Eksperte prognozē, ko saistībā ar Covid-19 varam gaidīt rudenī

Covid-19 pandēmija ne Latvijā, ne Eiropā nav beigusies. Karš Ukrainā iedzīvotāju domas novirzījis uz citu pusi. Kāda ir situācija Latvijā šobrīd, un ko varam gaidīt rudenī, “Latvijas Radio” stāsta Rīgas Stradiņa Universitātes Sabiedrības veselības institūta direktore, asociētā profesore Anda Ķīvīte-Urtāne.
Eiropas Slimību un profilakses centrs izšķir četrus dažādus iespējamos scenārijus – no ļoti mierīgas situācijas, līdz nekontrolējamai, atklāj eksperte.

FOTO: Shutterstock.com

Eiropas Slimību un profilakses centrs izšķir četrus dažādus iespējamos scenārijus – no ļoti mierīgas situācijas, līdz nekontrolējamai, atklāj eksperte.

“Priecīgā ziņa ir tāda, ka jaunie diagnosticētie infekcijas gadījumi krītas, redzam lejupejošo tendenci, bet pagaidām šie rādītāji joprojām ir tādā pagājušā gada decembra līmenī. Mēs nevaram runāt par vasaras rādītājiem, kas ir ļoti mazi. Ja skatāmies tālāk uz mirstības un stacionēto cilvēku rādītājiem, šeit lejupslīdi tik izteikti diemžēl vēl neredzam,” atzīst Anda Ķīvīte-Urtāne.

 

Profesore uzsver, ka Latvijā joprojām no Covid-19 katru dienu mirst cilvēki, tāpēc atslābt nevajadzētu. 

 

Reklāma
Reklāma

Ja raugāmies uz nākotni, ārvalstu eksperti izsaka dažādus scenārijus par to, kā varētu attīstīties Covid-19 pandēmija. “Eiropas Slimību un profilakses centrs izšķir četrus dažādus iespējamos scenārijus – no ļoti mierīgas situācijas, līdz nekontrolējamai. Par tālāku nākotni runājot, ir skaidrs, ka infekcija pilnībā neizzudīs. Varētu runāt par ieiešanu endēmiskā stāvoklī – līdzīgi kā gripa. Katru gadu piedzīvosim gadījumus, ierastā apjomā,” stāsta profesore. 

 

Viņa gan uzsver, ka nav izslēgta jaunu Covid-19 variantu veidošanās, kas situāciju būtiski mainītu.