Latvijā top jauna spēle lasītprasmes veicināšanai. Piedalies ar ieguldījumu!

Vadoties pēc pedagogu aptaujas rezultātiem par bērnu lasītprasmes veicināšanas metodēm, Dizaina projekts “Kokmaizītes” šogad sāks ražot jaunu galda spēli “Burtošanas čempionāts” ar mērķi saistošā veidā mācīt bērniem lasītprasmi kā skolā, tā ģimenes lokā. Pašlaik notiek atbalsta vākšana spēles ražošanai, kolektīvā ieguldījuma platformā Projektu banka.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

 

Kā tika secināts 2014. gada Valsts izglītības satura centra rīkotā  konferencē, Latvijā 14% bērnu, kas sāk mācības 1. klasē, lasa slikti vai nelasa nemaz. Problēmas iemesli meklējami gan bērnu vecāku aizņemtībā un bērna ikdienā saņemtās informācijas pārbagātībā, gan arī interesantu mācību līdzekļu trūkumā, kas noslāpē vēlmi mācīties. Lai noskaidrotu, kādi līdzekļi vislabāk palīdzētu pedagogiem ieinteresēt bērnus par lasītprasmes apguvi un kā uzlabot lasītprasmes iemaņas ar galda spēļu palīdzību, vēl 2013. gadā tikai uzsākts pētījums, aptaujājot 177 Latvijas Universitātes Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultātes studentus, starp kuriem ir gan esošie, gan topošie skolotāji.

 

Kā liecina aptaujas rezultāti, 62% pedagogu domā, ka veikalos pieejamās spēles ir pārāk dārgas, turklāt daudzas veidotas no neizturīga materiāla, ar pārāk sarežģītiem noteikumiem. Pedagogu darbā vislabāk noderētu tādas spēles, kas piedāvā iespējas variēt spēlētāju skaitu un spēlētāju vecumu, taču svarīgi paredzēt iespēju spēlēt to arī mājās ar ģimenes locekļiem. Pēc pedagogu domām, galda spēle vienlaikus ir gan izklaidējoša, gan arī, mērķtiecīgi pielietota, var sniegt arī izglītojošu funkciju un palīdzēt risināt lasītprasmes apguves problēmu. Turklāt galda spēles māca koncentrēties un saglabāt paškontroli.

Atbilstoši pētījuma rezultātiem, 88% pedagogu uzskata, ka lasītprasmes veicināšanas spēlei vajadzētu būt viegli saprotamai, un pēc izskaidrošanas bērniem jāspēj spēlēt to arī patstāvīgi – gan grupā, gan individuāli. Spēlei ir jāattīsta saikne starp redzēto un dzirdēto, kā arī jānostiprina runāt prasmi. 89% aptaujāto būtisks ir arī spēles ērtums – lai tā neaizņem daudz vietas un ir veidota no izturīga materiāla.
Ņemot vērā šīs norādes, tiek veidota spēle “Burtošanas čempionāts” – kāršu spēle ar vienkāršiem spēles noteikumiem un sacensības elementiem. Tā būs gan jautra izklaide ģimenes lokā, gan arī interesanta atslodzes spēle latviešu valodas mācību stundās. Spēles saturu veidos latviešu valodā biežāk izmantotās zilbes, kur katrai zilbei tiks piešķirta sava vērtība, atbilstoši tās izmantošanas biežumam latviešu valodā. 

Reklāma
Reklāma


Vēloties radīt produktu - galda spēli, kura atbilstu iepriekš minētajām prasībām, turklāt saglabātu Dizaina projektam “Kokmaizītes” raksturīgās latviskās kultūrvērtības, nolemts veidot produktu sēriju dažādām spēlētāju vecuma grupām un mērķiem. Idejai 2014. gadā tika saņemts atbalsts no Valsts Kultūrkapitāla fonda, un pirmā izveidotā spēle bija “Latviešu domino” - latviešu valodas un kultūras izzināšanai. 


“Burtošanas čempionāts” būs otrā spēle šajā sērijā. Lai spēli “Burtošanas čempionāts” varētu saražot pēc iespējas lielākā tirāžā, šobrīd tiek vākts sabiedrības atbalsts ar Latvijā vēl neierastas, bet pasaulē ļoti populāras sociālās iniciatīvas palīdzību - kolektīvā ieguldījuma platformā Projektu banka. Ikviens, kurš iegulda savus līdzekļus šajā spēlē, tiks pie sava jaunās spēles "Burtošanas čempionāts" komplekta jau šī gada septembrī. Kampaņas mērķis ir savākt 3000 eiro līdz 12. jūlijam. Idejas autors saņem ieguldītos līdzekļus, tikai savācot pilnu mērķa summu, bet, ja tas neizdodas, nauda atgriežas pie ieguldītājiem.


Ar veiktā pētījuma detalizētiem rezultātiem var iepazīties ŠEIT: “KĀ IEMĀCĪT LASĪT 21. GADSIMTĀ?”
 

Ieskaties: www.kokmaizites.lv