Miķeldienas ceļvedis: Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 29. un 30.septembrī

Šajās brīvdienās pēc mūsu senču tradīcijām pa īstam jāatvadās no vasaras, svētījot Miķeļdienu – griežoties dančos un gadatirgos iegādājoties jaunās ražas labumus. Miķeļus plaši atzīmēs visā Latvijā, raksta www.kasjauns.lv.

Krāšņi un bagātīgi solās būt Miķeļdienas gadatirdziņi, kas norisināsies dažādās Latvijas vietās. Foto no www.petertirgus.lv

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Krāšņi un bagātīgi solās būt Miķeļdienas gadatirdziņi, kas norisināsies dažādās Latvijas vietās. Foto no www.petertirgus.lv



Tērvetē svinot Miķeļdienu, var pieķert klāt arī nākamās dienas rītu, jo svētdien tur varēs redzēt leģendāros padomjlaika auto. Savukārt Rīgā kādu spēkratu varēs pamēģināt uzbūvēt no burkāniem. Tautiskā gaisotnē Rīgā aizritēs arī pirmais Alas folk festivāls.

Baudījumu varēs gūt arī klasiskās kultūras baudītāji. Spīķeru koncertzāle sestdien būs atvēlēta taustiņkamermūzikai – tur notiks kamermūzikas diena „Pianorama”. Toties uz Rīgas, Liepājas un Ventspils teātra skatuvēm sāksies Krievijas labāko teātra iestudējumu festivāls „Zelta maska”. Gan klasiskas, gan ne tik klasiskas mākslas formas varam vērot izstāžu zālēs – Saldū atklāta lietuviešu delfīnu mākslas darbu izstāde, galerijā „Daugava” varam izsekot sapņu ķērāja gaitām.

1.    Miķeļdienas tūre Kurzemē
Klāt ir Miķeļdiena ar visām šīs senās dienas tradīcijām, kuras galvenais notikums ir lielais tirgus. Šogad Miķeļi iekrīt brīvdienā – sestdienā, 29. septembrī, un tāpēc arī Miķeļdienas piedāvājums ir visnotaļ plašs. Var, piemēram, uztaisīt Miķeļdienas tūri par Kurzemi.

* Tradicionāli vieni no grandiozākajiem Miķeļu svētkiem ir pie suitiem Alsungā, kur svētā Miķeļa vārdā nosaukta arī „Kurzemes katoļu karalistes” baznīca. Suitijā Miķeļa dienu svin visu šo nedēļas nogali. 29. septembrī tirgus lustes sāksies jau pulksten 9.00, stundu vēlāk tirdziniekiem pievienosies vīndari, cirka mākslinieki, kā arī, protams, suitu muzikanti un suitu sievas. Būs arī citas atrakcijas! Pulksten 13.00 – tirgus laukumā notiks Tautas deju ansambļa „Dancis” koncerts, bet pulksten 16.00 kultūras namā tiks atvērta grāmata par suitu valodu un kultūru „Suitijā”. Svinības ilgs līdz vēlam vakaram: svētku gājiens pulksten 21.30, suitu sadziedāšanās pulksten 22.00, kam seko balles. Miķēļdienu Suitijā beigs svinēt svētdien, 30. septembrī, pulksten 11.00 ar dievkalpojumu baznīcā, kam turpat dievnamā sekos suitu koncerts. Sīkāk internetā: www.alsunga.lv.

* Sestdien, 29. septembrī, pulksten 10.00 Miķeļdienas jampadrači sāksies arī Kolkas tirgus laukumā. Būs dziesmas, joki, ticējumi, karsta zupa, pirkšana, pārdošana, lielīšanās, andelēšanās un citi pekstiņi. Sīkāk internetā: www.dundaga.lv.

Dažādas lustes sola Miķeļdienas gadatirgus Liepājā, tas būs atvērts no 7.00 līdz 17.00. Foto: Aigars Prūsis


* Savukārt liepājnieki vasaras beigas svinēs Pētertirgū, kur Miķeļdienas gadatirgus 29. septembrī notiks no pulksten 7.00 līdz 17.00. Pircējiem būs iespēja iegādāties amatnieku izstrādājumus, rokdarbus, preces mājai un sadzīvei, kā arī stādus, kociņus un, neiztrūkstoši, arī gardus pārtikas produktus. Savukārt desmitos no rīta tirgus placis pārvērtīsies par deju placi, jo ciemos būs ieradušies „Lustīgā Blūmīzera” muzikanti. Bet pulksten vienos dienā apmeklētājus priecēs ceļojošās cirka trupas „Beztemata” Dāmu duets – joki, burvju triki un manipulācija ar skatītāju iesaistīšanu kopā ar savdabīgu šarmu apveltītām dāmām Rapsodiju un Elēģiju. Sīkāk internetā: www.petertirgus.lv.

* Rojas muzejā Miķeļdienas lustes 29. septembrī sāksies pulksten 12.00. Būs amatnieku, mājražotāju un lauku labumi. Darbosies arī Krāmu tirgus un būs mantu izsole. Tajā par saprātīgu cenu varēs pārdot, iemainīt vai izsolīt savas līdzatnestās lietas (somiņas, somas, apģērbu, rotaslietas, skaņas ierīces, pulksteņus, fotogrāfijas, grāmatas, plates, audio, video kasetes, rotaļlietas, velosipēdus, mēbeles, traukus, gleznas, un citas krodas, kuras īpašniekam vairs nav vajadzīgas, bet citiem varbūt varen noderīgas). Sīkāk internetā: www.roja.lv.

•    Rucavā 29. septembrī Miķeļdienu atzīmēs kopā ar sābriem no robežas viņas puses. Jau astoņos no rīta tur uz lielo tirgu pulcēsies mājamatnieki, ražotāji un lauku labumu audzētāji. Pulksten 9.00 mūspuses Miķeļus ieskandinās ari Palangas folkloras kopa „Meguva”, bet pulksten 10.00 kultūras namā tiks svinīgi atklāts Latvijas – Lietuvas kultūras mēnesis. Sīkāk internetā: www.rucava.lv.

2. Miķeļdiena Rīgā
Vērienīga vasaras pavadīšana Miķeļdienā noritēs arī Latvijas galvaspilsētā – gan Rīgas labajā, gan kreisajā krastā, gan arī pa vidu – uz Daugavas salas.

* Doma laukumā sestdien, 29. septembrī notiks Miķeļdienas gadatirgus, kurā savi produkciju piedāvās zemnieki, biškopji, maizes cepēji, individuālie ražotāji, amatu meistari, lietišķās mākslas izstrādājumu izgatavotāji un citi tirgotāji. Kā allaž, atzīmējot Miķeļdienu, tradicionāli tiks rīkoti rudens ražas svētki, kuros apmeklētājiem būs iespēja baudīt arī kultūras programmu. Tirgus ilgs no pulksten 10.00 līdz 17.00.

Par jauku noskaņojumu visiem gādās pūtēju orķestris „Rīga”, Vairis Nartišs un „Zaļumballes orķestris”, Kristīnes Kārkles etnogrupa, tautas deju kolektīvi „Līgo” „Teiksmiņa”, „Dancītis”, „Grieži”, „Marmale” un „Kamolītis”. Tirgū uzstāsies arī bērnu vokālie ansambļi „Knīpas un Knauķi” un „Magonīte”, kā arī koklētāju ansamblis „Kokļu klubs”, jauktais koris „Amadeus” un populārais dziedošo aktieru ansamblis „Drama”.

* Jau otro reizi sestdien un svētdien Miķeļdienas gadatirgus ietvaros laukumā pie Rīgas Kongresu nama notiks Burkānu festivāls. Burkānu festivāla devīze būs „Braucam burkānos!”, kas šogad tiks īpaši attēlota burkānu skulptūrās, kuras paredzētas dažādiem „braucamrīkiem”. Uz Burkānu festivālu īpaši tiek aicinātas ģimenes ar bērniem, kurām būs lieliska iespēja pavadīt kopā jautru nedēļas nogali. Festivāla laikā notiks kopīga „Lielās burkānu skulptūras” būvēšana. Ikviens savu līdzpaņemto burkānu varēs iebūvēt lielajā burkānu skulptūrā.

Vienlaikus Kongresu nama Mazajā zālē visiem pasākuma apmeklētājiem būs iespēja noskatīties filmu studijas „Aviācijas brigāde” veidoto leļļu filmu seriālu „Zvēri”, kā arī varēs vizināties ar Nacionālā rehabilitācijas centra „Vaivari” reitterapijas ponijiem, izmēģināt piepūšamās atrakcijas un karuseli. Bērniem pārsteigumus būs sagādājusi arī „Noslēpumainā pasaku lāde”.

Savukārt Rīgas Kongresu nama foajē darbosies radošā darbnīca bērniem „Būvējam no burkāniem”, kurā ikviens varēs iemēģināt roku veidojot mini skulptūras no dārzeņiem. Visi festivālā izmantotie burkāni, pēc pasākuma tiks nogādāti Nacionālā rehabilitācijas centra „Vaivari” zirgiem un ponijiem.

Burkānu festivāls 29. septembrī notiks no pulksten 10.00 līdz 20.00, bet 30. septembrī no pulksten 10.00 līdz 16.00.

Skaties, kā tika pavadīts pirmais Burkānu festivāls!



•    Savukārt Zaķusalā sestdien un svētdien, 29. un 30. septembrī, no pulksten 10.00 līdz 20.00‬ norisināsies ‪Miķeļdienas gadatirgus‬, kurā par muzikālu programmu rūpēsies Latvijā labi pazīstami mūziķi.

Vairāk nekā 200 tirgotāji un amatnieki no visas Baltijas piedāvās visdažādākās preces, sākot no kokgrebumiem un salmu pinumiem līdz pat šūtiem un tamborētiem meistardarbiem. Būs arī daudzveidīga zemnieku saimniecību audzētā produkcija – gaļas un zivju izstrādājumi, kā arī augļi un dārzeņi. Būs padomāts arī par mazajiem apmeklētājiem, kuriem būs iespēja nogaršot dažādus saldumus un izkustēties interesantās atrakcijās.

Abās dienās pulksten 12.00 sāksies koncerti, kas turpināsies līdz dienas beigām. Tajos  dejotāji un labi pazīstami mūziķi, kā Nikolajs Puzikovs, Gvido Linga, Ivo Fomins, grupa „Astro’n’out” un citi. Piemēram, Nikolaja Puzikova koncerts sāksies 29. septembrī pulksten 18.30, bet 30. augustā pulksten 16.30 uz skatuves kāps „Astro’n’out”, pulksten 17.45 – Gvido Linga un pulksten 19.00 – Ivo Fomins.
Ieeja 29. septembrī – bez maksas, 30. septembrī – Ls1.


•    Tradicionālo rudens svētku - Miķeļdienas – sagaidīšana ar folkloras ansambli „Skandinieki” un kultūras centra „Iļģuciems” kolektīviem sestdien, 29. septembrī, pulksten 12.00 notiks kultūras centrā „Iļģuciems” (Lidoņu ielā 27).
Par kultūras pasākumiem galvaspilsētā sīkāk internetā: www.riga.lv un www.kultura.riga.lv.

 

Miķeļdienas Gadatirgus Zaķusalā 29. un 30. septembrī

http://www.youtube.com/watch?v=7Ztqw5YVJwI


3. Miķeļdiena un padomjlaika auto Tērvetes dabas parkā
Šīs brīvdienas var pavadīt arī Tērvetes dabas parkā, kur sestdien, 29. septembrī varēs nosvētīt Miķeļdienu, bet svētdien, 30. septembrī, pavizināties padomjlaika spēkratos.

 

29. un  30. septembrī norisināsies  “Latvijas Antīko automobiļu kluba „Padomju tehnikas sekcijas” rīkotais autorallijs "ZELTA RUDENS 2012", kura laikā tā dalībnieki viesosies Tērvetes dabas parkā.

Reklāma
Reklāma


* Sestdien no pulksten 12.00 Miķeļdienas noskaņu Pasaku mežā uzburs pasaku tēli – Princese, Sila raganiņa un Sīkstuļa ģimene. Ģimenēm ar bērniem būs foto orientēšanās ar veselīgām balvām Meža mātes valstībā. Savukārt jaunatklātajā Rūķu sētā visus mīļi sagaidīs Rūķu saime ar daudzveidīgām radošajām darbnīcām bērniem. Tāpat dabas parkā darbosies Miķeļa tirdziņš, kurā ikviens varēs iegādāties rudens veltes vai prasmīgu amatnieku darinājumus. Ieeja: pirmsskolas vecuma bērniem – bez maksas; Ls 1,20 – skolēniem, studentiem, pensionāriem – Ls1,20, pieaugušajiem – Ls 2. Sīkāk internetā: www.mammadaba.lv.


•    Toties s svētdien, 30.septembrī, Tērvetes dabas parka auto stāvvietā viesosies autorallija „Zelta rudens 2012” dalībnieki, piedāvājot apskatei dažādus padomju laika spēkratus. No pulksten 10.00 līdz 12.00 Tērvetē parkā būs skatāmi automobiļi, kas iejutušies leģendāro padomju laika Rīgas kinostudijas filmu galvenajās lomās. Spēkratus papildinās atbilstoši tērpti brauciena dalībnieki.

Latvijas Antīko automobiļu kluba „Padomju tehnikas sekcijas” rīkotais autorallijs „Zelta rudens 2012” notiks 29.septembrī un 30.septembrī. Rallija maršruta starts un finišs būs Rīgā, bet pa ceļam tā dalībnieki apmeklēs Jelgavu, Dobeli, Tērveti un Džūksti. Nakšņošana braucējiem ar visiem spēkratiem paredzēta Tērvetē. Sīkāk internetā: www.aak.lv.

4. Alas folk festivāls
Atzīmējot folkkluba „Ala” divu gadu jubileju šajā nedēļas nogalē notiek pirmais Alas folka festivāls, kurā piedalās 13 grupas. Uzstāšanās notiks paralēli uz divām skatuvēm, kur būs dzirdamas tādas grupas kā „Auļi”, „Folkvakars”, „Jauno Jāņu orķestris” („Dzelzs vilka” projekts), „Retro limited” un citas.

Kluba saimnieks Krišjānis Putniņš saka: „Gribējām sagādāt īpašas jubilejas svinības gan sev, gan mūsu apmeklētājiem. Šīs festivāla dienas ļaus koncentrēti izbaudīt lielisko latviešu folk mūziku, atgādinot, ka tā var būt saistoša un mūsdienīga.” Pēc grupu uzstāšanās būs iespēja izkustēties latviešu dančos ar Rīgas Danču klubu vai ballēties ar „Retro limited”.

Sestdien, 29. septembrī:
* pulksten 20.00 visus priecēs visas Dimantu māsas ar savu jautro garastāvokli, interesanto šarmu un jautru mūziku. Vakarā viņas nebūs vienas, bet līdzi būs paņēmušas arī savus draugus muzikantus. Uz otras skatuves uzstāsies grupa „Vilkači”. Kopai ne tikai nav vienaldzīga latviešu tautas dzīvesziņa, bet ir arī vēlme atgādināt tautiešiem, it īpaši jaunatnei, par senču mantojumu. Par savu darbības lauku tā ir izvēlējusies 9. - 13. gadsimts.

* pulksten 21.00 uzstāsies vīru kopa „Vilki”, kuras repertuāra pamatā ir karavīru dziesmas no vissenākajiem laikiem līdz mūsdienām. Savukārt Pagraba skatuve tiks nodota grupai „Obscurus Orbis”, kuras repertuārā ir viduslaiku melodijas no visas Eiropas, savam skanējumam grupas dalībnieki izmanto visskaļākās dūdas, taurītes, īru bouzouki un dažādas bungas;

* pulksten 22.00 uzstāsies grupa „Rikši”;
•    pulksten 23.00 uzstāsies „Jauno Jāņu orķestris”, kas dibināts pēc grupas „Dzelzs vilks” ierosmes. Tas neatkarīgā sastāvā apvieno ļaudis, kurus iedvesmo latvju dainu kosmisko vārdu senā enerģija un pašu radītā mūzika no tautas sintīpopa līdz etno rokenrolam, bet * tieši pusnaktī uz skatuves kāps grupa „Re! Pats!”, kuras repertuārā dzirdamas dažādas tautu melodijas mūsdienīgā izpildījumā.

Svētdien, 30. septembrī, būs Soļankas svētdiena un jubilejas svētki kopā ar „Imantu & KB”.

Ieeja Alas folk festivālā ir bez maksas. Folkklubs „Ala pagrabs” atrodas Vecrīgā, Smilšu ielā 16. Sīkāk internetā: www.folkklubs.lv.

5. Zelta maska Liepājā, Ventspilī un Rīgā
Šīs nedēļas nogalē Liepājā, Ventspilī un Rīgā sākas teātra festivāls „Zelta maska Latvijā”, kas skatītājiem dos iespēju noskatīties kvalitatīvus Krievijas teātru iestudējumus. Festivāls ilgs līdz 9. oktobrim.

* „Zelta masku Latvijā” atklās sestdien, 29. oktobrī pulksten 19.00 Liepājas teātrī ar Krievijas Jaunatnes teātra iestudējumu „Uzvedības noteikumi mūsdienu sabiedrībā”, kas ir Nellijas Uvarovas monoizrāde. Latvijas skatītāji šo aktrisi atceras no Krievijā populārā un pie mums izrādītā seriāla „Neglītais pīlēns”, kurā Nellija Uvarova spēlēja galveno lomu – Katju Puškarovu. Ventspils teātra namā „Jūras vārti” šī izrāde būs redzama 2. oktobrī pulksten 19.00.

* Savukārt svētdien, 30. septembrī, pulksten 15.00 (Ventspils „Jūras vārtos” 1. oktobri pulksten 19.00) arī būs skatāms Krievijas Jaunatnes teātra iestudējums – „Pasakas katram gadījumam”, ko pats teātris reklamē kā „bērnišķīgu cilvēku vai pieaugušu bērnu spēles pieaugušajiem un bērniem”.

* Rīgā, Nacionālajā operā svētdien, 30. septembrī, pulksten 19.00 uzstāsies Sanktpēterburgas Mihaila teātris ar trim Načo Duato iestudētiem baleta viencēlieniem. Jāteic, ka Mihaila teātra baleta trupas vadītājs, horeogrāfs Načo Duato ieņem goda vietu panteonā starp mūsdienu baleta titāniem. Viņa uzvedumi iekļauti pasaules vadošo trupu repertuārā.

* Izrādes Rīgā notiks arī nākamnedēļ. 4. oktobrī pulksten 19.00 Dailes teātrī varēs vērot  Sanktpēterburgas Aleksandra teātra izrādi „Hamlets”, bet 6.oktobrī pulksten 19.00 turpat Vladimira Majakovska teātra iestudējumu „Talanti un pielūdzēji”. Festivālu 9. oktobrī pulksten 19.00 Nacionālajā operā noslēgs Konstantīna Staņislavska un Vladimira Ņemiroviča - Dančenko Muzikālā teātra klasiskās operetes vakars Latvijas.

Biļetes var nopirkt teātru kasēs un „Biļešu paradīzes” tīklā. Sīkāk internetā: www.goldenmask.lv.

Načo Duato iestudētais baleta viencēliens „Bez vārdiem” svētdien būs redzams Nacionālajā operā

http://www.youtube.com/watch?v=oXuBzvkQxro


6. Kamermūzikas diena Spīķeros
Spīķeru koncertzālē (Maskavas ielā 4/1, Rīgā) sestdien, 29. septembrī, Rudens kamermūzikas festivāla ietvaros visi tiek aicināti uz Kamermūzikas dienu Spīķeros „Pianomania”.

* Pulksten 12.00 bērni no sešu gadu vecuma tiek aicināti uz „Taustiņspēli”, kurā klavieres sauks mazos un lielos pianistus spēlēt un saspēlēt. Notiks mīklu minēšana un eksperimenti. „Taustiņspēle” būs gan koncerts, gan jautra rotaļa, gan radošā darbnīca.

* Divos pēcpusdienā izrādīs dokumentālo filmu „Pianomania”, kas ir emocionāls stāsts par prasmīgo „Steinway & Sons” klaviermeistaru Stefanu Knipferu, kurš strādā ar labākajiem koncertflīģeļiem un izcilākajiem pianistiem, mēģinot izdabāt viņu visneiedomājamākajām vēlmēm ideālā skanējuma meklējumos.

•    Pulksten 16.00 klavesīniste Ieva Saliete aicina uz pirmskoncerta taustiņsarunu „Klavesīns un smaržas”. Pēc stundas, pulksten 17.00 jau izskanēs Ievas Salietes soloprogramma „Skaņas un smaržas vakara gaisā”, kurā tiks piedāvāts ieklausīties franču baroka un mūsdienu mūzikas dialogā.

* Savukārt septiņos vakarā uz pirmskoncerta taustiņsarunu „Klavieres un anatomija” aicina pianists Juris Žvikovs, kurš savu koncertu „Džons Keidžs. Audiovizuāla performance četrām klavierēm” arī sniegs pēc stundas – pulksten 20.00. Tajā 100. dzimšanas dienā tiks godināts amerikāņu modernās mūzikas guru – eksperimentētājs un jaunu tembru meklētājs Džons Keidžs. Koncertā Juris Žvikovs sēdīsies pie četrējām klavierēm – parastām, rotaļu un divām sagatavotām. Šo priekšnesumu papildinās Antona Freimaņa iestudētā kustību performance.

* Kamermūzikas dienas noslēgumā pulksten 22.00 skanēs džezs koncertā „Izsmalcināti nepakļāvīgs franču džezs”, kurā dzirdēsim spožā franču džeza pianista Benuā Delbeka Trio no Francijas.

Ieejas maksa katrā no pasākumiem - Ls 2. Biļetes var nopirkt „Biļešu paradīzes” tīklā. Sīkāk internetā: www.kamermuzika.lv.


7. Izstāžu ceļvedis:
* Jana Rozentāla Saldus vēstures un mākslas muzejā (Striķu ielā 22) līdz 22. oktobrim ir skatāma visnotaļ unikālu mākslas darbu izstāde. Lietuvas Jūras muzeja sagatavotajā delfīnu zīmējumu izstādē „Ūdens zīmes” var apskatīt piecpadsmit darbus, kurus ar otu enerģiskajiem triepieniem zīmējuši delfīni. Lietuvas Jūras muzejā dzīvo septiņi Melnās jūras delfīni – Args, Glorija, Gabija, Premija un vēl trīs mazuļi, kam nav vārda.
Galvenie delfinārija mākslinieki ir delfīni Args, Glorija un Gabija. 18 gadus vecās Gabijas darbi ir ļoti rotaļīgi un jautri. Glorijai ir 24 gadi un viņas zīmējumi ir ļoti smalki, viegli un liriski. Savukārt 27 gadus vecā Argo darbi valdzina ar košām krāsām un enerģiskiem triepieniem.
Sīkāk internetā: muzejs.saldus.lv.

Apmeklē mākslinieces Ilzes Avotiņas izstādi "Sapņu ķērājs".


* Vecrīgas galerijā „Daugava” (Alksnāja ielā 10/12) līdz 20. oktobrim ir skatāma Ilzes Avotiņas izstāde „Sapņu ķērājs“. Ideja par izstādes nosaukumu un saturu māksliniecei radās no Ričarda Atenboro (ASV) 1999.gada filmas „Pelēkās pūces”. Pēc filmas noskatīšanās, atmiņā iezīmējās Ziemeļamerikas tautu etnogrāfiskā zīme - sapņu ķērājs - tas līdzīgi kā latvju rakstu zīmēs, kur simboliskās zīmes aizsargā cilvēkus no ļauna, vairo cilvēkos labo, cilvēcisko mīlestību, saticību draudzību, vairo ticību saviem spēkiem sava pozitīvā mērķa sasniegšanā. Sīkāk internetā: www.galerijadaugava.lv.


* „Rīgas Mākslas telpā” (Rātslaukuma pagrabos) ir atklāta tēlnieka Igora Dobičina personālizstāde „Zeme. Gaiss”. Šeit būs izstādīti jaunākie Igora Dobičina darbi, kuros viņa ekspresīvais skaudrums pirmo reizi ir iemiesots alumīnijā. Mākslinieka darbus akmenī var redzēt Zaķusalā, kur atrodas „Acis”, Mārupītes dabas parkā un Pedvāles Brīvdabas mākslas muzejā. Sīkāk internetā: www.artspace.riga.lv.


* Līdz 30. oktobrim Daugavpils domes otrā stāva foajē var skatīt Psihoneiroloģiskās slimnīcas Mākslas studijas dalībnieku darbu izstādi „Mūsu darbi”. Atklājot izstādi, Daugavpils vicemērs Vitālijs Azarevičs atzina, ka redz tajā ļoti dvēseliskus darbus. Pašvaldības vārdā viņš izteica pateicību darbu autoriem, kā arī uzsvēra, ka pašvaldībai ir svarīgs katrs tās iedzīvotājs. Mākslinieks Ivo Folkmanis, kurš Daugavpils Psihoneiroloģiskajā slimnīcā jau divus gadus vada mākslas studiju, atzina, ka, strādājot ar slimnīcas pacientiem, ir pārliecinājies par to, cik īpaši un talantīgi ir šie cilvēki. Viņš pauda gandarījumu, ka tagad šo mākslinieku darbus var apskatīt plašs cilvēku loks, ka caur šiem darbiem slimnīcas pacienti var runāt ar sabiedrību. Sīkāk internetā: www.daugavpils.lv.

* Rīgas Motormuzejā ir skatāma fotoizstāde „Ekspedīcija. Pasaules apceļotāji”, kurā apskatāmas fotogrāfijas no trīs dažādām ekspedīcijām – „Pasaules jumts 2002”, „Saules vārti 2005” un „Āfrikas josta 2007”. Visas minētās ekspedīcijas vadīja rūdīti autobraucēji Valdis Brants un Harijs Sils. Lai uzdevums pieredzējušiem braucējiem nešķistu pārlieku vienkāršs, Himalaji Āzijā, Saules vārti Dienvidamerikā un Keiptauna Āfrikā tika sasniegta ar īpaši sagatavotiem automobiļiem: padomju armijas kravas automobili „GAZ 66” un vācu ugunsdzēsēju auto „Mercedes Benz 1113B”. Trīs ceļojumu laikā šie spēkrati pieveica 69 000 kilometru. Ekspedīcijas tika organizētas UNESCO atbalstītās pasaules apceļošanas programmas „Par etniskās daudzveidības saglabāšanu pasaulē” gaitā. Sīkāk internetā: www.motormuzejs.lv.

Autors: Elmārs Barkāns, www.kasjauns.lv