No 1. jūlija Latvijā grasās ieviest vēl vienu nodokli, kas lielākā vai mazākā mērā skars daudzus iedzīvotājus

Jau no 1. jūlija Latvijā grasās ieviest vēl vienu nodokli, kas lielākā vai mazākā mērā skars daudzus iedzīvotājus. Turklāt šim nodoklim ir īpatnība, kas to padara ne gluži taisnīgu.
Par jauno nodokli nav sajūsmā ne tirgotāji, ne 25% Latvijas iedzīvotāju, kas šādos veikalos iepērkas regulāri.

FOTO: Shutterstock.com

Par jauno nodokli nav sajūsmā ne tirgotāji, ne 25% Latvijas iedzīvotāju, kas šādos veikalos iepērkas regulāri.

Kā vēsta raidījums "360TV ZIŅneši", no 1. jūlija Latvijā plāno ieviest dabas resursu nodokli tekstilizstrādājumiem, kas tiešā veidā ietekmēs iedzīvotājus, kuri iepērkas lietoto apģērbu veikalos.

 

Par jauno nodokli nav sajūsmā ne tirgotāji, ne 25% Latvijas iedzīvotāju, kas šādos veikalos iepērkas regulāri. 

"Ja es gribētu nopirkt tādu kreklu, kas šobrīd maksā 50 centus, tad kopā ar nodokli krekls maksās jau 80 centus, kas ir par 30 centiem dārgāk, kas ir gandrīz puse no pašreizējās cenas,"

norāda Latvijas tirgotāju asociācijas vadītājs Henriks Danusēvičs.

 

Vienlaikus jaunā apģērba pircējus var nomierināt, ka, visticamāk, tas nesadārdzināsies vai arī sadārdzināsies minimāli. Kā piemēru "360TV ZIŅneši" žurnālisti min blūzi, kas sver ap simts gramiem un maksā 39,95 eiro. Pēc pārdevēja teiktā, ja pieskaita dabas resursu nodokli, gala cena varētu pieaugt tikai par 5 centiem. Interesanti, ka, pēc Danusēviča teiktā, šo nodokli valsts var iekasēt nevis vienu reizi, bet vairākkārt. "Pirmo reizi nopirkšu jaunu lietu, man tā vairs nepatiks, pēc tam es to nodošu tiem, kas pārdod lietotas lietas. To nopirks cits cilvēks, kuram arī tā nederēs, un varbūt ar trešo mēģinājumu lieta atradīs savu īpašnieku. Un iznāk, ka par vienu lietu trīs reizes ir samaksāts nodoklis," piemēru min Danusēvičs.

Reklāma
Reklāma

 

Tāpēc gan pārdevēji, gan korespondentu aptaujātie latvieši uzskata, ka līdzīgs nodoklis noteikti nedrīkst attiekties uz lietotajām precēm. Ņemot vērā dramatisko lietoto apģērbu cenas pieaugumu, "Manabalss.lv" portālā jau šobrīd notiek parakstu vākšana par dabas resursu nodokļa atcelšanu šai tekstilizstrādājumu kategorijai. Parakstījušies jau gandrīz 5000 iedzīvotāju.

 

Iepriekš tika ziņots, ka, pieaugot tekstilražošanas apjomiem, samazinās izstrādājumu vidējais lietošanas ilgums un pieaug tekstilatkritumu daudzums. Eiropas Savienībā ik gadu tiek izmesti aptuveni 12,6 miljoni tonnu tekstila, bet katrs ES iedzīvotājs izmet vidēji 15 kilogramus. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija paziņojusi, ka uzņēmējiem ir izvēle starp nodokļu nomaksu un dalību ražotāju atbildības programmās.

 

Avots: Jauns.lv

Saistītie raksti