.04. seanss 20:30 (Dublēta latviski); 23.04. seanss 15:30 (Krievu valodā ar latviešu subtitriem)
Ieeja: 3.00 Ls, skolēniem, studentiem un pensionāriem, uzrādot apliecību - 2.50 Ls.

MĪLESTĪBA. Austrija, Vācija, Francija, 2012. Drāma

Garums: 125 min
Režisors: Mihaels Hanekeq
Lomās: Žans Luijs Trentiņāns, Emanuela Riva, Izabella Ipēra, Viljams Šimels, Rita
BlankoHarmonijā un mīlestībā, gādādami viens par otru, Žoržs un Anna roku rokā ir nodzīvojuši visu mūžu. Kad Anna saslimst un viņas dzīvība palēnām sāk izdzist, ir laiks pieņemt izšķirīgu lēmumu. Žoržs nespēj iedomāties, ka varētu uzticēt rūpes par mīļoto sievu kopējai vai arī ievietot viņu nespējnieku namā. Kopš šī brīža abu veco cilvēku mīlestība tiek pakļauta smagiem pārbaudījumiem.
Filma franču un angļu valodās ar subtitriem latviešu un krievu valodās.
Mazajā zālē: 19.04. seanss 18:00; 22.04. seanss 18:00; 23.04. seanss 18:00
Ieeja: 3.00 Ls, skolēniem, studentiem un pensionāriem, uzrādot apliecību - 2.50 Ls.

ANNA KAREŅINA. Lielbritānija, 2012. Drāma
Garums: 129 min
Režisors: Joe Wright
Lomās: Jude Law, Keira Knightley, Emily Watson, Kelly Macdonald, Aaron Johnson, Matthew Macfadyen, Olivia Williams
Filmu "Lepnums un aizspriedumi" (Pride and Prejudice) un "Piedošana" (Atonement) režisora Džo Raita jaunā filma!
Apburošajai Annai Kareņinai (Keira Knightley) ir viss, ko vien var vēlēties - viņa ir augsta ranga valdības amatpersonas Kareņina (Jude Law) sieva, mīloša māte savam dēlam, un viņas ģimene ieņem svarīgu vietu Sanktpēterburgas augstākajā sabiedrībā. Saņēmusi vēstuli no sava brāļa, kurš lūdz Annu atbraukt un palīdzēt glābt viņa laulību ar Dolliju (Kelly Macdonald), viņa dodas ceļā. Vilcienā Anna iepazīstas ar grāfieni Vronski, kuru Maskavas dzelzceļa stacijā sagaida viņas dēls - virsnieks Vronskis (Aaron Taylor-Johnson). Kad Anna tiek iepazīstināta ar Vronski, starp viņiem iedegas dzirksts, ko nav - un nebūs iespējams izdzēst. Filmas pamatā Ļeva Tolstoja romāns.
4 nominācijas ASV Kinoakadēmijas balvai Oscar!
Labākais operators
Labākais kostīmu mākslinieks
Labākais mākslinieciskais noformējums
Labākais muzikālais noformējums
Filma angļu valodā ar subtitriem latviešu un krievu valodās.
Lielajā zālē: 22.04. seanss 15:30; 23.04. seanss 20:30
Ieeja: 3.00 Ls, skolēniem, studentiem un pensionāriem, uzrādot apliecību - 2.50 Ls.

Komēdijas ONTANS I ANNE 7.daļa ONTANS I RODNE.
Baltinavas amatierteātra viesizrāde

20. aprīlī kinoteātrī „Splendid Palace” Rīgā ar izrādi „Ontons i rodne” viesosies Baltinavas dramatiskais kolektīvs „Palādas”. Izrādes laikā skatītāji uzzinās, kā latgalieši cīnās ar izslavētās latgaliešu viesmīlības sekām, kā arī noskaidros, cik jautra reizēm var izvērsties negaidītu ciemiņu ierašanās mājās.
Izrāde „Ontons i rodne” 20. aprīlī plkst. 19:00 būs skatāma kinoteātrī „Splendid Palace”. Izrādes valoda – latgaliešu. Biļetes nopērkamas „Biļešu servisa” kasēs un internetā.
Kopumā seriālkomēdijā „Ontons i Anne” ir astoņas sērijas. Kinoteātrī „Splendid Palace” skatāmā izrāde „Ontons i rodne” (Antons un radi) ir komēdijas 7. sērija.
Pie Annas negaidīti ierodas viņas māsa Lūcija, kura pirms 15 gadiem gribējusi māsai atņemt kopīgo mantojumu. Viņa ir slima un nabaga, vēlas atgūt veselību lauku svaigumā, taču ne viss ir tā, kā izskatās. Ir teiciens „Ielaid uti kažokā – ārā nedabūsi” – arī šoreiz Ontons ar saviem sābriem cīnās par šīs „uts” dabūšanu no kažoka ārā. Paņēmieni, protams, ir dažādi: Ontons izmanto pārbaudītas metodes, bet – neveiksmīgi. Galu galā visu izšķir gadījums jeb tā sauktais „Dieva pirksts”.
Komēdija „Ontons i Anne” savulaik tā iepatikusies režisoram Valdim Lūriņam, ka pirmās trīs komēdijas sērijas izrādē „Latgola.lv” tika uzvestas uz Latvijas Nacionālā teātra skatuves. Baltinavieši Rīgā parādīs izrādes oriģinālversiju.
Šī gada sākumā baltinavieši kinoteātrī „Splendid Palace” jau rādīja komēdijas 6. sēriju, biļetes uz pasākumu bija izpārdotas, un skatītāji pieprasīja komēdijas turpinājumu.
Kā atzīst lugas autore un režisore Anita Ločmele jeb Danskovīte: „Rīga Baltinavas aktieriem nozīmē ļoti garu ceļu un vienmēr no garās sēdēšanas sāpošas muguras. Vienīgais prieciņš pa ceļam parasti ir ieturēšanās ceļmalas kafejnīcā „Melturi”. Taču lielākā balva mums ir Rīgas skatītāju atsaucība, līdzdzīvošana lugas notikumiem un smaidi, ejot prom no izrādes.”
Baltinavas dramatiskais kolektīvs „Palādas” (tulkojumā – „Pūces”) darbību sāka 1999. gada novembrī. Pēc pāris gadu mākslinieciskās darbības kolektīva režisore Anita Ločmele, aizslēpusies aiz pseidonīma Danskovīte, Baltinavas izloksnē uzrakstīja lugas „Ontans i Anne” pirmo daļu – tā bija luga par pašiem baltinaviešiem. Tā sākās latgalisko lugu tradīcija Baltinavā. Izrāde kļuva par seriālu, jo paši skatītāji pieprasīja turpinājumu un piedāvāja idejas, par ko vēl varētu rakstīt.
Amatierteātris „Palādas” ar izrādi „Ontons i Anne” ir piedalījies Latvijas amatierteātru skatēs „Gada izrāde”, kur 2004. gadā izrāde saņēma Gada labākās izrādes titulu, bet 2006. gadā kolektīvs saņēma Kultūras ministrijas prēmiju par spilgtu devumu sava novada valodas mentalitātes popularizēšanā.
Lielajā zālē: 20.04. plkst. 19:00
Ieeja: 4.00 – 5.00 Ls
Biļetes nopērkamas visās „Biļešu Serviss” kasēs, kā arī www.bilesuserviss.lv un www.splendidpalace.lv

IGORA GUBERMANA humora vakars
Humora vakars pieaugušajiem +18. Populāro "gariku" autors, dzejnieks un satīriķis Igors Gubermans programmā "Rokasgrāmata bezrūpīgajiem"
21. aprīlī pl. 19:00 kinoteātrī „Splendid Palace”
Igors Gubermans ir fenomens, kurš droši pieskaitāms krievu folklorai. Viņš ir atpazīstams. Viņa dzejoļi bieži vien dzīvo kā tautas mutvārdu daiļrade, nesaistot tos ar autora vārdu: «Nekautrējies, dzērājiņ, degunteļa sava, tas ar mūsu karogu krāsā vienādā»; «Jau sen ir laiks, ka tavu māti, mums Krieviju ar prātu saprast!». Viņš prot lietot necenzētus vārdus uz skatuves tā, ka tas nevienu (vai gandrīz nevienu) nemulsina, un neviens nešaubās par viņa tiesībām runāt visu, kas tīk. Un vēl kas: Igors Gubermans ir ļoti populārs.
Jaunajā programmā iekļauti gan vecie, par klasiku kļuvušie „gariki”, gan arī beidzamajos gados Izraēlā un daudzajos braucienos pa visu pasauli tapušie. Koncerts norisināsies radošas tikšanās veidā un sastāvēs no divām daļām, tajā būs dzejas lasījumi, gadījumi iz dzīves un atbildes uz skatītāju zīmītēm. Starpbrīdī autors dalīs autogrāfus.
Pasākumu drīkst apmeklēt: no 15 gadu vecuma
Pasākuma valoda: krievu
Ieeja pasākumā: no plkst. 18:00
Lielajā zālē: 21.04. plkst. 19:00
Ieeja: 10.00 – 25.00 Ls
Biļetes nopērkamas visās „Biļešu Serviss” kasēs, kā arī www.bilesuserviss.lv un www.splendidpalace.lv

RIGA JAZZ STAGE 2013 – Starptautiskais džeza mākslinieku konkurss
25. aprīlī plkst. 19:00 norisināsies starptautiskais džeza mākslinieku konkursa koncerts „Riga Jazz Stage 2013”. Džeza vokālisti no dažādām valstīm ieradīsies Rīgā, lai cīnītos par iespēju gūt starptautisku atpazīstamību.
“RIGA JAZZ STAGE” ir starptautisks džeza mākslinieku konkurss, kas sniegs iespēju pasaules jaunajiem talantiem pierādīt sevi džeza mūzikā, iegūt atpazīstamību un skatuves pieredzi, kā arī prezentēt sevi starptautiskajā mērogā.
Starptautiskais džeza izpildītāju konkurss „Riga Jazz Stage 2013” kuplā skaitā pulcēs gan pašmāju, gan arī ārzemju džeza ikonas, lai vērtētu jauno talantu sniegumus. Konkursa žūrijas sastāvā ir astoņi dažādu valstu profesionāli mūziķi, mūzikas producenti, festivālu organizatori un pasniedzēji. Tostarp Latvijas ievērojamākie mūziķi – Maestro Raimonds Pauls un Māris Briežkalns, kā arī Pori Jazz festivāla dibinātājs - Jyrki Kangas no Somijas, Igaunijas starptautiskā džeza festivāla NOMME JAZZ pamatlicējs - Toivo Unt, ikgadēja džeza vokālistu konkursa „Jazz Voices” (Lietuva) organizators un pedagos - Steponas Januška, viens no izcilākajiem bundziniekiem pasaulē – Jojo Mayer (Šveice), mūzikas producents un menedžeris – Peter Basler (Šveice) un džeza pianiste, vokāliste un mūzikas žurnāliste no Losandželosas - Anne Farnsworth.
Lielajā zālē: 25.04. plksr. 19:00
Ieeja: 5.00 – 8.00 Ls
Biļetes nopērkamas visās „Biļešu Serviss” kasēs, kā arī www.bilesuserviss.lv un www.splendidpalace.lv
Papildu informācija: www.rigasritmi.lv; www.rigajazz.lv

MAZAJĀ ZĀLĒ:
POPULĀRĀ JAUNKUNDZE. Francija, 2012. Komēdija

Garums: 111 min
Režisors: Régis Roinsard
Lomās: Romain Duris, Déborah François, Bérénice Bejo, Shaun Benson, Mélanie Bernier, Nicolas Bedos u.c.
Roza dzīvo nomaļā provincē kopā ar savu tēvu. Roza ir saderinājusies ar vietējā mehāniķa dēlu, un, šķiet, meitene nolemta klusai un mierīgajai mājsaimnieces dzīvei. Taču tas nebūt nav tas, ko meitene vēlas. Pēc katastrofālas neveiksmes darba intervijā, viņa atklāj savu īpašo talantu, un kopā ar izskatīgo priekšnieku Luisu, abi ir apņēmības pilni iekarot pasauli..
Filma franču valodā ar subtitriem latviešu un krievu valodās
Mazajā zālē: 19.04. seansi 16:00, 20:00; 20.04. seansi 16:00, 20:00; 21.04. seansi 16:00, 20:00; 22.04. seanss 20:00; 23.04. seansi 16:00, 20:00; 24.04. seansi 16:00, 20:00; 25.04. seanss 16:00.
Ieeja: 3.00 Ls, skolēniem, studentiem un pensionāriem, uzrādot apliecību - 2.50 Ls.

VĀCU KINO KLUBS - RIENCI. Vācija, 2010. Filma / opera
Garums: 156 min
Režisors: Filips Štelcls
Diriģents: Sebastians Langs-Lessings
Lomās:
Rienci - Torstens Kerls
Irēne - Kamilla Nilunda
Štefano Kolonna - Ante Jerkunica
Adriano - Kate Aldrich
Paolo Orsini - Kšištofs Šumanskis
Kardināls Orvieto - Lenuss Karlsons
Barončelli - Klemenss Bībers
Čeko del Vekio - Štefens Bronks
Traģiskā opera piecos cēlienos; Riharda Vāgnera dzeja pēc Edvarda Džordža Bulvera-Litona romāna Rienci jeb pēdējais tribūns motīviem; pirmuzvedums 1842. gada 20. oktobrī Drēzdenē; pirmizrāde Berlīnes Vācu operā 2010. gada 24. janvārī
1837. gada jūnijā Vāgners bija izlasījis angļu rakstnieka Edvarda Bulvera-Litona savulaik ļoti populāro vēsturisko romānu “Rienci jeb pēdējais tribūns” un tūlīt pēc tam uzrakstījis detalizētu libreta uzmetumu prozā, centrālās pasāžas pat sacerot dzejā. Darba galīgais variants tika pabeigts 1838. gada vasarā Rīgā. Vāgners nekavējoties ķēras pie orķestra skices pirmajam cēlienam. Taču darbs ievilkās. 1839. gada martā teātra direkcija darba līgumu ar Vāgneru pārtrauca. Būdami lielā naudas trūkumā, Vāgners ar Minnu 1839. gada jūlijā slepus šķērsoja Krievijas robežu un devās uz Parīzi, kur darbs pie operas turpinājās līdz pat 1840. gadam. Rienci pirmuzvedums notika 1842. gada oktobrī Drēzdenes Ķeizariskajā galma teātrī. Drēzdenes pirmuzveduma panākumi bija neaprakstāmi. Kaut arī uzvedums ilga tā laika apstākļiem neierasti garas sešas stundas, publika izturēja līdz galam un pateicās komponistam ar nebeidzamām ovācijām. Citi teātri, ņemot vērā šī darba dimensiju un lielās izmaksas, ķērās pie iestudējuma tikai ar lielu vilcināšanos, parasti to īsinot pēc saskaņošanas ar Vāgneru. Taču pakāpeniski „Rienci“ tika uzvests uz Eiropas skatuvēm – pirmizrāde Parīzē notika tikai 1869. gadā, Venēcijā – 1874. un Rīgā 1878. gadā. “Rienci“, Riharda Vāgnera trešā pilnībā pabeigtā opera, bija komponista pirmais muzikālais panākums, nodrošinot būtisko pavērsienu viņa karjerā.
Slavenā komponista Riharda Vāgnera operu „Rienci“ 2010. gadā Berlīnes Vācu operā iestudēja Filips Štelcls, tā bija arī režisora debija. Vācu operas orķestris un izcilais koris diriģenta Sebastiana Langa-Lessinga vadībā ar savu sniegumu pārliecina publiku. Izcils ir Torstena Kerla Rienci, tāpat augstu meistarību apliecina Kamilla Nilunda māsas Irēnes lomā un Ante Jerkunica Štefano Kolonnas lomā.
Mazajā zālē: 25.04. plkst. 19:00
Ieeja: 2.00 Ls
Filma vācu valodā, subtitri angļu valodā.
Vairāk informācijas: http://www.deutscheoperberlin.de/de_DE/calendar/rienzi-der-letzte-der-tribunen.10543902#
Goethe-Institut Riga sadarbībā ar kino "Splendid Palace".

MAMMU, ES TEVI MĪLU. Latvija 2013. Drāma
Garums: 83 min
Režisors: Jānis Nords
Lomās: Vita Vārpiņa, Kristofers Konovalovs
MAMMU, ES TEVI MĪLU ir dinamisks attiecību trilleris par trīspadsmitgadīgu Rīgas skolnieku Raimondu un viņa māti. Kāda šķietami nenozīmīga piezīme skolā iesāk piedzīvojumiem bagātu nedēļu Raimonda dzīvē. Raimonds aizbēg no mājām, iekuļas apšaubāmā afērā ar lokālo prostitūtu, nonāk policijas redzeslokā un visbeidzot atrisina samilzušo konfliktu gan ar mammu, gan savu labāko draugu.
Filma latviešu valodā.
Mazajā zālē: 19.04. seansi 14:00, 18:00; 20.04. seansi 14:00, 18:00; 21.04. seansi 14:00, 18:00; 22.04. seanss 14:00; 23.04. seansi 14:00, 18:00; 24.04. seansi 14:00, 18:00; 25.04. seanss 14:00
Ieeja: 3.00 Ls, skolēniem, studentiem un pensionāriem, uzrādot apliecību - 2.50 Ls.

ANIMĀCIJAS FILMU PROGRAMMA –
EŽI, RŪĶI, LUPATIŅI. Latvija, 2012. Piedzīvojumu filma, animācija, ģimenes filma

Garums: 90 min
Latvijas animācijas filmu veidotāju radītās pašmāju multfilmas bērniem priecēs mazākos kino skatītājus. Skatieties piedzīvojumus, ko jums sagādās, meža zvēri, rūķēni, lupatiņi un citi pazīstami varoņi. Programmā iekļauta arī animācijas filma "Eži un lielpilsēta", kas 63. Starptautiskajā Berlīnes kinofestivālā ieguvusi apbalvojumus.
Filmu programmā: "Lācis nāk!", "Zīļuks", "Korida", "Es gribu redzēt rūķīšus", "Eži un lielpilsēta", "Kā lupatiņi mazgājās", "Kā lupatiņi šūpojās", "Kā lupatiņi uzminēja", "Starptautiskā tēva diena", "Ursus", "Blēņu stāsts par vilkiem".
Filmas latviešu valodā.
Mazajā zālē: 20.04.  seanss 12:00; 21.04. seanss 12:00
Ieeja: 2.00 Ls, bērniem līdz 16 g.v. – 1.50 Ls. Bērniem līdz 6 g.v. ieeja par brīvu.

JAUNAJĀ ZĀLĒ:
SĒŅOTĀJI. Latvija, 2013. Komēdija

Garums: 75 min
Režisors: Ivars Tontegode
Lomās: Andrejs Možeiko, Sandra Zvīgule, Kristians Kareļins, Mareks Balmanis, Dace Eversa, Anete Saulīte
Pēteris ir pavisam parasts – viņš dzīvo ar valdonīgu māti un strādā birojā,
kur kolēģi viņu mazliet apsmej. Bet tas ir nieks, salīdzinot ar to, kas sākas,
kad seksuāli agresīvā priekšniece nolemj Pēteri ņemt līdzi uz Āfriku.
Tai pat laikā arī glītā kolēģīte no blakus kabineta sāk viņu aplidot. Noguris no sieviešu uzmanības, Pēteris ar biedriem dodas uz poligonu lasīt psihodēliskās sēnītes. Sākas ceļojums, kas pilnībā izmainīs viņa dzīvi.
Vecuma ierobežojums: 16+
Mazajā zālē: 20.04. seanss 19:00; 21.04. seanss 19:00; 25.04. seanss 19:00
Ieeja: 3.00 Ls, skolēniem, studentiem un pensionāriem, uzrādot apliecību - 2.50 Ls.

SAPŅU KOMANDA 1935. Latvija, 2012. Piedzīvojumu filma
Garums: 120 min
Režisors: Aigars Grauba
Lomās: Jānis Āmanis, Inga Alsiņa, Andris Bulis, Viktors Ellers,Jānis Vimba, Mārtiņš Liepa, Artūrs Putniņš, Mārtiņš Počs, Miķelis Žideļūns, Artūrs Krūzops, Gints Andžāns, Vilis Daudziņš, Mārcis Manjakovs
Stāsts par Latvijas basketbola izlases triumfu pirmajās Eiropas meistarsacīkstēs 1935. gadā Šveicē. Latvija ir pirmais Eiropas čempions basketbolā! Tas ir sasniegums, kuru nedrīkstam aizmirst, tas ir notikums, no kura iedvesmoties un mācīties. Tie ir cilvēki, kuri ar savu neatlaidību, uzdrīkstēšanos, ticību neiespējamajam paveica lietas, ar kurām mēs varam lepoties vēl tagad.
Kā saliedēt komandu, kā apvienot cīņā par mērķi, kurš var šķist pat nereāls.
Jaunajā zālē: 20.04. seanss 17:00; 21.04. seanss 17:00; 22.04. seanss 19:00; 24.04. seanss 19:00         
Ieeja: 3.00 Ls. Skolēniem, studentiem un pensionāriem, uzrādot apliecību – 2.50 Ls.

PĒDĒJĀ TEMPĻA HRONIKAS. Latvija, 2012. Dokumentālā filma
Garums: 58 min
Režisors: Dāvis Sīmanis
Filma ir stāsts par cilvēku un cīņu par viņa radošo ideju realizēšanu, bet pats svarīgākais – par vienas celtnes – jaunās Latvijas Nacionālās bibliotēkas – likteni. Ar poētisku minimālismu filma izseko jaunās ēkas būvniecībai: no pirmsākumiem vēl tukšā un pamestā būvbedrē līdz pat daudzkārt apspriestajam pabeigtās Gaismas pils siluetam. Vērojot un vizuālā simfonijā sakārtojot celtniecības darbu, filmas veidotāji būvlaukumā ir saskatījuši mitoloģisku un rituālu kārtību, tādējādi radot asociācijas ar augstāko garīgo celtņu – tempļu – būvniecību agrāk vēsturē.
Kā, atsaucoties uz amerikāņu arhitektu Lūisu Kānu, izsakās filmas režisors Dāvis Sīmanis: „Izcilas celtnes sākas ar neizmērāmo, top izmērāmajā, bet tās jānobeidz atkal neizmērāmajā”. Bibliotēkas celtniecība ataino Latvijas realitāti. Divdesmit gadus pēc pirmajām skicēm, tā beidzot ieguvusi reālu veidolu un kļuvusi par neatņemamu Pārdaugavas silueta sastāvdaļu.
Filma caur pašas ēkas un divu varoņu – galvenā arhitekta un ceļamkrāna operatores – portretējumu atklāj mūžīgo konfliktu starp lielu ideju diženumu un nenovēršami sekojošo simbolisko upurēšanu, lai tās realizētu.
Filmas tapšanā piedalījušies: režisors Dāvis Sīmanis, operators Andrejs Rudzāts, skaņu operators Normunds Kļaviņš, skaņu režisors Anrijs Krenbergs un komponists Voldemārs Johansons. Filmas uzņemšanā tika izmantota speciāla kino uzņemšanas tehnika, kā arī augstas izšķirtspējas kameras, lai skatītājiem redzamais rezultāts uz ekrāna pilnībā atbilstu bibliotēkas būvniecības vērienam.
Filma četru gadu garumā tapusi studijā „Ego Media”, to atbalstīja Nacionālais kino centrs, Valsts Kultūrkapitāla fonds, Nacionālā Būvkompāniju apvienība, Rīgas dome, Latvijas Nacionālās bibliotēkas Atbalsta biedrība, ASV vēstniecība Latvijā.
Tēmas ziņā Dāvja Sīmaņa jaunākā filma „Pēdējā Tempļa hronikas” turpina stāstu par cilvēku un cīņu par viņa radošo ideju realizēšanu.
Jaunajā zālē: 22.04. seanss 17:00
Ieeja: 2.50. Skolēniem, studentiem un pensionāriem, uzrādot apliecību - 2.00 Ls.

PICAS. Latvija, 2012. Drāma
Garums: 66 min
Režisore: Laila Pakalniņa
Gluži tāpat kā iepriekšējās Pakalniņas spēlfilmas, arī "Picu" tapšanu iedvesmojis patiess notikums, kas aizsācies kādā Rīgas picērijā. Filmā saskatāmi gan piedzīvojumu filmas, gan "road movie" un pat "film-noir" elementi, tomēr netiek zaudēts savdabīgais Lailas Pakalniņas rokraksts – smalka ironija, detaļu nozīme vēstījumā un samērā lēns notikumu vērojums. Galvenās lomas atveidotājiem Paulam Iklāvam un Reinim Stabiņam "Picas" ir debija kino jomā – abi jaunieši par aktieriem Pakalniņas filmā kļuvuši tieši kādas viņu aizraušanās dēļ, par ko skatītājs uzzinās filmas gaitā.
Filmas radošo komandu veido mākslinieks Jurģis Krāsons, skaņu režisors Anrijs Krenbergs un operators Uldis Jancis.
Jaunajā zālē: 24.04. seanss 17:00                
Ieeja: 3.00 Ls, skolēniem, studentiem un pensionāriem, uzrādot apliecību – 2.50 Ls.

FEDJA. Latvija, Somija, 2012. Dokumentālā filma
Garums: 50 min
Režisore: Kristīne Želve
Nelielā Latgales ciemā uzstādīts piemineklis slavenam novadniekam – kādam režisoram Teuvo Tulio. Ciema ļaudis ir izbrīnīti un aizdomīgi – šeit neviens nav dzirdējis par tādu režisoru, nedz redzējis viņa filmas. Vien daži vecāki ciematnieki atceras puišeli, sauktu par Fedju… Režisore Kristīne Želve sāk noskaidrot, kā Fedja kļuva par Teuvo Tulio.
Filma latviešu un somu valodās ar subtitriem angļu un latviešu valodās.
Jaunajā zālē: 25.04. seanss 17:00
Ieeja: 2.50. Skolēniem, studentiem un pensionāriem, uzrādot apliecību - 2.00 Ls.

RĪGAS IMPROVIZĀCIJAS TEĀTRIS
Rīgas Improvizācijas teātris piedāvā:
Improvizācijas vakaru – AR ŠARMU PRET KARMU
Jautri un neparedzami stāsti par vitāli svarīgām tēmām.
Izsmalcināti raksturi, spraigas attiecības mūsu acu priekšā gluži kā zem palielināmā stikla. Šarmants naivums mijiedarbībā ar karmisku nolemtību. Uzvar spontanitāte. Skatītāju ieteiktas ainas Rīgas Improvizācijas teātra izpildījumā.
Vakara gaitā jautras atmosfēras gaisotnē darbosies bārs.
Improvizācijas teātris ir skatuves žanrs, kurā netiek izmantots iepriekš sarakstīts materiāls, visas darbības un dialogi rodas reālajā laikā un vietā.
RIT Improvizē: Raimonds Ruzenieks, Valdis Sils, Viesturs Vizulis, Jānis Rozenvalds, Elīna Geida, Edgars Neilands
Mūzika: Mārtiņš Zilberts vai Guntis Cimiņš
Gaismas: Georgs Kozulis
Pasākuma ilgums: 2h
Ieeja no 19:30
Jaunajā zālē: 19.04. plkst. 20:00
Ieeja: 5.00 Ls
Biļetes nopērkamas visās "Biļešu Serviss" kasēs, kā arī www.bilesusserviss.lv un www.splendidpalace.lv
Vairāk informācijas: http://www.improvizacija.lv

RĪGAS STĀSTS / RIGA STORY
Tūristu skaita pieaugums Rīgā kalpojis kā pamudinājums šī darba tapšanai – SIA „Rīgas nami” vēlas demonstrēt tūristiem mūsu pilsētas bagātību – 800 gadu seno vēsturi, pilsētas attīstību cauri gadsimtiem, radīt Rīgas īpašo stāstu.
SIA Rīgas nami un Vides Filmu studija piedāvā Rīgas viesiem jaunu tūrisma produktu - 30 minūšu garu dokumentālu filmu par Rīgu - „Rīgas stāsts/Riga Story”. Filma kalpo kā uzziņas materiāls un stimuls tālākai Rīgas kultūrvēsturisko pieminekļu apskatei, mudina turpināt iepazīt Rīgu tuvplānā.
Filmu veidotāji– scenārists Pēteris Krilovs, režisors – Dainis Kļava, operators – Valdis Celmiņš, mākslinieks Edmunds Jansons, oriģinālmūzikas autors Kārlis Auzāns, vēsturnieks-konsultants – Valdis Klišāns, tulkotāji – Dzintra Džonsa un Kārlis Streips (angļu valoda), Darja Kulagina (krievu valoda), teksta autors – Marats Samauskis, aizkadra balss – Greiems Džonss (angļu valoda), Anatolijs Fetčins (krievu valoda), operatora asistenti – Arvīds Celmalis, Ernests Kļaviņš, krāsu korekcija – Uģis Olte, filmas HD pēcapstrāde – Krišs Roziņš.
Jaunajā zālē: katru dienu
Seansu sākums: 10:00 (ENG); 11:00 (RUS); 12:00 (ENG); 13:00 (RUS); 14:00 (ENG); 15:00 (RUS)
Ieeja: 5.00 Ls, bērniem 2.00 Ls. Grupu biļetes, sākot no 10 cilvēkiem, 4.00 Ls.
Biļetes nopērkamas visās „Biļešu serviss” kasēs, kā arī www.bilesuserviss.lv un www.splendidpalace.lv

VESTIBILĀ
IZSTĀDE „DZIMUŠI RĪGĀ - SLAVENI PASAULĒ”

SIA ”Rīgas nami” pasākumu centrā – vēsturiskajā kinoteātrī ”Rīga”/”Splendid Palace” apmeklētājiem ir iespēja ielūkoties izstādes "Dzimuši Rīgā - slaveni pasaulē" ekspozīcijā katru dienu no plkst. 10:00 līdz 20:00. Pastāvīgā ekspozīcija tapusi SIA ”Rīgas namiem” sadarbībā ar Latvijas institūta speciālistiem.
Projekta mērķis ir iepazīstināt rīdziniekus un Rīgas viesus ar vistalantīgākajiem rīdziniekiem, kas kļuvuši slaveni ne vien Latvijā, bet Eiropā un visā pasaulē. Šos uzvārdus vieno vārds „izcilība” – Mihails Barišņikovs, Sergejs Eizenšteins, Mihails Tāls, Gunārs Birkerts, Vera Muhina, Raimonds Pauls, Kārlis Skrastiņš, Mariss Jansons…. Pavisam ekspozīcijā ietvertas 16 personības, kuru fotoportreti papildināti ar izzinošo informāciju par katras personības biogrāfiju un nozīmīgākajiem sasniegumiem, lai veidotu priekšstatu, kāpēc šie cilvēki ir izpelnījušies nedalītu atzinību Latvijā un tālu ārpus tās robežām.
Latvija ir lielisks paraugs tam, ka lielas idejas un lielas personības dzimst relatīvi mazās valstīs un pilsētās. Dinamiskie vēstures spēki, kas ir kaldinājuši šodienas Rīgu un Latviju, ir atstājuši nospiedumu šejienes cilvēkos, veidojot šejieniešiem raksturīgu un unikālu īpašību un vērtību kopumu.

 

Reklāma
Reklāma

SPOŽĀ KINO TĀRPIŅA SKOLA
Kas ir Spožais Kino Tārpiņš?
Kino Tārpiņš ir ļoti gudrs, jo dzīvo tur, kur jau 90 gadus dzīvo kino – Kino Splendid Palace. Viņš ir noskatījies vairākus tūkstošus filmu  no visas pasaules tāpēc viņš vislabāk zina, kā top kino!
Tu uzzināsi no Kino Tārpiņa, kā top animācijas  filma no paša, paša sākuma, kad vēl nekā nav. Jūs darīsiet visu paši – izdomāsiet stāstu, varoņus, to izskatu, paši tos zīmēsiet, krāsosiet un veidosiet. Jūs būsiet klāt pie svarīgā brīža, kad animācijas filmas varoņi „atdzīvojas” un visbeidzot paši darbosieties pie filmiņas kadru kopā likšanas.
Katras  nodarbības beigās  Kino Tārpiņš Tev parādīs uz ekrāna to, ko būsiet  visi kopā izgatavojuši. Tu būsi strādājis kā  režisors, mākslinieks, dekorators un operators un katras nodarbības beigās redzēsi savu paveikto darbu uz ekrāna. Katrā nodarbībā Tu varēsi tikties ar jau iepazītajiem un jauniem skolas biedriem un turpināsi kopā  ar SPOŽO  KINO TĀRPIŅU iesākto stāstu un veidotu filmiņas turpinājumu.
Kā filmas veidotājs Tu saņemsi pats savu Spožā Kino Tārpiņa skolas karti, kurā varēsi krāt punktus.
Pašus čaklākos Kino Tārpiņš noteikti pārsteigs, jo gada beigās būs gatava visa filmiņa un notiks Pirmizrāde. Tā būs svētku diena visiem un Kino Tārpiņš, kas Splendid Palace ir pieredzējis ļoti daudzu filmu pirmizrādes,  ļoti labi zina, cik svarīgs notikums ir filmas Pirmizrāde. Tu arī to varēsi izbaudīt!
Nāc un piedalies Spožā Kino Tārpiņa skolā, 20.04. plkst. 11:00 ,  kinoteātrī „Splendid Palace”.
Spožā kino Tārpiņa skolas nodarbības notiks 23.03., 20.04., 18.05., 01.06., 14.09., 21.09., 19.10., 09.11., 07.12., 21.12.
Tiekamies vienmēr  plkst. 11:00!
Ieejas maksa  - 3.00 Ls
Biļetes  var iegādāties kinoteātra „Splendid Palace” un www.bilesuserviss.lv kasēs.
SPOŽĀ KINO TĀRPIŅA  Skolas  dienās īpašs brokastu piedāvājums ģimenei par draudzīgām cenām TINTO!
Gaidīsim Jūs!
Nodarbības laiks no plkst. 11:00 līdz plkst. 13:00
Mērķauditorija -  bērni vecuma grupā no 6 līdz 11 gadiem.


Kases darba laiks: no 10:00 līdz pēdējā seansa sākumam.
Ieskaties:
www.splendidpalace.lv