Dodies uz Skrīveriem noskatīties Andreja Upīša komēdiju "Atraitnes vīrs"!

15. decembrī plkst. 16.00 Skrīveru Kultūras centrā, Skrīveros, Andreja Upīša ielā ielā 1 ar Skrīveru Kultūras centra amatierteātra izrādi – Andreja Upīša komēdiju „Atraitnes vīrs” režisora Jura Kalvišķa iestudējumā rakstnieka dzimtajā pusē tiks svinēta viņa 135. dzimšanas diena.

Publicitātes foto.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Publicitātes foto.

 

Daudzu Andreja Upīša darbu ierosme – vietas, notikumi, cilvēki – saistīti ar Skrīveriem. Apcerējumā „Rīta cēliens” rakstnieks min: „.. es bieži vien sapņos staigāju pa Skrīveru mežiem. Kaut kas no viņiem uz visiem laikiem palicis manas pasaules izjūtas dziļumā un fantāzijas lidojumos.”

Vēl šodien, ar topogrāfisku precizitāti tur varam izstaigāt romāna „Zaļā zeme”, „Robežnieku” cikla, „Laikmeta griežos” un patiesā stāsta „Sūnu ciema zēni” takas.

Skrīveros 20. gadsimta otrajā un trešajā desmitgadē pagājuši rakstnieka ražīgākie darba gadi, to veicinājusi apkārtnes gleznainā daba, Daugavas tuvums, personiskā pieredze un pārdzīvojumi skarbajās laikmetu maiņās.

 

Reklāma
Reklāma

Komēdiju „Atraitnes vīrs” Andrejs Upīts uzrakstījis 1925. gadā, tā tūlīt iestudēta Nacionālajā teātrī, uzņemta arī Ceļojošā teātra repertuārā un piedzīvojusi daudzas izrādes provincē. No 1926. līdz 1934. gadam iestudēta un izrādīta Maskavā, latviešu teātrī „Skatuve”, Ļeņingradā, bijušas viesizrādes arī Rietumsibīrijā un Baškīrijā. Starp daudzajiem izrādes recenzentiem minami Aleksandrs Grīns, Jānis Grots, Edvarts Virza, Roberts Kroders, Viktors Eglītis un citi.

 

Skrīveru amatierteātris pašreizējā sastāvā dibināts 1997. gadā. Novada teātrim ir senas un bagātas tradīcijas, tas ar panākumiem piedalījies dažādos teātra festivālos un skatēs, spēlējis arī Anglijā, Ecole Privee de theatre Luksemburgā.

Režisora Jura Kalvišķa vadībā teātris ir viesojies Andreja Upīša muzeja rīkotajos pasākumos Rīgā un Skrīveros.