Stradiņa slimnīcā aizliedz tētiem piedalīties dzemdībās. Kā ir citās vietās?

Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīca ir paziņojusi, ka no 21.novembra tajā nenotiks ģimenes dzemdības. Tas nozīmē, ka dzemdībās nevar piedalīties bērniņa tētis vai cits tuvs cilvēks.

 

P. Stradiņa slimnīcas korpuss.

FOTO: Shutterstock.com

P. Stradiņa slimnīcas korpuss.

Rīgas Dzemdību nama mārketinga un korporatīvās komunikācijas vadītāja Baiba Auzāne Jauns.lv pastāstīja, ka Dzemdību namā ģimenes dzemdības joprojām ir atļautas. Taču tās iespējamas tikai tad, ja pavadošā persona var uzrādīt ne agrāk kā pirms 48 stundām veiktu Covid-19 testu, kas apliecina, ka cilvēks nav inficējies.
 

Tiklīdz saņem Covid-19 testa rezultātus, var pievienoties sievai
Dzemdētāju pavadošais cilvēks Covid-19 testu var veikt jebkurā laboratorijā, tuvojoties dzemdību datumam. Bet, ja tas nav izdarīts, Covid-19 analīzes var nodot arī Dzemdību namā uz vietas. Tiklīdz pienāk analīžu rezultāti, tētis var pievienoties partnerei dzemdību telpās vai arī doties uz ģimenes palātu, ja bērniņš jau ir piedzimis. Kopējās palātās tēti netiek ielaisti.

Cik ilgi tētim jāgaida Covid-19 testa rezultāti, ja analīzes nodod Dzemdību namā? Auzāne skaidroja, ka Covid-19 analīžu gaidīšanas laiks var būt no piecām līdz 24 stundām. Ja pāris Dzemdību namā ierodas no rīta, gaidīšanas laiks ir salīdzinoši neilgs, bet, ja ierašanās notikusi vēlu vakarā, analīžu rezultātus nākas gaidīt ilgāk.


Kas notiek, ja pašai māmiņai ir Covid-19?
Savukārt, ja pašai dzemdētājai ir apstiprināta Covid-19 infekcijas, tad dzemdībās nedrīkst piedalīties pavadošā persona. Lai aizsargātu pārējās māmiņas un Dzemdību nama darbiniekus, inficētā dzemdētāja tiek izolēta atsevišķās telpās.

Ja māmiņai ir apstiprināts Covid-19, tad viņai pēc bērniņa piedzimšanas jābūt īpaši piesardzīgai. Lai gan mammai var būt ļoti grūti atturēties no bērniņa bučošanas un mīļošanas, tomēr vajadzētu būt ļoti uzmanīgai. Barojot jālieto sejas maska, jādezinficē rokas un bērniņš jāliek gulēt nevis blakus māmiņai, bet gan gultiņā. Jādara viss, lai mamma neaplipinātu bērniņu ar Covid-19. Nav tā, ka māmiņai, kurai ir Covid-19, pilnībā atņem bērnu.

Dzemdību namā nav nācies saskarties ar pacientēm, kurām Covid-19 izpaustos ļoti smagā formā un būtu nepieciešamība bērnu šķirt no mātes.


Vai ģimenes dzemdības būs atļautas arī turpmāk?
Auzāne uzsvēra, ka patlaban ģimenes dzemdības ir atļautas, taču atturējās prognozēt, vai tā būs arī turpmāk visu ārkārtējās situācijas laiku. Dzemdību namā ļoti domā par darbinieku un veselo māmiņu un bērnu pasargāšanu no Covid-19, un visi lēmumi tiek pieņemti, konsultējoties ar epidemiologiem un citiem speciālistiem.

Sarunas noslēgumā Auzāne piebilda, ka patlaban Dzemdību namā ir aizliegta apmeklētāju ierašanās, bet atļauts atstāt sūtījumus un ziedus.


Arī Siguldā ģimenes dzemdības notiek
Savukārt Siguldas slimnīcas Dzemdību nodaļā noskaidrojām, ka ģimenes dzemdības joprojām notiek, taču pirms braukšanas uz slimnīcu noteikti vajadzētu piezvanīt un pārliecināties, vai ir brīvas vietas.

Reklāma
Reklāma

Siguldas slimnīcas mājas lapā vēstīts, ka Dzemdību nodaļā noteikta atsevišķa ieeja. Visām dzemdētājām un bērnu tēviem, kas ierodas uz ģimenes dzemdībām, pirmajā diennaktī tiek veikts Covid-19 tests. Par testa ņemšanas nodrošināšanu bērnu tēviem iekasē 30 eiro.

Bērnu tēvu pārvietošanās ārpus slimnīcas teritorijas ģimenes dzemdību laikā nav pieļaujama.

 

Jūrmalas slimnīcā prasa uzrādīt negatīvu Covid-19 testu
Savukārt Jūrmalas slimnīcā kopā ar sievieti dzemdību laikā drīkst būt viena pilngadīga pavadošā persona, kura var uzrādīt negatīvu Covid-19 testa rezultātu (derīgs 48 stundas no analīžu pārskata sastādīšanas brīža).

Pavadošā persona kopā ar jauno māmiņu drīkst atrasties palātā arī pēcdzemdību periodā. Uzturēšanās laikā pavadošā persona nedrīkst atstāt nodaļas telpas. Ja pavadošā persona iziet no nodaļas, tad tai tiek piemērots apmeklētāja statuss un atpakaļ nodaļā tā netiek ielaista.

Dzemdību nodaļā ir stingrs apmeklētāju aizliegums.

Pirms braukšanas uz Jūrmalas slimnīcu ieteicams piezvanīt uz tās Dzemdību nodaļu.

Arī Ogrē ģimenes dzemdības notiek
Bet Ogres rajona slimnīcā sacīja, ka tētim, kurš plāno piedalīties ģimenes dzemdībās, būtu ieteicams uzrādīt negatīvu Covid-19 testa rezultātu (veiktu ne agrāk kā pirms 48 stundām). Taču, ja tētim nav sūdzību un Covid-19 simptomu, viņš var piedalīties dzemdībās arī tad, ja nepagūst veikt testu.