Lasītāja vērtē Latvijas Nacionālā teātra izrādi "Lācis"

„Vilis Lācis – rakstnieks, kura darbus lasīja un zināja. Bet viņš arī bija cilvēks, kurš parakstīja dokumentus, kas ļoti daudzām latviešu ģimenēm bija traģēdija,” pārdomās dalās portāla mammam.lv/tetiem.lv reģistrātā mamma Ieva Kalniņa.

Publicitātes foto.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Publicitātes foto.

Skatoties izrādi Lācis, katrs var pats  izvērtēt, kāpēc Vilis Lācis tā rīkojās un vai viņš bija cilvēks, ar kuru var manipulēt. Tajā pat laikā var teikt, ka izrāde nav tikai par Vili Lāci. Trīs stundu garumā parādīts, kā par cilvēka dzīvi var lemt citi un kā cilvēks mainās.  Izrādes veidotāji veiksmīgi meklē atbildes uz pašu uzdotajiem jautājumiem - latviešu rakstniecības spožā zvaigzne vai latviešu tautas nodevējs? Varonis vai slepkava? Mākslinieks vai kolaboracionists?

Jā, Vilis Lācis ir pazīstama personība, viens no sava laika populārākiem latviešu rakstniekiem, kas atzinību baudīja gan neatkarīgās Latvijas gados, kad Jaunākās Ziņas ar viņa romāna Zvejnieka dēls turpinājumiem izpirka stundas laikā, gan padomju laikā, kad Lācis bija Ministru padomes priekšsēdētājs un viņa darbus lasīja gan zemnieki, gan augstskolu studenti.


Protams, ir redzētas arī rakstnieka fotogrāfijas, tāpēc mazliet izrādes sākumā traucēja fakts, ka Kaspars Zvīgulis, kurš ir galvenās lomas tēlotājs, manuprāt, Lācim nav diez ko līdzīgs. Taču kopumā Zvīgulis ar Lāča lomu galā tika ļoti labi. Tāpat var izcelt arī I.Kļavinska, M.Maņjakova tēlojumu.


Izrādē Lācis bija arī veiksmīgi pielietoti skaņu efekti, kas gan simboliski, gan tiešā nozīmē izrādes laikā liek iedzīvoties tajā laikā, piemēram, klauvējieni.  Tomēr ainas, kur tiek izšauts no ieroča, manuprāt, skatītajiem ir nedaudz par skaļu un liek pat salēkties krēslos.
Kopumā izrāde ir interesanta, un to var skatīties visi. Gan tie, kuriem Lācis simpatizē, gan tie, kuriem Lācis nepatīk. Izrādes laikā šķiet katrs skatītājs var uzzināt kādu jaunu faktu par it kā zināmo Vili Lāci.

Reklāma
Reklāma


Lomās:  
Vilis Lācis - Kaspars Zvīgulis
Marija - Inga Misāne
Antons Benjamiņš - Uldis Dumpis
Emīlija Benjamiņa - Lāsma Kugrēna
Elmārs Briedis - Uldis Anže
Vikentijs Latovskis - Jāis Skanis
Ivans Čičajevs - Normunds Laizāns
Aleksandrs Lūsis (Aleksis) - Jānis Vimba
Edgars Lūsis - Jānis Āmanis
Oskars Lūsis - Ivars Kļavinskis
Ome - Līga Liepiņa
Alīda Ieviņa - Dita Lūriņa
Andrejs Eglītis - Mārtiņš Egliens
Vladimirs - Mārcis Maņjakovs
Sekretāre - Līga Vītiņa vai Anna Klēvere
Pirmais čekists - Egīls Melbārdis
Otrais čekists - Mārtiņš Brūveris u.c.

Režisore: Indra Roga

 

Ieskaties: Latvijas Nacionālais teātris