Kādas izklaides pieejamas pusaudžiem bez Covid-19 sertifikāta?

Pašlaik spēkā esošie noteikumi paredz, ka atsevišķus pakalpojumus atļauts saņemt vakcinētām vai Covid-19 pārslimojušām un testētām personām ar negatīvu Covid-19 testu, kā arī bērniem līdz 12 gadu vecumam. Kādas izklaides iespējas pieejamas pusaudžiem bez Covid-19 sertifikāta?
Pastaigas, velo braucienus, piknikus, peldēšanos jūrā, ezeros un upēs un citas aktivitātes neviens nav atcēlis!

FOTO: Shutterstock.com

Pastaigas, velo braucienus, piknikus, peldēšanos jūrā, ezeros un upēs un citas aktivitātes neviens nav atcēlis!

Dažās ģimenēs rodas situācija, kad, piemēram, kino apmeklējums ģimenes jaunākajiem bērniem (līdz 11 gadu vecumam ieskaitot) ir brīvi pieejams, bet bērniem no 12 gadu vecuma jāuzrāda Covid-19 sertifikāts, kas apliecina pārslimošanu, vakcināciju vai negatīvu testa rezultātu. 


Uz izklaides pasākumiem – tikai ar Covid-19 sertifikātu

Šāds lēmums tika pieņemts un sāka darboties laikā, kad pusaudžiem nebija iespējams jau būt pilnībā vakcinētiem. Tā vietā bērniem un jauniešiem tiek nodrošināta bezmaksas testēšana, kas nozīmē, ka pirms izlaides un atpūtas pasākumiem ir jāieplāno testa veikšana. Pirms publiska pasākuma apmeklēšanas klātienē valsts noteiktais testēšanas algoritms paredz veikt SARS-CoV-2 RNS (RL-PĶR) testu, kas ir deguna un rīkles iztriepe vai ātro antigēna testu, kas arī ir deguna iztriepe. Pasākumu un iestāžu apmeklēšanai, pakalpojumu saņemšanai ir nepieciešams digitālais Covid-19 sertifikāts (vakcinācijas, pārslimošanas vai Covid-19 laboratoriskā testa).

 

Kā Mammamuntetiem.lv uzzināja Nacionālajā veselības dienestā, ja laboratoriskais tests tiek veikts pusaudzim, tad viņa sertifikātu var izveidot kāds no vecākiem, autentificējoties www.covid19sertifikats.lv un pārslēdzot savu profilu uz bērna profilu. Uz pasākumu līdzi jāņem arī personu apliecinošs dokuments (pase vai personas apliecība).


Kādas organizētas izklaides pieejamas jauniešiem bez Covid-19 sertifikāta?

Reklāma
Reklāma
  • Āra terases apmeklējums. Šādā veidā atļauts ārtelpās pie viena galdiņa atrasties ne vairāk kā 20 personām, neskaitot nepilngadīgus bērnus (bet ne vairāk kā 30 personas kopā).
  • Piedalīties privātos pasākumos “nedrošajā līmenī” – privātas tikšanās, kur piedalās arī cilvēki, kuri nav vakcinēti pret Covid-19, nav to pārslimojuši un nav arī testēti. Tādā veidā iespējams pulcēties telpās līdz 20 cilvēkiem, ārpus telpām līdz 50 cilvēkiem, neievērojot mājsaimniecību principu.
  • Sporta treniņi gan ārpus telpām, gan organizēti treniņi iekštelpās. 
  • Saņemt skaistumkopšanas pakalpojumus. Vakcinēts pakalpojumu sniedzējs var sniegt pakalpojumu jebkurai personai, proti, arī personai, kura nevar uzrādīt sadarbspējīgu sertifikātu, ar nosacījumu, ka pakalpojums tiek sniegts individuāli (atsevišķā telpā).
  • Pakalpojumi ārtelpās – atļauts saņemt individuālos saimnieciskos pakalpojumus, kas saistīti ar ārtelpu atrakcijām, t.sk. akvaparkos, izklaides un atrakciju centros, batutu parkos.
  • Arhīvi, bibliotēkas, muzeji un tiem radniecīgas mākslas un vēstures eksponēšanas vietas pakāpeniski atsāk darbu, līdzko kultūrvieta sagatavojusies darbam, ievērojot tiem noteiktās epidemioloģiskās drošības prasības.

 

Protams, pastaigas, velo braucienus, piknikus, peldēšanos jūrā, ezeros un upēs un citas aktivitātes neviens nav atcēlis!

 

Svarīgi!
Pirms kādas atpūtas un izklaides vietas apmeklēšanas svarīgi pirms tam pārliecināties par noteikumiem!