Rīt dzimšanas dienu svin iemīļotais bērnu rakstnieks Hanss Kristians Andersens

2. aprīlis ir slavenā dāņu rakstnieka Hansa Kristiana Andersena dzimšanas diena, un pēc Starptautiskās bērnu un jauniešu grāmatu valdes (IBBY) aicinājuma to atzīmē visā pasaulē kā Starptautisko bērnu grāmatu dienu. 

FOTO: Agnis Šmits

 

 

Trešdien, 2.aprīlī plkst.11 Rīgā, viesnīcā “Radisson Blu Daugava” Eiropas kultūras galvaspilsētas programmas ietvaros notiks Latvijas Nacionālās bibliotēkas organizētā konference “Pasaule bilžu grāmatā”, kas ir būtiska daļa no pirmās Rīgas bilžu grāmatu kvadriennāles “Attēlu stāsts”.

 

Bērnu literatūrai un grāmatu mākslai veltītā konference apvienos Baltijas jūras reģiona valstis, pulcējot Rīgā vizuālās kultūras speciālistus un grāmatu māksliniekus no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Polijas, Vācijas, Krievijas, Šveices, Beļģijas un Dānijas. 

 

Konferenci ar priekšlasījumiem par ilustratora un grāmatu autora darbu atklās divas izcilas mākslinieces – Astridas Lindgrēnes memoriālās balvas laureāte, vairāk nekā 35 grāmatu autore Kitija Krauzere (Kitty Crowther, Beļģija), kā arī Juta Bauere (Jutta Bauer, Vācija), kura par ieguldījumu bērnu un jauniešu literatūrā saņēmusi H. K. Andersena balvu. Konferenci turpinās Latvijas Universitātes (LU) docente Austra Avotiņa, iepazīstinot ar pētījumu “Latvija bērnu grāmatu ilustrācijās”, tulkotājs, rakstnieks un literārās aģentūras “books&rights” vadītājs Mladens Jandrliks (Mladen Jandrlic, Šveice), kurš stāstīs par vizuālo lasītprasmi, bet Veclāras Fantāzijas bibliotēkas pārstāve Betina Tvirsnika (Bettina Twirsnick, Vācija) prezentēs projektu “ViVaVostok”, kas vāciski runājošo valstīs izplata Centrālās un Austrumeiropas bērnu un jauniešu literatūru.

Reklāma
Reklāma

 

Konferences otrajā daļā visiem interesentiem būs unikāla iespēja piedalīties K. Krauzeres, J. Baueres un M. Jandrlika meistarklasēs. Minētajiem meistarklašu vadītājiem pievienosies arī LU profesore Ilze Stikāne, vēstot par Latvijas bērnu grāmatu "ražu" 2013. gadā, kā arī Gisela Kalova (Gizela Kalow, Vācija), kura dalīsies pieredzē par ilustratora darbu muzejpedagoģijas jomā.

 

Līdztekus konferencei kvadriennāles ietvaros norisinājās arī starptautisks konkurss, kurā mākslinieki tika aicināti iesniegt satura un dizaina koncepcijas pieteikumus līdz šim  nepublicētām grāmatām. Konkursa žūrija atlasījusi 45 mākslinieku (tostarp 20 latviešu autoru) darbus, kuri cīnīsies par galveno balvu – grāmatas izdošanas iespēju Baltijas jūras reģiona valstīs.

 

Projektu organizē: Latvijas Nacionālā bibliotēka sadarbībā ar “Rīga 2014” un Latvijas Kultūras ministriju.