Kurzeme... francūža acīm

Apgāds Zvaigzne ABC ir laidis klajā slavenā  franču rakstnieka un vairāku bestselleru autora Žana Pola Kofmana (Jean-Paul Kauffmann) grāmatu “Kurzeme ...francūža acīm” (“Courlande”), kas latviešu lasītājiem piedāvā retu iespēju ieraudzīt sevi no malas, pasmieties par savām ērmībām un rosina lepoties ar savu vēsturi un identitāti.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Žans Pols Kofmans ir veltījis grāmatu Kurzemei - vietai, par kuras esamību daudzi francūži pat nenojauš. Pirmajā mirklī šķiet dīvaini, ka populārs rakstnieks un žurnālists sēžas īrētā Škoda Favorit, lai apceļotu kādu nezināmu pasaules nostūri. Savukārt Kofmanam tas ilgus gadus ir bijis kā valdzinošs sapnis. Viņa ceļojums uz Kurzemi sākas ilgi pirms tiek pieņemts lēmums par došanos ceļā un čemodānu kārtošanas. Tas sākas ar mīlas stāstu. Jaunais Žans Pols iemīlas ziemeļnieciski skaistajā Mārā, kuras vecāki 2. Pasaules kara beigās pametuši dzimto Kurzemi. Sākumā šķiet, ka viņa jūtām lemts palikt bez atbildes. Taču atturības ledu Māras sirdī izkausē maģiska spēka apvītais Kurzemes vārds... Un trīsdesmit gadus vēlāk, kad franču laikraksts Kofmanu nosūta uz tikko neatkarību atguvušo Latviju gatavot reportāžu, viņš izvēlas rakstīt par Kurzemi.
 
Ko autors meklē, ko atrod un kādu ierauga izsapņoto zemi Baltijas jūras krastā un tās iedzīvotājus? Vai aiz padomju pagātnē cirstajām rētām viņam izdodas atklāt Kurzemes bagāto vēsturi un kultūru? Vai par to vairs vēsta baltu baronu celtās, laika zoba krietni izpostītās muižas un prot stāstīt paši skarbie kurzemnieki?
 
Ceļojums izvēršas līdzīgs piedzīvojumu filmai: ar dzīšanos pakaļ ilūzijām, ar mistiska Augšāmcēlēja meklēšanu, ar noslēpumainām baltu baronu pilīm, liecībām par franču monarhu klātbūtni Kurzemē. Ceļojuma laikā autors satiek gan kolorītus savdabjus, gan apmeklē frizētavu mazpilsētā un nogaršo Sabiles vīnogu vīnu, gan arī satiek pa kādam mūslaiku Kurzemes kundziņam. Kā jau francūzis, Kofmans pievērš uzmanību kā cilvēcisko savstarpējo attiecību smalkumiem, tā arī dažādām sadzīviskām dīvainībām un ar humoru apraksta savus vērojumus Kurzemē šai jomā. Turklāt dara to tik šarmanti, ka lasītājiem gribas pašiem par sevi pasmaidīt kopā ar autoru. Grāmata aizsākas ar mīlas stāstu un šis motīvs vijas tai cauri līdz pat beigām, taču, vai Žans Pols vēlreiz satiks daiļo Māru? Lasiet paši!

Grāmatas izdošanu atbalstīja Francijas vēstniecība Latvijā un Francijas institūts Atbalsta programmas grāmatu izdošanai ietvaros. Grāmatas autors solījis viesoties Rīgā 2012. gada pirmajā pusē.

Žans Pols Kofmans (1944) ir franču rakstnieks un žurnālists, strādājis raidstacijā Radio France International un laikrakstā Matin de Paris. 1984. gadā, kad Kofmans Beirutā rakstīja reportāžu par pilsoņu karu, viņu nolaupīja islāma džihāda kaujinieki un trīs gadus turēja gūstā. Ž. P. Kofmans ir daudzkārt godalgots vairāku bestselleru Voyage to Desolation Island, The Dark Room at Longwood, Wrestling with the Angel autors.
 

Vairāk par šo un citām izdevniecības Zvaigzne ABC izdotajām grāmatām lasi www.zvaigzne.lv

Reklāma
Reklāma