Dzimuši, lai skrietu

“Jāņa Rozes apgāda” Vēja Rozes sēriju papildinājis Kristofera Makdugala bestsellers “Dzimuši, lai skrietu” – grāmata, kas pašos pamatos satricina mūsu priekšstatus par skriešanu un paver durvis uz pasauli, kurā apbrīnojama fiziska izturība un sportotprieks ir gluži ikdienišķa pārādība.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Rakstīt šo darbu autoru pamudināja pavisam vienkāršs jautājums – kāpēc man sāp kāja? Viļoties rietumu medicīnas skaidrojumos un ieteikumos (ir jāpārtrauc skriet!), autors uzzina par indiāņu cilti – izcilākajiem skrējējiem pasaulē, kuri spēj noskriet apbrīnojami garas distances un kuru vienīgā acīmredzamā motivācija ir kustības prieks.
Dzīvojot gandrīz pilnīgā izolācijā, Meksikas taraumaru cilts indiāņi gadsimtiem ilgi ir praktizējuši tehnikas, kas ļauj noskriet simtiem jūdžu bez apstājas. Pārcilvēciskais talants iet rokrokā ar apbrīnojami labu veselību un garīgu stabilitāti. Pateicoties savādniekam un vientuļniekam, vārdā Baltais Zirgs, kurš jau ilgstoši dzīvojis šai neparastajā ciltī, autors atklāj ne vienu vien taraumaru cilts noslēpumu un galu galā arī superatlētu sevī.

“Kas attiecas uz sevišķi garām distancēm, taraumaru skrējēji ir nepārspējami: viņi noskries sacīkšu zirgu, gepardu, olimpisko maratonistu. Ļoti maz ir tādu ciltij nepiederošu cilvēku, kuri redzējuši taraumaras darbībā, taču kanjoni jau gadsimtiem ilgi bijuši pārsteidzošu stāstu avots par viņu pārcilvēcisko sīkstumu un mierpilno dabu. [..] Kāds piedzīvojumu meklētājs pavadījis desmit stundas, rāpjoties augšup un pāri Vara kanjona kalnam ar mūli; taraumaru skrējējs pieveicis šo attālumu deviņdesmit minūtēs.”
Kristofers Makdugals

Grāmata “Dzimuši, lai skrietu” ir iedvesmojoša lasāmviela, kas motivē nodarboties ar sportu ikdienā un nostiprina pārliecību, ka mēs visi esam dzimuši, lai skrietu.

No angļu valodas tulkojusi Vita Holma
Mākslinieki Arta un Jānis Jaunarāji

 

Reklāma
Reklāma