Kurš termometrs vienmēr rāda prieku?

Uz šo un līdzīgiem jautājumiem atbildi var atrast pazīstamās bērnu rakstnieces Ievas Samauskas jaunajā dzejoļu grāmatā  „Ķiķināšanas gadalaiks”, kuru laidis klajā apgāds „Lietusdārzs”.  

FOTO: Mammamuntetiem.lv

 

Krājumā iekļautie dzejoļi vēsta par dažādām būtnēm, lietām, situācijām, notikumiem, kurus apvieno autores sirsnīgais, šķelmīgais, gudrais skatījums. Dzejoļi nav klaji pamācoši, taču tie nepārprotami apliecina dzīves vērtības: ģimeniskumu, mīļumu, labestību, tuvību dabai.


Grāmatiņa vēsta par visiem – arī ķiķināšanas! – gadalaikiem. Tuvojoties ziemai ar tās burvīgajiem svētkiem, īpaši zīmīgi skan dzejoļi, kas lasītājiem atnes sniegu, eglīti, dāvanas, svētku gaidīšanas satraukumu un prieku.  

Dāvana

Tik augsta – gandrīz līdz pašiem griestiem −
un vēl platāka nekā durvis,
pilna ar svaigu egļu smaržu
un dažām nobirušām skujām
bija tā aploksne,
kurā Ziemassvētku vecītis
iekšā eglīti lika
un man dāvanā atsūtīja.

1 cauna, 2 vāveru ģimenes,
3 pūces un vēl krauķu bars
tās zaros kādreiz dzīvoja
(pirms sūtīšanas visi pārcēlās
uz jaunām mājām).
Un tagad man ir eglīte  −
paša Ziemsvētku vecīša sūtīta.

Reklāma
Reklāma

Visvairāk es brīnos, kā pastnieks
uz aploksnes zīmogu varēja uzlikt
(laikam uz trepītēm pakāpās
un vēl uz pirkstgaliem arī).

 

Grāmata ir piemērota gan pavisam mazajiem, gan vecākiem bērniem. Māksliniece Anda Strautniece veidojusi savdabīgi jocīgas, iztēli rosinošas ilustrācijas, kas papildina un padziļina rakstnieces devumu, bērnam tuvu redzējumu apvienojot ar īstas mākslas vērtību. 


Kuram krūmam ir mugursoma? Kurš lieto mammas pazaudēto pūderslotiņu? Kas ir visskaistākais lidlauks pasaulē? Atbildes var atrast šajā grāmatā...

 

Ieskaties: www.lietusdarzs.lv