Princesei Ketrīnai vēža ārstēšanai nozīmēta profilaktiskā ķīmijterapija. Kas tā īsti ir?

Pirms dažām dienām pasaule uzzināja, ka 42 gadus vecajai Velsas princesei Ketrīnai Midltonei diagnosticēts vēzis un tiek veikta "profilaktiskā" ķīmijterapija. Ketrīnai vēzis atklāts pēc tam, kad janvārī Londonas klīnikā viņai veikta vēdera operācija. Kas īsti ir "profilaktiskā" ķīmijterapija un kādos gadījumos tādu nozīmē?
Velsas princese Ketrīna Midltone.

FOTO: Ekrānuzņēmums

Velsas princese Ketrīna Midltone.

"Profilaktiskā" ķīmijterapija nav oficiāls Lielbritānijas Nacionālā veselības dienesta termins ārstēšanas veida apzīmēšanai. Pašlaik pastāv ārstēšana, ko sauc par "ķīmijprofilaksi", kas samazina risku saslimt ar vēzi vai tā atgriešanos veseliem cilvēkiem.

 

Piemēram, pašlaik to izmanto cilvēkiem, kuri nav saslimuši ar krūts vēzi, bet kuriem ir paaugstināts risks saslimt ar to ģimenes anamnēzes dēļ. Šādā gadījumā ķīmijterapijas medikamentu ievada profilaktiski, lai nogalinātu ļaundabīga audzēja šūnas, kas, iespējams, atrodas ķermenī. Tāpat "profilaktisko" ķīmijterapiju izmanto, lai samazinātu risku, ka vēzis varētu atgriezties tiem, kas no tā tikuši izārstēti. Vai, lai samazinātu audzēja apjomu pirms operācijas. 

 

Reklāma
Reklāma

Kā norāda Londonas vēža slimnīcas "The Royal Marsden" speciālisti, ķīmijterapiju, ko dēvē par "ķīmijprofilaksi", dažkārt izmanto, lai palīdzētu iznīcināt vēža šūnas, kas var palikt pēc operācijas vai staru terapijas.

Ķīmijterapijas zāles tiek izmantotas, lai iznīcinātu vēža šūnas. Šīs zāles izjauc vēža šūnu augšanas un dalīšanās veidu un tādējādi aptur vēža šūnu izplatīšanos organismā.

Kensingtonas pils paziņojusi, ka nedalīsies detaļās par to, kāds vēzis ir princesei, vai kāda vēža stadija tā ir.

"Es jūtos labi un ar katru dienu kļūstu stiprāka, koncentrējoties uz lietām, kas man palīdzēs atlabt savā prātā, ķermenī un garā. Viljama atrašanās man blakus arī ir liels mierinājuma avots. Tāpat kā mīlestība, atbalsts un laipnība, ko izrādījuši tik daudzi no jums. Mums abiem tas nozīmē tik daudz," savā paziņojumā norādīja princese.

Saistītie raksti