Pirmdien Latviju sasniegs spēcīgas lietavas, vietām nokrišņu daudzumam pārsniedzot pusi mēneša normas

Pirmdien Latviju sasniegs spēcīgas lietavas, vietām nokrišņu daudzumam pārsniedzot pusi mēneša normas, informēja Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.
Pirmdien Latviju sasniegs spēcīgas lietavas, vietām nokrišņu daudzumam pārsniedzot pusi mēneša normas

FOTO: Shutterstock.com

Naktī no dienvidiem teritoriju sasniegs aktīvs ciklons ar plašu nokrišņu zonu. Ciklonam virzoties pāri valsts teritorijai, valsts austrumu un centrālajos rajonos lietus būs ilgstošs un gaidāms ļoti liels kopējais nokrišņu daudzums - priekšpusdienā tas būs sasniedzis 40-50 milimetrus, kas daudzviet austrumu un centrālajos rajonos ir vairāk nekā puse no augusta klimatiskās normas.

Vietām iespējams arī pērkona negaiss. Lietus mitēsies tikai vēlā pēcpusdienā.

 

Ņemot vērā minēto, valstī izsludināts oranžais brīdinājums, kas būs spēkā līdz rītdienas plkst. 17.

Reklāma
Reklāma

Oranžais brīdinājums nozīmē, ka iedzīvotājiem jābūt gataviem pasargāt sevi un savu īpašumu, jo ir iespējama īpašumu un transporta infrastruktūras applūšana. Var tikt traucēta elektroenerģijas un ūdens piegāde, telekomunikāciju sakari. Minētais arī nozīmē, ka, iespējams, būs nepieciešama evakuācija. Tāpat var būt bīstami braukšanas apstākļi uz ceļa pasliktinātas redzamības un akvaplanēšanas dēļ.

 

Ja hidrometeoroloģiskie apstākļi ir radījuši postījumus, kas apdraud cilvēku veselību un dzīvību, komunikācijas vai sabiedriskā transporta kustību, jāzvana uz vienoto ārkārtas palīdzības tālruņa numuru 112.