Asistētās mājdzemdībās mirusi mamma, sociālajos tīklos sākušās asas diskusijas

"Uzsita asinis!", tā savā Twiterī par mājdzemdībās mirušu sievieti raksta Latvijas Ārstu biedrības viceprezidents Roberts Fūrmanis. Tikām ārste un mājdzemdību vecmāte Dina Ceple ārstu Robertu Fūrmani aicina izrādīt cieņu mirušās mammas ģimenei. 

 

Attēlam ir ilustratīva nozīme.

FOTO: Unsplash.com

Attēlam ir ilustratīva nozīme.

 

Tālāk ārsts pauž viedokli, ka situācija Latvijā, iespējams, mainītos, ja līgumos atrunātu punktus par civiltiesiko un/vai kriminālatbildību, jo vairums mājdzemdību līgumu neparedz vecmāšu atbildību dažādu komplikāciju gadījumos. Tas ir jāmaina.
 


Ir arī oponenti, kas norāda, ka dzemdēšana slimnīcā arī negarantē pilnīgu drošību.

 

 


Veselības inspekcija apstiprina – šādas gadījums ir bijis, un tas tiks izskatīts. 

Reklāma
Reklāma

Ģimenes veselības centrs “Stārķa ligzda”, kas apvieno vairākas sertificētas mājdzemdību vecmātes, Mammamuntetiem.lv apstiprināja, ka pagājušajā nedēļā ir mirusi sieviete asistētās mājdzemdībās. “Stārķa ligzda” mirušās mammas tuviniekiem izsaka līdzjūtību un aicina cienīt sērās esošo ģimeni. “No daktere Roberta Fūrmaņa puses ir ārkārtīgi nekorekti jau šobrīd sociālajos tīklos runāt par notikušo – izmeklēšana ir pašā sākumā,” būt ētiskiem aicina ārste, mājdzemdību vecmāte un “Stārķa ligzdas” vadītāja Dina Ceple. 

Kā liecina Veselības ministrijas mājaslapā pieejamie dati par dzīvi dzimušo un dzemdību skaitu no Jaundzimušo reģistra un dati par mirstību no Latvijas iedzīvotāju Nāves cēloņu datu bāzes, 2018. gadā grūtniecības laikā, dzemdībās vai perinatālajā periodā, kas ir 42 dienas pēc dzemdībām, mirušas trīs sievietes. 2017. gadā bija viens mātes mirstības gadījums, 2016. gadā – pieci, bet 2015. gadā – 12. Vaicāta, kāda ir asistētu mājdzemdību māšu mirstības statistika, ārste un mājdzemdību vecmāte Dina Ceple Mammamuntetiem.lv informēja: “14 gadu laikā, kopš Latvijā pastāv plānotas ārpusstacionāra dzemdības, šis ir pirmais gadījums, kad vecmāšu vadītās mājdzemdībās mirusi mamma.”

Kopš Latvijā pastāv plānotas ārpusstacionāra dzemdības, šis ir pirmais gadījums, kad vecmāšu vadītās mājdzemdībās mirusi mamma.

Savukārt skaļākais gadijums, kas pagājušā gada rudenī satrieca ar savu nežēlību, ir mājās notikušas dzemdības bez medicīniskā personāla palīdzības, kurās miga gan mamma, gan bērniņš. Sieviete bija no draudzes, kur mēģināja ārstniecības vietā iztikt ar dievpalīgu.  Divdesmit vienu gadu vecajai Līvai 14. maijā sākās dzemdības. Viņas vīrs Renārs, tēvs Valdis un reliģiskās draudzes garīgā līdera sieva Solvita nolēma dzemdības pieņemt paši. Šobrīd Zemgales rajona tiesa izskata krimināllietu, kurā saistībā ar mātes un bērna nāvi mājdzemdībās apsūdzēti vairāki Pirmās evaņģēliskās Jēzus draudzes locekļi. 



Vecāku organizācija Mammamuntetiem.lv aicina nejaukt asistētas plānotas mājdzemdības ar neasistēmām jeb tā dēvētajām solo dzemdībām, kurās nepiedalās medicīnas personāls. 

 

Pēc Latvijas Mājdzemdību ģimeņu asociācijas datiem 2018. gadā Latvijā notikušas 287 plānotās mājadzemdībās. Kopējais jaundzimušo skaits Latvijā kopš 2015.gada samazinās, līdz ar ko nedaudz samazinās arī plānotu ārpusstacionāra dzemdību skaits, bet kopumā tas saglabā 1,2% no kopējo jaundzimušo skaita Latvijā.

Vecāku organizācija Mammamuntetiem.lv izsaka līdzjūtību mirušās māmiņas ģimenē. 

Saistītie raksti