"Hamletā" top izrāde "Ideāli dēmoni" ar Leganti, Krauzi, Šteinu un Anitenu

30. oktobrī teātra klubā „Hamlets” notiks latviešu dramaturga Kārļa Anitena komēdijas „Ideālie dēmoni” iestudējuma pirmizrāde. Pēc daudzu gadu darbošanās radio, televīzijas un koncertuzvedumu režijas jomā, „Ideālie dēmoni” ir Kārļa Anitena debija teātra režijā.

Izrādē darbosies Dagmāra Legante-Celmiņa, Anna Šteina, Valters Krauze un Kārlis Anitens.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Izrādē darbosies Dagmāra Legante-Celmiņa, Anna Šteina, Valters Krauze un Kārlis Anitens.

Izrādes kostīmu māksliniece ir Elita Patmalniece, bet skatuves noformējuma radīšanā piedalās Vācijas pilsētā Hamburgā strādājošie latviešu mākslinieki Agris Rautiņš un Gunta Smilgina. Lomas uzticētas aktrisēm Annai Šteinai un Dagmārai Legantei-Celmiņai, ka arī komiķim Valteram Krauzem. Izrādē nelielu, bet spilgtu lomu spēlēs arī pats lugas autors un režisors, kuram oktobris ir jubilejas mēnesis.

Cilvēkiem piemīt niķis savā neizdarībā vainot citus. Vai tā ir tikai ārišķība vai patiesās domas – par to ir izrāde, ļaujot skatītajam ne tikai redzēt un dzirdēt  galvenās varones – atomfiziķes Altas (Anna Šteina) reāli teiktos vārdus, bet arī domas. Savā ne visai veiksmīgajā karjerā un gaužām neveiksmīgajā privātajā dzīvē Alta vaino vīriešus un savu māsu – šiko dzīves baudītāju, valūtas maiņas punkta kasieri Gloriju (Dagmāra Legante - Celmiņa). Gadu desmitiem galvā perinātās domas naktī pēc tēva 70 gadu jubilejas svinībām pārtop ideālos dēmonos, un Alta savu māsu satiek Dieva (Valters Krauze) un Velna (Kārlis Anitens) kompānijā. Zinātniecei tiek piedāvāts „izredzētās” statuss un ļauts dzīvi pārveidot pēc sava prāta, radot pasaulei jaunu, ideālu vīrieti un tiekot vaļā no nekam nederīgās māsas.  

Interesants risinājums izraudzīts skatuves vizuālajam noformējumam. Laikā, kad 3D kino sācis uzvaras gājienu, reālā dzīvē 3D efekti tiek izmantoti salīdzinoši reti. Lietojot īpašas tehnoloģijas un apgaismojumu, Vācijā strādājošie latviešu mākslinieki Agris Rautiņš un Gunta Smilgina speciāli izrādei veido dekorāciju elementus, kas noteiktos apstākļos atstāj plakni un kļūst telpiski bez speciālo 3D briļļu lietošanas. Savukārt, izrādes kostīmu māksliniece Elita Patmalniece sev tradicionālo ekstravaganto izteiksmes formu izrādē sola mainīt citā virzienā.

Teātra klubs „Hamlets” atrodas Vecrīgā, Jāņa sētā 5. Biļetes uz izrādi „Ideālie dēmoni” nopērkamas „Biļešu paradīzes” kasēs un bilesuparadize.lv. Tuvākās izrādes – 30.oktobrī, 1., 3., 6., 23., 27.novembrī.

Patlaban Latvijas Radioteātris iestudē Kārļa Anitena lugu „Raganas volgā”, kam pirmatskaņojums gaidāms šā gada novembrī (režisore Diāna Bērza, lomās Velta Straume, Lāsma Kugrēna, Lelde Vikmane, Jekaterina Frolova, Intars Rešetins, Valters Krauze, Zane Burnicka u.c.). Šobrīd autors strādā pie vēsturiskas lugas, kas top sadarbībā ar ievērojamo poļu dramaturgu Voicehu Tomčiku un nākamā gada pavasarī tiks uzvesta Daugavpils teatrī. Pēc Kārļa Anitena un Olgas Rajeckas romāna „Mana svētku diena” motīviem patlaban top koncertuzvedums, kas skatītāju vērtējumam tiks nodots gada beigās.

Reklāma
Reklāma